Projekt Půl talíře radí: 5 tipů, jak si užít Vánoce bez obav z přibírání

Projekt Půl talíře radí: 5 tipů, jak si užít Vánoce bez obav z přibírání

Vánoce jsou obdobím hojnosti, kdy na nás ze všech stran čeká lákavé cukroví, bramborový salát a další dobroty. Pro mnohé však sváteční radovánky končí nepříjemným překvapením na váze.


Projekt Půl talíře, zaměřený na podporu zdravého stravování, přináší pět jednoduchých tipů, jak si užít svátky, aniž byste museli řešit přebytečná kila.

Vánoční svátky jsou časem radosti a rodinných setkání. „Tyto vyjímečné chvíle by proto neměly být o výčitkách. S trochou plánování a pár jednoduchých triků je možné užít si oblíbené jídlo, aniž bychom přišli o vyváženost ve stravě,“ říká Monika Zábojníková, koordinátorka projektu Půl talíře.

 

Začněte talířem plným zeleniny

Tradiční česká vánoční tabule je často bohatá na smažená jídla a těžké přílohy. Začněme svůj oběd či večeři porcí zeleniny, která zasytí a dodá tělu cenné vitaminy a vlákninu. Koncept Půl talíře doporučuje, aby právě zelenina a ovoce tvořila polovinu našeho jídelníčku.

Kromě zeleniny a ovoce je důležité do jídelníčku zařadit i kvalitní bílkoviny, které tělu poskytují důležité aminokyseliny potřebné pro správné fungování a regeneraci. Bílkoviny navíc prodlužují pocit sytosti, což může pomoci lépe kontrolovat příjem kalorií během dne a snížit riziko záchvatovitého přejídání. Pokud se často potýkáme s náhlými záchvaty hladu nebo chutí, je to signál, že naše strava možná není správně vyvážená.

 

Dejte si menší porce

Je dobré si užít všechny vánoční pochoutky, ale v menším množství. Malé porce nám umožní vychutnat si oblíbené pokrmy, aniž bychom tělu dodali příliš mnoho kalorií. Pokud nás láká chuť na sladké vánoční cukroví, stačí si vybrat jeden či dva kousky místo celé mísy.

 

Nepodceňujte pohyb

Po vydatné štědrovečerní večeři si dopřejme příjemnou procházku. Nejenže podpoříme trávení, ale zároveň spálíme část přijaté energie a osvěžíme se na čerstvém vzduchu. Zachovat si během svátků pohybovou aktivitu je klíčové pro udržení rovnováhy. Zábavné aktivity, jako například sněhová koulovačka, sáňkování nebo bruslení jsou skvělými způsoby, jak spálit přebytečné kalorie a zároveň si zlepšit náladu.

 

Dávejte pozor na tekuté kalorie

Alkoholické nápoje, slazené limonády a punče mohou obsahovat překvapivé množství kalorií. Jeden sklenička pak může skrývat tolik energie, jako malý dezert. Tyto „tekuté kalorie“ nejen přispívají k nadbytečné energetické bilanci, ale často ani nezasycují, což může vést k dalšímu přejídání. Zkusme je proto nahradit neslazenými čaji, vodou s citronem nebo domácími nápoji
s minimem cukru.

 

Vánoce nejsou maraton

Svátky sice trvají jen pár dní, ale pro mnoho lidí se oslavy začnou nenápadně protahovat. A to od předvánočních příprav až po novoroční večírky. Během této doby se snadno zapomíná na zdravé návyky. Klíčem k udržení váhy i zdraví je proto držet se vyváženého stravování nejen během svátků samotných, ale také v týdnech plných večírků a ochutnávání dobrot.

Prevence je vždy jednodušší než řešení následků. Předejít přibírání je mnohem snazší, než se později potýkat s náročným shazováním kil navíc. „Klíčem je rovnováha. Vánoce si můžete užít, aniž byste rezignovali na zdravé návyky. Důležité je dopřát si radost z jídla a současně respektovat potřeby svého těla,“ dodává Zábojníková.

 

 

 

O projektu Půl talíře
Cílem projektu je usnadnit volbu zdravého a udržitelného stravování a tím podpořit kvalitu života, zdraví a přispět
k pozitivnímu prostředí pro výrobu potravin. Půl talíře informuje o důležitosti vyvážené stravy a každodenní konzumace čerstvého ovoce a zeleniny pěstovaných v EU. Ambasadorem akce je herečka Linda Rybová. Projekt je financován ze 70 % Evropskou unií a z 30 % Farmou Bezdínek ze společnosti Dobré družstvo. Více informací je k dispozici na
www.pultalire.cz.

 

O Farmě Bezdínek
Farma Bezdínek je největším produkčním skleníkem pro pěstování rajčat v České republice, který dodává zeleninu na trh 12 měsíců v roce. Nachází se v Dolní Lutyni na Karvinsku a aktuálně má plochu 15 hektarů. Rajčata ve skleníku jsou pěstovaná v organickém kokosovém substrátu, který se po ukončení pěstební sezony kompostuje. K zavlažování je využívána dešťová voda, přebytečná zálivka se recykluje. V boji proti škůdcům aplikují biologickou ochranu namísto chemie. O opylení se starají čmeláci. Farma dodává do předních obchodních řetězců u nás. V roce 2019 získala farma na všechny své produkty národní značku kvality KLASA a stala se také prvním certifikovaným pěstitelem rajčat beze zbytků pesticidů. Provoz s 250 zaměstnanci vytváří celoroční pracovní místa zejména pro místní občany, její součástí je i prodejna zeleniny a ukázkový skleník, kde se mohou návštěvníci během exkurzí na farmě zdarma seznámit s technologií pěstování rajčat. Více na www.farmabezdinek.cz