Objevte krásy chilského vinařství

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Chile je země, která na první pohled zaujme svým geografickým profilem. Na šířku totiž měří pouhých 144 kilometrů, zato na výšku má 4 329 kilometrů. Z této polohy však těží mimo jiné při pěstování vína, kterému prostředí mezi Andami a Tichým oceánem svědčí. Vinařství tu má velkou tradici, víno se zde totiž vyrábí už od 16. století. Na popularitě u konzumentů v ostatních zemích však stouplo teprve v posledních desetiletích.

Chile má pět hlavních vinařských oblastí

Když se budeme bavit o vinařských oblastech v Chile, musíme se hned na začátek zastavit u Maipo Valley, tedy oblast, která je považována za „Bordeaux Jižní Ameriky“. Maipo Valley je historickým centrem chilského vína a zejména domovem pro Cabernet Sauvignon, který stojí za to vyzkoušet už od základních verzí v nejnižší cenové relaci. Odrůda zde těží z příznivých klimatických podmínek, Maipo Valley totiž leží kousek od Santiaga.

Chilské specialitě Carmenére ještě budeme věnovat pozornost, ale pokud byste ji chtěli ochutnat, doporučuji zvolit láhev z oblasti Colchagua Valley. Ta má díky teplému podnebí, blízkosti oceánu a půdě pro Carmenére ideální podmínky. Mimo to se tady daří i dalším odrůdám, jako jsou například Syrah nebo Malbec, což je pro změnu chlouba sousední Argentiny.

Preferujete-li bílá vína, pak byste si z chilské produkce neměli nechat ujít Sauvignon Blanc a Chardonnay z oblast Casablanca Valley. Ta se nachází blíže oceánu a zdejší chladnější klimatické podmínky nejen těmto odrůdám náramně sedí. Elegantní Chardonnay ovšem nabízí i vinařství z Limarí Valley, tedy oblasti, která leží více na sever.

Poslední významnou oblastí je pak Elqui Valley, která se nachází až na samotné hranici s pouští Atacama. Je považována za komerčně nejúspěšnější vinařskou oblast v severním Chile. Díky slunečnému podnebí se tady daří mimo jiné odrůdě Syrah.

Národní poklad Carmenére nebo výstavní Cabernet Sauvignon

Z regionů se přesouváme k jednotlivým odrůdám. Na začátek něco málo o slibovaném Carmenére. Jedná se o francouzskou odrůdu, která je však v místě svého původu poněkud zapomenutá. V Chile se však stala s trochou nadsázky národním pokladem. Červené víno plné sametových taninů, tmavého ovoce, tabáku a jemného pepře – to stojí za to vyzkoušet!

Velkou popularitu u vinařů mimo hranice Chile však má i Cabernet Sauvignon. Ten z Chile je totiž po Bordeaux jeden z nejkvalitnějších na světě. V místním provedení jsou tato vína elegantní a strukturovaná. Zůstaneme-li ještě u červených vín, pak musíme vyzdvihnout ty s kořenitým charakterem – Syrah a Malbec. V Chile jsou tato vína většinou komplexní. Jak už bylo zmíněno, z bílých vín to pak jsou hlavně Sauvignon Blanc a Chardonnay.

Co si nenechat ujít při putování do Chile za vínem?

Chile je jednou ze zemí, která má skvěle rozvinutou vinařskou turistiku. Téměř každé údolí má svou Ruta del Vino, kde se dá ochutnávat, jezdit na kole mezi vinicemi, spát v boutique hotelech a poznávat tradiční chilskou kuchyni. Nejznámější a nejnavštěvovanější chilskou stezkou je Colchagua Wine Route.

Protože je Chile zemí kontrastů, což se odráží i v místních vínech, je dobré navštívit všechny hlavní oblasti. Jak známo, na severu se nachází plno observatoří a když se v Elqui Valley rozhodnete pod zdejším temným nebem spojit degustaci Syrahu s nočním pozorováním hvězd, naskytne se vám vskutku nevšední zážitek.

Spoustu vinařství v Chile zase leží v předhůří And ve vyšších nadmořských výškách, takže si u degustace můžete vychutnat výhledy na tuto krásnou krajinu. Když se bavíme o víně v Chile, na závěr se hodí krátce se zastavit u tradičního destilátu z hroznů, který nese název pisco. Například v údolí Elqui či Limarí lze dokonce navštívit palírny, kde zjistíte, jaký rozdíl mezi vínem a tímto oblíbeným nápojem.

Reklama

Doporučujeme

Hubnutí po 35 letech není nemožné, jen vyžaduje jiný přístup

Říká se, že po třicítce je hubnutí těžší než kdy dřív. Vědecké studie ale ukazují, že metabolismus za to nemůže, hlavní roli hraje náš...

Sedm jídel z dětství, která dokazují vynalézavost českých maminek

Vzpomínáte si na tu vůni? Na kuchyni s linoleem, kde maminka z pár surovin dokázala vykouzlit večeři pro celou rodinu. Nebyl to luxus, ale...

Ricotta jako spasitel pro seniory: posílí kosti, chrání před chudokrevností a dodá tělu bílkoviny

Stárnutí s sebou přináší spoustu drobných nepříjemností, jako například bolavé klouby, pomalejší metabolismus nebo zažívání, které si občas dělá, co chce. Naštěstí to ale...

Politické strany chtějí více pracujících důchodců, rozdíly jsou jen v detailech

Motivace k práci v důchodovém věku se stala jedním z hlavních volebních témat. Většina stran plánuje rozšíření podpory pro seniory, kteří se rozhodnou zůstat...

Vůně, která spojuje. Objevte kouzlo poctivých masových pekáčků

Existuje něco víc než jen vůně linoucí se z trouby, kde se maso, zelenina a sýr pomalu spojují v dokonalou harmonii? Pekáček není jen...

Zapomeňte na drahé superpotraviny. Řeřicha setá je malý zázrak přímo z vaší zahrádky

Někdy hledáme zázračné potraviny na opačném konci světa, a přitom máme jednu z těch nejlepších doslova po ruce. Řeřicha setá je na první pohled...

Válka o peněženky seniorů: Predátorské firmy proti zranitelným důchodcům

Slibují úlevu od bolesti a spánek jako v bavlnce, místo toho ale zanechají jen prázdný účet a pocit studu. Podvodníci s takzvanými zázračnými polštáři...

Telecí řízek? Chutnější a zdravější volba než kuřecí nebo krůtí

Řízek patří k nejoblíbenějším jídlům v Česku. Většina lidí volí kuřecí nebo krůtí maso, protože je lehčí než vepřové. Jenže existuje varianta, která je...

Návrat do starých časů. Ceny v Penny připomínají dobu před zdražováním

Nákupní horečka zachvátila Česko. Nový leták obchodního řetězce Penny odstartoval cenovou bitvu, v níž se zákazníci přetahují o zlevněné maso a máslo. Akce platná...

Podzim je nejlepším obdobím pro biohacking pleti

Právě teď začíná jedinečné období, kdy můžete svoji pleť zahrnout péčí. Zklidnit ji a vyživit, nechat ji odpočinou a celkově omladit. V létě si Vaše...

„Co mě nezabije, to mě posílí.“ Čtyři cesty, jak proměnit kritiky ve spojence

Slova mohou zranit, ale i posunout dál. Kritici nám nastavují zrcadlo, ve kterém někdy nechceme vidět svůj odraz. Pokud se naučíme číst mezi řádky,...

Čeští důchodci objevují nečekaný trik. Levnější menu stačí vyjednat úsměvem

V některých restauracích v Česku mohou senioři dostat levnější menu nebo drobný bonus, aniž by o tom visela jediná cedule. Stačí se zeptat a...

Tři recepty z jehněčího masa, které si zamilujete

Jehněčí maso je v mnoha zemích považováno za delikatesu. Je jemné, šťavnaté a má lehce nasládlou chuť, která se krásně doplňuje s bylinkami, česnekem...

Jak se po létě dostat zpět do formy: 10 tipů pro efektivní návrat ke cvičení

Léto plné grilování, zmrzliny a odpočinku je u konce a s ním i pocit, že pravidelný trénink je vzdálenou vzpomínkou. Cítíte se bez energie...

Drobné proměny domova, které zlepší náladu. A to bez bourání či přehánění

Atmosféra domova nevzniká výběrem nábytku, ale drobnými gesty, která odrážejí naši každodennost. Není třeba investovat jmění, měnit dispozice ani listovat katalogy. Někdy stačí přesunout...
Reklama
Reklama
300 x 600 desktop – reklama 3