Jak okouzlit nečekanou návštěvu?

Jak okouzlit nečekanou návštěvu?

Stalo se to snad každému z nás – zazvoní telefon a ohlásí nám, že za chvilku máme za dveřmi, ač milou, tak nečekanou návštěvu. 


Ať už jde o přátele, příbuzné nebo sousedy, najednou čelíme výzvě, jak rychle a elegantně připravit něco na pohoštění, aniž bychom měli čas na velké plánování. Není však třeba panikařit! Poradíme vám, jak z běžně dostupných surovin, které mají v každých i malých potravinách, vykouzlit chutné pohoštění, které ohromí vaše hosty a navodí příjemnou atmosféru. Navíc pokud servírování klasických pomazánek spojíte s lahodným vínem Habánské sklepy, je to ideálním řešení – rychle, snadné na přípravu, a přitom pomazánky působí jako promyšlené do posledního detailu. Nečekaní hosté budou nadšeni a vy budete vypadat jako dokonalý hostitel
a znalec.

Škvarková pomazánka

Suroviny (4 porce) 

300 g čerstvě namletých škvarků
3 kávové lžičky plnotučné hořčice
1 svazek jarní cibulky
1ks kyselá okurka
3 ks vařená vejce
pepř mletý, sůl
chléb

Čerstvě pomleté škvarky v misce smícháme s pokrájenými nebo hrubě nastrouhanými vařenými vejci, jemně pokrájenou světlou částí lahůdkových cibulek, jemně nastrouhanou kyselou okurku, hořčicí dle chuti, solí
a pepřem. Dle hustoty možno přidat nálev ze sterilovaných okurek. Do pomazánky můžeme přidat i trochu sádla, pokud by se nám špatně roztírala.

Záleží totiž i na kvalitě samotných škvarků, do jaké míry jsou vyškvařené. Pomazánku natíráme na čerstvé plátky chleba, které dozdobíme drobně pokrájenou zelenou částí cibulek.

Díky hutnosti pomazánky je ideálním společníkem víno Habánské sklepy, Rulandské šedé, které svou zářivě zlatavou barvou a jemnou, vyzrálou vůní nádherně snoubí své medové tóny a příjemnou šťavnatostí.

 

 

Rybí pomazánka

Suroviny (2 porce)

1 konzerva sardinky ve vlastní šťávě
1 lžíce    máslo
1 ks        cibule
1 lžíce    citronová šťáva
1 lžíce    pomazánkové máslo
sůl

Rybičky i se šťávou rozmačkáme, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a vidličkou dobře promícháme. Přidáme citronovou šťávu, máslo a pomazánkové máslo. Rybí pomazánku dobře spojíme. Dle chuti osolíme. Rybí pomazánka výborně chutná na celozrnném pečivu nebo čerstvém chlebu, hodí se i na jednohubky.

Obecně k rybám se velmi hodí vynikající víno Habánské sklepy Veltlínské zelené,  jež se vyznačuje svěží ovocnou vůní s decentními tóny mandlí. Jeho chuť je vyvážená s příjemnou kyselinkou.

 

Další recepty najdete v naší sekci RECEPTY - CHUŤOVKY NA ZOBAČKU!

 

Zajímavost:
Pohoštění je sestaveno z komponentů, jež má většina hospodyněk doma nebo při jejich zakoupení se i včetně vína dostanete pod 200 Kč. Pomazánky jsou sestaveny tak, aby neobsahovaly žádné „exotické“ ingredience, byly rychle hotové a jak víno, tak suroviny na zajištění hostiny jste pořídili v každých potravinách či samoobsluze ????