Nové recepty Markéty Hrubešové jsou venku

Sdílet článek

Reklama
Reklama

V neděli 3. září mohli návštěvníci FOOD festivalu na Ladronce ochutnat skvělé recepty z nového pořadu Markéta na trhu, který poběží od 18. září na stanici TV Paprika. Vystylovaný foodtruck nabídl studenou hráškovou polévku a vynikajícího lososa nakládaného 48 hodin v červené řepě.
Kulinářský zážitek dovršily dva druhy čerstvého smoothie.

Čerstvé lokální potraviny a příjemné prostředí – to jsou farmářské trhy, které Markéta Hrubešová tak miluje,
a proto si jejich útočiště vybrala i k natočení nového pořadu. Z bohaté nabídky ovoce, zeleniny, masa a dalších surovin vybírá to nejkvalitnější a ukáže, jak z nich připravit atraktivní a chutná jídla. Kromě nových receptů se mohou diváci těšit i na tipy pro začínající i pokročilé návštěvníky farmářských trhů. Premiérové díly kulinářské show naladíte každý den od 18. září 2017 ve 21:30 na TV Paprika.

První dva recepty si můžete vyzkoušet již nyní u vás doma. Studená hrášková polévka i nakládaný losos jistě potěší vaše chuťové buňky.

 

Studená hrášková polévka

Na 4 porce budete potřebovat:

1 menší cibuli
2 stroužky česneku
3/4 l vývaru (drůbeží nebo zeleninový)
400 g hrášku
100 ml smetany
sůl
pepř
bylinky dle chuti (máta, petržel, řeřicha…)
4 vejce
100 g šunky vcelku

 

POSTUP:

Ve větším hrnci zpěňte na oleji nakrájenou cibuli a česnek. Restujte dosklovita.
Přilijte vývar a přidejte hrášek. Vařte asi 8 min.
Osolte, opepřete, rozmixujte a přidejte smetanu. Nechte vychladit.
Do menšího kastrolu nalijte vodu a přiveďte k varu. Do vroucí vody opatrně vložte vejce a vařte 5 minut.
Ihned zchlaďte a oloupejte.
Polévku servírujte s kouskem šunky nebo vejcem, které těsně před podáváním rozřízněte, aby vytekl žloutek.
Servírujte s bylinkami a krajícem opečeného bílého chleba.

 

Marinovaný losos v červené řepě

Na 4 porce budete potřebovat:

400 g lososa
2-3 menší řepy
30 ml whisky
kůra z 1 pomeranče
špetka skořice
3 líce hrubozrnné soli
1 lžíce hnědého cukru
zakysanou smetanu a kopr na ozdobení

 

dresink:

2 lžíce kopru
2-3 lžíce olivového oleje
2 lžičky dijónské hořčice
2 lžičky medu

 

POSTUP:

Řepu oloupejte, nakrájejte na kousky a dejte do mixéru.
Přidejte skořici, whisky a pomerančovou kůru. Rozmixujte a smíchejte se solí a cukrem.
Na pečící papír dejte polovinu směsi a položte na ni lososa. Přikryjte druhou polovinou směsi.
Zabalte a obalte fresh fólií.
Dejte do lednice na 1-2 dny. Mezitím jednou otočte.
Před podáváním z lososa setřete marinádu a omyjte ho pod tekoucí vodou.
Do malé zavařovací sklenice dejte všechny ingredience na marinádu, uzavřete a pořádně protřepejte.
Lososa nakrájejte na tenké plátky a podávejte se žitným chlebem, na plátcích vařených brambor nebo malých lívancích.
Ozdobte zakysanou smetanou a koprem nebo pokapejte hořčičným dresinkem.

 

 

 

Reklama

Doporučujeme

Zář jako hvězda: Umění péče o pleť v horkých letních dnech

Když slunce líbá tvář, pleť vypráví příběh. Jak ji udržet svěží a plnou života i v parném létě? Odhalte triky, které promění péči v...

Chuť léta: Recepty, které roztančí vaše chuťové pohárky

Když letní vánek nese vůni ovoce a bylinek, kuchyně se mění v umělecké plátno. Jak připravit pokrmy, které oslavují léto 2025? Ponořte se do...

Rizoto třikrát jinak. Zkuste tento oblíbený pokrm v různých variantách

Rizoto patří mezi pokrmy, které jsou na první pohled jednoduché, ale když se udělají správně, promění se v lahodnou delikatesu. Základem je kvalitní rýže...

Láska v drobnostech. Naučte se, jak správně prohloubit vztah 

Když letní slunce roztápí starosti, láska kvete v drobnostech. Jak prohloubit svůj vztah v létě 2025? Objevte gesta, která spojují srdce. Malá gesta, velké příběhy Léto...

Zapomeňte na zničené konečky. Jak přežít léto s krásnými vlasy?

Léto je krásné období, ale vlasy v něm dostávají pořádně zabrat. Slunce, chlor, mořská voda… všechno to, co milujeme, může naše vlasy ničit. Naučte...

Jak skladovat vejce, aby vydržela čerstvá klidně i rok? Trik našich babiček funguje dodnes

Vejce patří k nejvděčnějším potravinám. Jsou plná kvalitních bílkovin, minerálů i vitaminů, mají málo kalorií a v kuchyni se dají použít na tisíc způsobů....

Kouzlo letních večerů: Jak proměnit noc v oslavu lásky

Když hvězdy rozsvítí oblohu, letní večery zvu k romantice. Jak proměnit noc v nezapomenutelný příběh lásky? Objevte tipy pro rok 2025 plné vášně. Večery, které...

Tři pokrmy k pivu, které sklidí úspěch u drahé polovičky či návštěvy

Jak je známo, pivo si nejlépe vychutnáme s dobrým jídlem. Ideálně s něčím pořádným, co má říz a ladí k hořkému moku. Pokud hledáte...

Zdraví v pohybu: Jak objevit radost z cvičení (nejen) v létě

Když slunce volá k pohybu, tělo odpovídá radostí. Jak objevit kouzlo cvičení v létě 2025? Ponořte se do aktivit, které posilují tělo i duši. Pohyb...

Objevte chutě maďarské kuchyně

Maďarská kuchyně je proslulá svou vydatností, výraznými chutěmi a samozřejmě mletou paprikou, bez které se tamní pokrmy neobejdou. Pokud hledáte inspiraci, co si uvařit...

Jak na zatuchlé ručníky? Přinášíme triky, po nichž budou voňavé a nadýchané

Kdo někdy rozvěsil vyprané ručníky v bytě bez sušičky, zajisté ví, že místo měkkých a svěže voňavých osušek se z nich stane těžká, vlhká...

Zůstaňte svěží: Kohoutková jako (nejen) letní superhrdina

Léto je v plném proudu, slunce svítí, teploty stoupají, a proto je potřeba dodržovat pitný režim. A to nejlépe v podobě vody. Na tu byste však...

Přišli jsme o našeho milovaného pejska. Manžel se s jeho ztrátou vyrovnává pomocí umělé hračky

Každý se se smrtí svého zvířecího miláčka vyrovnává po svém. Někdo truchlí déle, jiný zase bere smrt jako součást života a věří, že už...

Dárky zdarma a Xiaomi produkty za zlomek ceny: Od fotomobilu až po robotický vysavač

Předškolní výprodej: Nenechte si ujít Redmi Pad 2 s velkým 11″ displejem a masivní baterií, prémiový smartphone Xiaomi 15 s fotoaparáty Leica, oblíbený Redmi...

Putování za kávou: Etiopie kolébkou lahodného moku

Etiopie je považována za kolébku kávy. Podle legendy zde pasáček koz jménem Kaldi objevil povzbuzující účinky kávových bobulí, když si všiml, že jeho kozy...
Reklama
Reklama