Jak na dokonalý sváteční přípitek? Nespěchat

Jak na dokonalý sváteční přípitek? Nespěchat

Blíží se ty nejkrásnější svátky, kdy bilancujme nad uplynulým rokem a trávíme čas se svými nejbližšími. Je to ideální chvíle k tomu zvolnit, nespěchat a užít si přítomný okamžik, protože čas je to nejcennější, co máme.


Právě to perfektně odpovídá filozofii Bohemia Sekt Prestige, prémiových sektů ze Starého Plzence, které si při svém vzniku dávají opravdu na čas.

 

Jak se rodí sekt

Základem výtečného sektu je kvalitní víno nebo častěji cuvée, tedy kombinace několika vín, většinou různých odrůd. Mezi ty nejoblíbenější patří ryzlinky, Chardonnay a Rulandské bílé či modré. Už na vinicích je čas zásadním faktorem. Hrozny se nechávají dozrát přesně tak, jak potřebují – ne málo, aby byly správně vyzrálé,
a také ne moc, aby si zachovaly pikantní kyselinku.

Aby se pak z tichého vína stalo víno šumivé, je třeba zapojit kvasinky, které staroplzenecké sklepmistry učil před více než 70 lety používat francouzský odborník Louis Girardot. Ty společně s tirážním likérem (tj. směsí vína a cukru) odstartují tzv. druhotné kvašení. Pro řadu sektů Bohemia Sekt Prestige se využívá tradiční metoda, při níž sekt zraje přímo v lahvi. Díky ní vznikají sekty plnější chuti a výraznějšího charakteru. Každá lahev pak ve sklepích zraje minimálně dvanáct měsíců, ale některé i více než 3 roky, aby sekt získal příjemný buket a jemné perlení zdůrazňující jeho chuťové tóny.

Čas ve zdejších sklepích zkrátka plyne o dost volnějším tempem. A je důležitý nejen při vzniku šumivého vína, ale i při jeho vychutnání.

 

Čtyři kroky k dokonalému přípitku

Stálicí novoročních oslav a slavnostních večeří je sekt nebo šampaňské. Lahev bublinek otevře na Silvestra 68 procent lidí, dalších 6 procent volí jeho nealkoholickou variantu*. Správná příprava a servírování doladí přípitek k dokonalosti.

 

1) Vychladit, nemrazit!

Základem každého přípitku je správné vychlazení sektu, které potřebuje svůj čas. Lahev dejte do vodorovné polohy do lednice ideálně den předem. Nikdy ji nedávejte do mrazáku, jelikož by se tento teplotní šok neblaze projevil na chuti. Správná teplota podávání sektu je mezi 4 a 6 °C.

2) Do správné sklenky

Sekt se tradičně pil ze štíhlých sklenic nazývaných „flétna“, ale v posledních letech se do popředí dostávají širší sklenky tvarem podobné květu tulipánu. Jejich tvar zajistí dlouhotrvající perlení a lépe se v nich rozvine vůně sektu.

3) Bez nechtěných explozí

Pokud sekt odpočíval na chladném místě, máte polovinu úspěšného otevření lahve za sebou. Tu druhou tvoří správná technika. Nejprve odstraňte kapsli a otočením očka drátěné spony (agrafy) ji lehce uvolněte. Lahev držte nakloněnou zhruba pod úhlem 45 stupňů. Uchopte korkovou zátku i s agrafou do dlaně a druhou rukou pomalu otáčejte lahví jedním směrem až do uvolnění korku. Sekt nalévejte přibližně do poloviny sklenky.

4) Správně zvolená slova

Výjimečnou chvíli pak dotvoří správně zvolená slova. Pamatujte, že přípitek se pronáší vestoje. Ťukání není nezbytné, sklenice stačí jen pozvednout a podívat se navzájem do očí. Už víte, na co si letos připijete?

 

 

Vyberte si ten svůj

Staroplzenečtí vinaři do své práce vkládají všechen um a péči. Na sekty nespěchají, a tak je na konci několikaletého snažení čeká dokonalý výsledek, jehož kvality jsou uznávány u nás i za hranicemi. Bohemia Sekt Prestige pravidelně získává medaile a ocenění na významných českých i zahraničních soutěžích. Stejně cenná je však i stálá přízeň milovníků sektů a všech, kteří vyhledávají pro své mimořádné životní okamžiky dokonalé šumivé přípitky. Je rozhodně z čeho vybírat:

Bohemia Sekt Prestige brut
Bohemia Sekt Prestige brut byl uveden na trh k začátku nového tisíciletí. Od té doby uběhlo pěkných pár ročníků a byla vyrobena dlouhá řada lahví. Po celou dobu si však zachovává svůj unikátní charakter, který je tvořen kombinací odrůdových vín z vybraných vinic jižní Moravy. Ryzlink rýnský dodává sektu bohatou vůni a pikantní kyselinku, Rulandské bílé jemnost a Ryzlink vlašský doplňuje svěžest. Bohemia Sekt Prestige brut má unikátní jiskrný vzhled, nezaměnitelnou chuť, příjemnou zelenkavě zlatavou barvu a jemné dlouhotrvající perlení. Letos byl oceněn řadou medailí, např. zlatou na soutěži Concours Mondial de Bruxelles 2024.

 

Bohemia Sekt Prestige rosé brut
Jedinečný charakter růžového sektu utvářejí moravská vína z modrých hroznů. V jeho cuvée dominuje Rulandské modré, které doplňuje Frankovka a do celkové harmonie i Zweigeltrebe. Okouzlí svou příjemnou lososovou barvou a jemným dlouhotrvajícím perlením. Ve vůni zaujme ovocnými tóny připomínajícími lesní jahody a maliny. Jeho chuť je svěží, lehká a ovocná. Porotci Berliner Wine Trophy Winter 2024 jej ocenili zlatou medailí.

 

Bohemia Sekt Prestige demi sec
Bohemia Sekt Prestige demi sec je stvořen z jedinečné kombinace jakostních odrůdových vín z vybraných vinic. Bohatá vůně a pikantní kyselinka Ryzlinku rýnského se snoubí s extraktivními tóny Rulandského bílého
a svěžest jim dodává Ryzlink vlašský. Vyniká dlouhotrvajícím perlením, příjemnou zelenkavě zlatavou barvou, bohatou chutí s dlouho doznívající perzistencí a harmonickými tóny typickými pro kondici demi sec. Na prestižní soutěži MUNDUSVini 2024 byl oceněn zlatou medailí.

 

Bohemia Sekt Prestige Chardonnay brut
Jednoodrůdové sekty v sobě naplno odhalují ušlechtilý charakter odrůdy, ze které se rodí. V tomto mimořádném sektu se snoubí vybraná vína odrůdy Chardonnay z několika moravských vinic. Byla vybrána tak, aby dohromady v cuvée vytvořila perfektní celek, který dá vyniknout přednostem této burgundské odrůdy. Bohemia Sekt Prestige Chardonnay se vyznačuje šťavnatou, medově hebkou chutí připomínající sušené ovoce a elegantní vůní s bohatým aroma citrusového a sadového ovoce, s tóny bílých květů v pozadí. Oku lahodí svou zlatavě žlutou barvou a jemným perlením, které tvoří po obvodu hladiny bohatou korunu. Jeho kvality ocenili vídeňští degustátoři na soutěži AWC Vienna 2024 zlatou medailí.

 

Bohemia Sekt Prestige 36 brut
U burgundských odrůd je obzvlášť důležitý čas, po který leží šumivé víno s kvasinkami ve sklepě. Během něj se vyvíjí jeho chuť a harmonie do krásné dokonalosti. Pečlivě vybranými šaržemi moravských vín burgundských odrůd Chardonnay a Rulandské modré je tvořeno i cuvée Bohemia Sektu Prestige 36. Jeho název prozrazuje, že na kvasinkách leží minimálně tři roky. Na první pohled okouzlí jiskrně citronovou až zlatou barvou s oranžovými záblesky a jemným, a přesto velmi bohatým perlením. Jeho chuť je elegantní, dokonale čistá a příjemně vyvážená se svěží pikantní kyselinkou. Okouzlil i porotce Concours Mondial de Bruxelles 2024, kteří mu udělili zlatou medaili v kategorii Sparkling Wines.

 

 

 

*Průzkum provedla společnost Instant Research ve dnech 8.12. – 13.12.2023, zapojilo se 1050 respondentů
ve věku 18-65 let, muži a ženy z celé ČR.

 

 

 

zdroj/foto: osobnivinoteka.cz