Schovávejte skořápky od vajec! Jejich využití je více než prospěšné!

Schovávejte skořápky od vajec! Jejich využití je více než prospěšné!

Mnoho z nás si neumí bez vajíček k snídani představit nový den. Věděli jste ale, že skořápky z nich není nutné vyhazovat? Můžete je prakticky zužitkovat a dobře vám poslouží nejen v domácnosti. Pojďme se podívat na 9 tipů, jak ze skořápek vytěžit maximum.


1. Skořápka jako pomocník s připáleninami

Pokud se vám usazuje čajový nebo kávový povlak v hrníčcích, termoskách, nebo na chromovaných částech kuchyně, tak vyzkoušejte náš tip. Přes noc skořápky nechejte v nádobách ve kterých se chcete zbavit hnědých skvrn s trochou vody. Ráno je umyjte a můžete se těšit z pěkného výsledku čistých hrníčků. Stejně dobře poslouží i při připáleninách, kdy skořápky fungují jako přírodní drátěnka.

2. Skořápka vybělí seprané prádlo

Jestliže přidáme kousky skořápek s citronem do vhodného sáčku na zapínání a přidáme ho k bílému prádlu, můžeme se zbavit zabarveného oblečení. Skořápky s citronem vše skvěle vybělí.

3. Skořápku konzumujte

Skořápky od vajec se skládají z cenných látek, které jsou pro naše tělo prospěšné. Obsahují zinek, železo, mangan, kobalt, a samozřejmě i bílkoviny, dusíkaté látky, různé uhličitany (vápenatý, hořečnatý) a také oxidy (fosforečný a křemičitý). Před jejich konzumací je nutné je správně tepelně upravit a odstranit z nich všechny nechtěné látky. Jestliže jsme skořápky důkladně ošetřili, můžeme je zařadit jako doplněk stravy.

Jak skořápky před konzumací správně ošetřit?

Nejdříve skořápky vaříme 10 minut ve vodě a potom je vyskládáme na pečicí plech. Následně je sušíme pár minut při teplotě 200 stupňů Celsia. Skořápky se tak úplně očistí od nežádoucích látek a různých zárodků. Jejich opečením získáme potřebnou křehkost, takže je můžeme skvěle rozdrtit. Rozemlít je můžeme například mlýnkem na kávu. Získaný prášek si dobře rozumí s citronovou šťávou. Každý den si dopřejeme půlku čajové lžičky, kterou si můžeme rozvrhnout na 3 části během dne.

4. Skořápka zatočí s vyrážkou

Také si dokážou poradit s podrážděnou kůží a uleví nám od nepříjemného svědění. Stačí, když je rozpustíme v jablečném octu. Sice to potrvá pár dní, ale výsledek nás nezklame. Vzniklý roztok aplikujeme na podrážděnou kůži.

5. Skořápky vyživí pleti

Tepelně ošetřené skořápky rozdrtíme na prášek a přidáme jeden rozšlehaný bílek, který doplníme kokosovým olejem. Naneseme na pokožku a necháme 10 minut účinkovat. Pleť dostane vitamínovou bombu, po které se budeme cítit zase o něco mladší.

6. Skořápka na ucpaný odpad

Bojujete s usazenou mastnotou a nečistoty? I tady nám usnadní práci skořápky. Stačí je nechat ve dřezu v sítku několik dní. Přitom se budou dostávat do odpadu, kde zlikvidují bakterie a mastnotu.

7. Skořápka od vejce jako hnojivo

Výborně poslouží jako hnojivo vašim pokojovým nebo zahradním rostlinám. Stačí je rozdrtit a přidat do zeminy. Přidáte-li kávový lógr, vytvoříte skvělou kombinaci hnojiva, které dodá potřebné minerály vašim květinám.

8. Skořápky obohaťte vody pro zalévání

Chcete potěšit pokojové rostliny? Dopřejte jim kvalitní zálivku. Do vody přidáme skořápky a necháme odstát pro zalévání. V průběhu několika dní se do vody uvolní minerální látky, které vaše půda jistě ocení. Takto vylepšenou vodou můžeme čas od času celé rostlinky vzpružit.

9. Skořápky na pěstování bylinek

Pokud se chystáte na pěstování rostlinek přímo ze semínek, máme pro vás tip! Vyměňte plastové kelímky za skořápky. Toto ekologičtější a chytřejší řešení ocení především sazeničky, které můžete ihned zasadit i se skořápkou, která se v zemi rozloží a dodá jim potřebnou výživu.