Dětská obezita: Nebezpečný trend, který musíme začít vnímat

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Podle Státního zdravotního ústavu trpí v České republice nadváhou nebo obezitou více než 60 % dospělé populace[1]. Alarmující je i nárůst dětské obezity, která podle Světového atlasu obezity každý rok stoupá přibližně o 3,8 %. Zpráva naznačuje, že pokud nebudeme tento trend aktivně řešit, čekají nás nejen zásadní zdravotní a psychické dopady na jedince, ale i dramatický nárůst nákladů na zdravotní péči. Navíc jde
o komplexní problém, pro který neexistuje rychlé a zázračné řešení. Jedním z faktorů je špatné stravování, na které upozorňuje projekt Půl talíře.

Podle dostupných dat se česká populace špatně stravuje, podle průzkumů mnozí Češi konzumují méně než doporučené dvě porce ovoce a tři porce zeleniny denně. Například podle průzkumu Barometr FOOD pouze 13 % Čechů konzumuje zeleninu v množství tří a více porcí denně, přičemž jedna porce odpovídá 100 gramům. „Naším cílem je pomoci lidem lépe porozumět zdravé výživě a ukázat, jak může jednoduchá úprava stravy pozitivně ovlivnit jejich zdraví. Půl talíře není jen koncept, ale i nástroj pro změnu životního stylu, který je dostupný pro každého,“ říká Monika Zábojníková, koordinátorka projektu Půl talíře.

 

Stravování dětí ve fast foodech: Problém s obezitou a zdravím

Mezi hlavní příčiny špatného stravování dětí patří mimo jiné hlavně pravidelné návštěvy fast foodů nebo konzumace slazených nápojů, které se v České republice stávají čím dál tím častější praxí. Právě slazené nápoje jsou největším zdrojem tzv. volných cukrů, které stojí za valnou částí vzniku obezity. Rychlá a snadná dostupnost těchto nápojů a potravin má negativní dopad na zdraví dětí. Mnoho dětí si vybírá tyto restaurace jako preferované místo pro jídlo, což je částečně důsledkem marketingových strategií, které cílí na mladší publikum.

 

Nebezpečný trend

Výzkumy potvrzují, že dětská obezita má dlouhodobé následky. Více než 80 % dětí s nadváhou se stane obézními dospělými a obezita v dospívání zvyšuje riziko zdravotních komplikací až šestnáctinásobně[2]. Děti
s nadváhou trpí nejen zdravotními obtížemi, jako jsou kardiovaskulární problémy nebo diabetes 2. typu, ale také psychickými problémy, které mohou negativně ovlivnit jejich kvalitu života.

V posledních dvou desetiletích se podíl dětí s nadváhou a obezitou zvýšil o více než 63 %[3]. Studie HBSC
o zdraví a životním stylu dětí a školáků naznačují, že děti s obezitou se méně věnují fyzické aktivitě, tráví více času před obrazovkou, zejména při hraní počítačových her. Zároveň mají nižší kvalitu spánku, především během školních dní. Nedostatek pohybu a špatná kvalita spánku jsou přitom klíčovými faktory, které přispívají
k dalšímu zhoršování jejich zdravotního stavu. „Obezita vzniká kvůli kombinaci různých vlivů – od genetiky
a zdravotního stavu člověka až po jeho životní styl a prostředí, ve kterém žije. Proto jsou potřeba řešení, která nabídnou pomoc a podporu jak jednotlivcům, tak na úrovni celé společnosti,“
říká Blanka Majnušová, manažerka projektu Prevence a preventivních prohlídek za Ministra zdraví.

 

Půl talíře ovoce a zeleniny pro zlepšení stravovacích návyků

Jedním z klíčových projektů, které se snaží osvětlit a řešit otázku zdravého stravování, je projekt Půl talíře. Tento projekt si klade za cíl vzdělávat veřejnost o zásadách zdravé výživy a přispět k prevenci obezity. Základem konceptu Půl talíře je podpora vyváženého stravování, které zahrnuje správný poměr potravin
v jídelníčku, zaměřený na ovoce a zeleninu. Monika Zábojníková k tomu dodává: „Dětská obezita se stává jedním z nejzávažnějších problémů dnešní doby. Každý krok, který podnikneme pro podporu zdravého životního stylu, je investicí do budoucnosti celé společnosti.“

 

Cílem projektu je usnadnit volbu zdravého a udržitelného stravování a tím podpořit kvalitu života, zdraví a přispět
k pozitivnímu prostředí pro výrobu potravin. Půl talíře informuje o důležitosti vyvážené stravy a každodenní konzumace čerstvého ovoce a zeleniny pěstovaných v EU. Ambasadorem akce je herečka Linda Rybová. Projekt je financován ze 70 % Evropskou unií a z 30 % Farmou Bezdínek ze společnosti Dobré družstvo. Více informací je
k dispozici na
www.pultalire.cz.

 

Farma Bezdínek je největším produkčním skleníkem pro pěstování rajčat v České republice, který dodává zeleninu na trh 12 měsíců v roce. Nachází se v Dolní Lutyni na Karvinsku a aktuálně má plochu 15 hektarů. Rajčata ve skleníku jsou pěstovaná v organickém kokosovém substrátu, který se po ukončení pěstební sezony kompostuje.
K zavlažování je využívána dešťová voda, přebytečná zálivka se recykluje. V boji proti škůdcům aplikují biologickou ochranu namísto chemie. O opylení se starají čmeláci. Farma dodává do předních obchodních řetězců u nás.
V roce 2019 získala farma na všechny své produkty národní značku kvality KLASA a stala se také prvním certifikovaným pěstitelem rajčat beze zbytků pesticidů. Provoz
s 250 zaměstnanci vytváří celoroční pracovní místa zejména pro místní občany, její součástí je i prodejna zeleniny a ukázkový skleník, kde se mohou návštěvníci během exkurzí na farmě zdarma seznámit s technologií pěstování rajčat. Více na www.farmabezdinek.cz.

 

 

 

 

[1]https://szu.gov.cz/aktuality/vice-nez-60-procent-cechu-ma-nadvahu-trpi-ji-az-ctvrtina-deti-obezita-zpusobuje-zavazne-zdravotni-komplikace/

[2] https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC6857761/

[3] https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC6857761/

 

 

Reklama

Doporučujeme

Bylinka z dětství, která pomáhá i dnes. Šťovík nejen na lupénku a rýmu

Každý jsme ho někdy žvýkali na louce – kyselý, svíravý, ale osvěžující. Šťovík není jen vzpomínkou na dětství, ale i malým zázrakem pro naše...

Domov za 60 tisíc. A k večeři rohlík? Vítejte v českém zlatém stáří

Rohlík k večeři, sprcha dvakrát týdně, přetížený personál. A účet na 60 tisíc měsíčně. Tak vypadá realita v některých soukromých domovech seniorů. Důstojné stáří...

Zůstala jste v 60 sama? Nežijte ze vzpomínek a vytěžte ze single života maximum

Ať už jste zůstala sama ze svého vlastního přesvědčení nebo to prostě tak zařídil život, odežeňte chmury a najděte si v tom svá pozitiva....

Lázeňské hotely Ensana představují v Mariánských Lázníchnový lázeňský program pro osoby po onkologické léčbě

Lázeňská skupina Ensana spouští v Mariánských Lázních nový specializovaný program Onkologická rekonvalescence, který je určený klientům po ukončené onkologické léčbě. Program byl vytvořen zkušeným týmem lékařů,...

Jak si zjednodušit vaření v létě: 5 triků, díky kterým budeš méně u sporáku a víc u vody

Léto si zaslouží jednoduchost. Ať už jsi na dovolené, nebo jen vyčerpaná z vedra, nechceš stát hodiny u plotny. Naštěstí existují chytré triky, jak...

Proč se nám lépe pracuje v noci? Důvody vás překvapí

Znáte to. Za bílého dne řešíte spoustu běžných povinností, ale když přijde večer, najednou jako by do vás vjela ta správná dávka energie. Vaši...

V hlavní roli jahody. Tři tipy jak zužitkovat toto oblíbené ovoce

Jahody jsou šťavnaté a voňavé ovoce, které máme neodmyslitelně spojené s létem. Ať už si je dopřáváte jen tak, nebo z nich kouzlíte v...

SOUTĚŽ: Léto volá: Pozvěte ho k sobě domů

Léto už pomalu klepe na dveře. Každým dnem se více a více příroda probouzí do plné krásy a síly. Vneste jiskru a lehkost letních...

Alobal jako dobrý sluha, ale zlý pán. Omezte jeho nadměrné a nevhodné používání, ohrožujete si tím zdraví

Aluminiovou fólii nebo-li alobal používáme pří přípravě a uchovávaní jídel skoro pořád. Věděli jste však, že některé potraviny by s ním neměly přijít vůbec...

SOUTĚŽ: LETNÍ VÁBENÍ: SOUTĚŽ O ŘADU BIORGANIC OD ČESKÉ ZNAČKY ONCLÉ 

Nechte se unášet létem a pojďte s námi soutěžit o kosmetickou řadu Biorganic od české značky Onclé. Značka Onclé vyrábí produkty pro ženy, které...

Láska za trest. Odpadlík Lorenzo Lamas se pošesté rozvádí 

Herecká hvězda devadesátek, kterou si celý svět pamatuje z kultovního seriálu Odpadlík, opět zůstává sama. Dnes sedmašedesátiletý idol žen Lorenzo Lamas se rozvádí už...

10 rad, jak přestat kouřit

Podle statistik je na tabáku závislá téměř čtvrtina Čechů, a stejně tak čtvrtina z nich se snaží
s tímto zlozvykem skoncovat. „Bohužel jen minimálnímu počtu lidí se to podaří bez pomoci odborníka.

Španělská kuchyně: Tři ikonické recepty, kterým neodoláte

Španělská kuchyně se ve světě těší skvělé reputaci. Kdo někdy trávil v této zemi například dovolenou u moře, dá jistě za pravdu, že je...

Objevte krásy chorvatského vinařství

Chorvatsko je země, kterou většina z nás zná hlavně jako oblíbenou letní destinaci s průzračným mořem. Často se ale zapomíná na jeho skvělou gastronomii...

Letní osvěžení s bublinkami

Sluneční paprsky a stoupající teploty přímo vybízí k osvěžení. S vychlazenými bublinkami navíc dodáte každému okamžiku jiskru. Proč se ale omezovat jen na samotný...
Reklama
Reklama