Fenomén matcha

Japonsko dalo světu poklad, který nese název sushi. Kromě této rybí speciality se však v posledních letech dere na gastronomický povrch další fenomén. Je jím matcha prášek, který strmě nabírá na popularitě. A to nejen v Japonsku! Jako pomocníka v kuchyni si ho nemohou vynachválit šéfkuchaři z celého světa.
V naší zemi si ho oblíbili zejména milovníci zeleného čaje. Nápoj obsahující vysoké množství vítamínů, minerálů a antioxidantů má pro tělo uživatele řadu benefitů. Zejména snižuje díky obsahu L-theaninu stres a zlepšuje koncentraci. Stačí dva šálky tohoto lahodného moku denně a zajistíte si dostatečnou denní dávku výše zmíněných látek.
Využití při pečení a vaření
Veděli jste však, že se dá použít i jako ingredience do vaření? Stejně jako káva, která patří pro změnu k oblíbeným přísadám v Latinské a Severní Americe, se i matcha prášek používá k výrobě světových lahůdek. Díky své typicky bohaté chuti a intenzivní zelené barvě má matcha využití zejména ve sladkých pokrmech. Ať už se jedná o palačinky, dorty, zmrzliny nebo třeba různé muffiny, nárůst oblíbenosti této ingredience u spotřebitelů nabírá na obrátkách. Matcha si ovšem skvěle rozumí i se slanými jídly. Můžete z něj připravit dresink, marinádu na maso nebo třeba omáčku. Zkuste jednu lžičku prášku zkombinovat se dvěmi lžícemi sójové omáčky, jednou lžící medu, nasekaným stroužkem česneku a přidejte po jedné lžičce sezamového oleje a rýžového octa. Nechte asi 15 minut odpočinout, aby se chutě rozležely. Získáte lahodnou omáčku, která podtrhne menu na sobotním grilování. Skvěle se hodí také k sushi. Dodá výbornou osvěžující chuť, která vystřelí finální produkt do gastronomického nebe.
Liší se i kvalita nabízených prášků
Pokud si tento prášek chcete dopřát, je dobré, stejně jako u všech potravin a přísad, dbát na dostatečnou kvalitu. Existuje několik tříd, které rozlišují kvalitu a způsob zpracování. Za ,,výkladní skříň" je považována kvalita Ceremoniální grande, která se, jak název napovídá, používá k přípravě ceremoniálního čaje. Pro účely vaření a pečení pak poslouží nejlépe Kulinární grande.
Matcha - to jsou rituály a kultura
Jak jsem již zmínila, prášek matcha má původ v Japonsku. Země vycházejícího slunce je spojována se svoji tradiční kulturou, která se samozřejmě promítá i do přípravy tolik oblíbeného čaje. Ta má totiž řadu rituálů, které k vaření čaje neodmyslitelně patří. Během tohoto procesu je zapotřebí mít například správnou teplotu vody, pečlivě nastavit množství prášku a vše je zakončeno mícháním pomocí bambusové metličky, která se nazývá chasen. Navíc samotné pěstování čajových keřů, ze kterých se potom matcha prášek mele, podporuje ekologickou rovnováhu. Spojuje tak nejen skvělou chuť a kulturu, ale také péči o planetu a tradiční hodnoty. Jestli jste prášek při tvorbě domácích pokrmů či dezertů ještě nevyzkoušeli, pak věřte, že stojí za to si jej pořídit. Zaujme i při tvorbě menšího či většího rautu, který se díky moučníkům obsahujícím matchu krásně rozsvítí díky své výrazné smaragdově zelené barvě. Věřím, že si tento kulturní fenomén Vaše chuťové buňky zamilují a stane se nedílnou součástí Vaší kuchyně.
Komentáře (0)
Zatím nikdo nevložil žádný komentář. Buďte první :)