Uvařte si s námi vegan ravioli s dýní

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Vegan ravioli s dýní, ricottou a bešamelovou omáčkou

Těstoviny vám mohou ještě se sklenkou vína připomenout nedávné letní dny, dýně nás pomalu připraví na krásný barevný podzim. Navíc už různé druhy dýní zaplavily přepravky na trzích, i ty v obchodech, tak je určitě dobré tuto lokální snadno dostupnou surovinu proměnit na dobré jídlo.

 

Hokkaidó je druh dýně sympatické už proto, že se zpracuje celá i se slupkou, má jemnou, lehce oříškovou chuť a oblíbený je u surovin i výčet pozitiv pro naše zdraví,
kdy toho u této dýně najdeme vcelku dost. Bohatá je na beta-karoten, vitamíny A, B, C, z minerálních látek
na vápník, hořčík, draslík, železo. Dále obsahuje slušnou dávku luteinu a zeaxantinu. Napomáhá při čištění organismu, onemocnění slinivky či sleziny, poruchách ledvin, předchází revmatoidní artritidě.
Konzumace dýně Hokkaidó je velmi vhodná pro diabetiky a pro svůj nízký energetický obsah, množství vlákniny i pro redukční diety.

Kdo nemusí mít na talíři vždy maso a chce ulehčit svému žaludku od náročného trávení, určitě musí vyzkoušet následující recept. Jedná se o veganskou verzi, a i když se může zdát, že výsledné jídlo působí hutně,
tak věřte, že akorát zasytí, ale neodsoudí vás ke spánku. V receptu na samotnou pastu použijeme aquafabu, což je voda z uvařených luštěnin, mnohem jednodušší je použít nálev z cizrny či fazolí koupených v plechovce. Je to strategická surovina, která nahradí vejce a je plná bílkovin, kdy o jejich dostatečné množství ve stravě veganů mají všichni ostatní strach a zájem. Ale každý, kdo poctivě přemýšlí nad svým jídlem, má všeho dostatek…

Ingredience:

PASTA

300 g polohrubé mouky
150 ml svařené aquafaby do konzistence bílku (nálev z fazolí ji má obvykle přesně takovou,
jakou potřebujeme)

2 lžíce vody
špetka kurkumy na barvu (nemusí být)

 

NÁPLŇ z dýně a „sýru ricotta“

2 hrnky dýně pokrájené na kostky
lžíce koření Sonnentor Anděl strážný (skvělá záležitost třeba na směs pečené dýně, cibule, mrkve a brambor)
2 stroužky česneku
1 lžíce citronové šťávy nebo jablečného octa
chilli vločky chceme-li zvýraznit chuť (ale nepřežeňme to, pořád je to jídlo á la Itálie, a ne á la Thajsko)
sůl a olivový olej

balení bílého tofu natural (180 g)
2 lžíce lahůdkového droždí (nemá nic společného s klasickým droždím, koupíte ho ve všech obchodech
se zdravou výživou, protože je velmi zdravé a výživné)

hrst čerstvé bazalky (za čerstvou opravdu lobuju)
3 lžíce olivového oleje
1 lžíce citronové šťávy
Sůl (solí případně dochucujeme, lahůdkové droždí je samo o sobě dost slané)

OMÁČKA

4 lžíce vegan másla či řepkového oleje
2 vrchovaté lžíce hladké mouky
400 ml sójového mléka
sůl
muškátový oříšek
3 lžíce upečené směsi z dýně

 

opražené plátky česneku, chilli vločky,
čerstvá bazalka

 

POSTUP

Upečeme na kostky pokrájenou dýni, kterou jsme promíchali s andělským kořením a olivovým olejem.
Bude jí stačit 20–30 minut v horkovzdušné troubě zahřáté na 180°C.

V míse smícháme mouku se špetkou kurkumy, přidáme aquafabu, vodu a věnujeme ingrediencím alespoň
5 minut intenzivního poctivého hnětení až nám vznikne hladké nelepivé těsto, které zabalíme a necháme hodinu odležet.

V mezičase si připravíme veganskou ricottu, a to jednoduše tak, že do food procesoru rozdrobíme tofu, přidáme lahůdkové droždí, olej, citronovou šťávu, zpracujeme v hladký krém a na závěr ještě rozmixujeme
s čerstvou bazalkou. Případně podle vlastního pocitu dosolíme.

Na pánvi či v rendlíku rozehřejeme máslo nebo olej, zaprášíme moukou až vznikne světlá jíška, do které
po částech zašleháme sójové mléko (u bešamelu vždy musíme mít teplou jíšku a studené mléko či naopak, abychom měli omáčku bez hrudek). Osolíme, přidáme nastrouhaný muškátový oříšek a provaříme za častého míchání 20 minut. Do omáčky můžeme pro spojení chutí a barvu přidat i část upečené rozmixované dýně.

Na dvou lžících oleje orestujeme najemno pokrájený česnek, přidáme rozmixovanou pečenou dýni
i s výpekem, citronovou šťávu, podle chuti chilli vločky a dosolíme. Směs netrápíme na ohni dlouho, jde nám jen o to spojit chutě.

 

Těsto si rozdělíme na dvě části, jednu znova přikryjeme utěrkou,
ať nám nevysychá a druhou rozválíme na pomoučeném vále asi na 2-3mm tenký plát. Použijeme vykrajovátko, skleničku
(nebo rovnou samozřejmě tvořítko na ravioli) a připravíme si kolečka, na která dáme vrstvu dýně a stejnou vrstvu „ricotty“. Přiklopíme druhým kolečkem a okraje poctivě přimáčkneme k sobě vidličkou. Z uvedeného množství těsta nám vznikne při průměru vykrajovátka 5 cm cca 20 raviol, které pak vkládáme do vařící vody, promícháme a vaříme cca 5 minut až nám pěkně plavou na hladině.

Servírujeme s omáčkou a pro lepší intenzitu a hezčí talíř s lístky bazalky a plátky česneku zpěněnými na oleji.

 

 

Ať se dobrota povede, přeji dobrou chuť, Pet : -)

 

Reklama

Doporučujeme

Vyhrajte jeden ze tří balíčků Rituals

Dopřejte si okamžiky klidu a harmonie s luxusní péčí od Rituals. Každý produkt značky vznikl s cílem proměnit každodenní rutinu v smysluplný rituál –...

Vánoční inspiraci nabízí BIOBAY – spojení luxusu, přírody a umění

Kolekci od španělské značky MAISON OLER, kde se vůně mění v umění nabízí výhradní distributor BIOBAY. Ručně foukaný difuzér, prémiové esenciální oleje a designové...

Jak udržet banány čerstvé 26 dní? Obyčejná sklenice udělá zázrak

Koupíte krásně žluté banány a než se nadějete, zdobí je hnědé skvrny a měkká dužina končí v koši. Tomuto scénáři se však dá vyhnout....

Brána do pískovcového ráje: Objevte krásu Českého Švýcarska

Stojíme na křižovatce u Hřenska, kde se silnice dělí na směr k německému hraničnímu přechodu Schmilka a do centra obce. Zdejší parkoviště je ideálním...

Meteoroložka Dagmar Honsová prozradila, jaká je šance na bílé Vánoce

Vzpomínáte si ještě na tu kouzelnou atmosféru, kdy krajinu pokryl bílý samet a na Štědrý večer se tiše snášely vločky? Není divu, pokud ne....

Moravský Krumlov: Poklad, který nezaostává za slavnějším jmenovcem

Nejeden z vás jistě navštívil Český Krumlov, nebo se tam teprve chystáte. A je vám zřejmě známo, že Krumlovy najdeme na mapě hned dva:...

Mikulášská nadílka nemusí být plná cukru,zkuste to letos trošku jinak

Návštěva Mikuláše, čerta a anděla patří v tuzemsku mezi nejoblíbenější předvánoční tradice. Většina dětí se na kouzelnou trojici těší už týdny dopředu, především pak...

Mikulov: Historie, víno a příroda v srdci Jižní Moravy

Mikulov je malebné městečko s přibližně 7,5 tisíci obyvateli, ležící pouhých 50 km od Brna. Návštěvníky okouzlí historií architektonických památek a krásou okolní přírody,...

Jak zkrotit večerní chutě a přejídání: proč vznikají a jak s nimi pracovat efektivněji

Večerní chutě jsou jedním z nejčastějších problémů, se kterým se lidé potýkají. Možná to znáte i Vy: celý den máte pocit, že se držíte,...

Nová aplikace Senior Pas šetří stovky korun. Stačí vám věk 55 let

Zahoďte staré papírové kartičky a strach, že jste slevu zapomněli doma. Pro lidi nad 55 let přichází revoluce v podobě mobilní aplikace Senior Pas,...

Ottie představuje tajemství korejské krásy

Korejská kosmetika se stala celosvětovým fenoménem díky jedinečnému spojení moderní vědy, přírodních ingrediencí a filozofie rovnováhy. Neslibuje zázraky přes noc, ale nabízí dlouhodobě zdravou, hydratovanou...

Pět nevinných frází, které zaručeně promění rozhovor v minové pole

Nejsou to hádky, co ničí vztahy, ale slova, která v nich zazní. Lidský mozek totiž reaguje na slovní útok rychleji než na racionální argument,...

Nová vlna podvodů: Umělá inteligence napodobuje hlasy vašich blízkých a krade miliony

Zvoní telefon, na videu vidíte svého vnuka v nouzi a on žádá o peníze. Zní to naléhavě. Jenže to není on. Umělá inteligence se...

Podzim v plné síle: jak dobít baterky, i když se dny krátí

Stejně jako podzim hýří barvami, můžete i vy sršet energií. Kombinace pošmourného počasí a brzké tmy sice často přináší únavu, ale existuje spousta drobných...

Diagnostikovaný psychopat popsal hlavní rozdíl mezi ním a běžnými lidmi: Necítím vinu

Myslíte si, že psychopaté jsou chladné stroje bez jakýchkoli emocí? Pětadvacetiletý Loïc de Marie, jemuž byla diagnostikována antisociální porucha osobnosti, tvrdí opak. Cítí radost...
Reklama
Reklama
300 x 600 desktop – reklama 3