Jak do sebe a dětí dostat více zeleniny? Zkuste připravit tato tři jídla

Jak do sebe a dětí dostat více zeleniny? Zkuste připravit tato tři jídla

Zelenina má pro naše tělo spoustu benefitů. Obsahuje velké množství vitamínů, minerálů, vlákniny a mimo jiné podporuje imunitní systém. Co si ale budeme povídat, spoustu lidí včetně dětí jí konzumuje nedostatečné množství. Přinášíme vám proto tipy na tři chutná a snadná jídla, díky kterým si zeleninu oblíbí dospělí i ti nejmenší.


Ratatouille

Co budeme potřebovat?

olivový olej, cibule, česnek, lilek, žlutá paprika, červená paprika, cuketa, tymián, bazalka, rajčata, rajčatovo-paprikový protlak, sůl, pepř

Veškerou zeleninu si nakrájejte na přibližně stejně velké kousky, tedy samozřejmě kromě česneku, který krájejte na plátky. Do rozehřáté pánve přilijte hojné množství olivového oleje a jakmile se zahřeje, vložte do něj obě papriky. Restujte dozlatova a až dosáhnete požadované opečení, přidejte cibuli. Opět jí dopřejte delší čas v pánvi a mezitím můžete na vedlejší plotně rozehřát další pánev, kde se bude zvlášť restovat lilek. Ten ještě před uložením do pánve na olivový olej nasolte a nechte vypotit, a poté opečte dozlatova z obou stran.

K paprikám a cibuli pak přidejte cuketu, zarestujte a pak už přichází čas na česnek. Ten hlavně nespalte, takže po krátké chvíli vložte do tohoto základu opečený lilek a chvíli nato přidejte loupaná sekaná rajčata, ideálně z plechovky, pokud je tedy náhodou nepěstujete doma. Po rajčatech je ještě dobré dát trochu protlaku z paprik a rajčat, který je dnes běžně k dostání. Pokud by ratatouille nejedly děti, není na škodu, když je protlak trochu pikantní. A krátce zarestujte. V tuto chvíli vznikající pokrm opepřete, osolte, dejte do něj tymián a část bazalky. Pak nechte jídlo dusit pod pokličkou zhruba 10-20 minut, ideálně tak, aby zelenina zůstala částečně křupavá a chutě se spojily. Na úplný závěr přidejte olivový olej a čerstvou bazalku dle chuti.

Lečo

Co budeme potřebovat?

3 klobásy, 2 červené papriky, 2 žluté papriky, 2 červené cibule, 2 stroužky česneku, 1 plechovka rajčat, petrželová nať, 1 lžíce sladké mleté papriky, 4 vejce, řepkový olej, sůl, pepř

Cibuli nakrájejte na osminy, papriky přibližně na podobně velké kousky a česnek nasekejte na menší kostičky. V rozehřáté pánvi nechte rozehřát olej a vložte do něj klobásu nakrájenou na plátky. Pokud nebudou lečo jíst děti, zkuste pálivější verzi paprikové klobásy. Restujte dozlatova z obou stran a následně přidejte papriky, které nechte opékat podobně dlouho.

Poté do pánve vložte cibuli a jakmile bude i ona dozlatova, krátce zarestujte česnek tak, aby nezhořkl. Následně zasypte mletou sladkou paprikou, kdo by měl rád, může dát pálivou nebo i uzenou. Krátce nechte spojit s pokrmem a olejem a poté přidejte loupaná krájená rajčata. Osolte, opepřete a nechte zhruba 10-20 minut vařit tak, aby se chutě ingrediencí propojily, ale zelenina zůstala alespoň trochu křupavá. Na závěr stáhněte plamen a přidejte vejce, které do leča pomalu zapracovávejte, až vám vznikne krémová konzistence.

Caponata

Co budeme potřebovat?

2 lilky, 3 lžíce olivového oleje, 1 cibule, řapíkatý celer (2 řapíky), 400g loupaných krájených rajčat, 2 lžíce kapar, 100g černých oliv, 2 lžíce vinného octa, 1 lžíce cukru, sůl, pepř, bazalka

Začněte s přípravou lilku, který nakrájejte na menší kostky, osolte a nechte vypotit. Následně ho opečte dozlatova na rozpáleném olivovém oleji a poté ho dejte stranou. Ve stejné pánvi můžete začít restovat cibuli a po cca pěti minutách přidejte řapíkatý celer. I ten opékejte do změknutí. Poté přidejte rajčata, osolte, opepřete a nechte zhruba 10 minut vařit, aby se vše spojilo a tetina v pánvi se zredukovala. V této chvíli pokrm dochuťte vinným octem, cukrem, případně použijte znovu sůl a pepř. Přidejte nakrájené olivy a kapary a nechte provářet dalších 10-15. Po uvaření je dobré nechat caponatu alespoň na půl hodiny odstát.