Vyzkoušejte skvělé podzimní recepty

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Podzim v kuchyni s Mlékárnou Valašské Meziříčí

Padající listí, dozrávající ovoce, sklizeň a čas přípravy na zimu. To vše značí podzim. Astronomický podzim začíná podzimní rovnodenností, což je na severní polokouli kolem 23. září a končí zimním slunovratem 21. prosince. V meteorologii jsou souhrnným termínem podzim označeny měsíce září, říjen a listopad. Pro chladné podzimní dny Mlékárna Valašské Meziříčí připravila dva výtečné recepty z ovoce dozrávajícího právě na podzim. Ne vždy je potřeba omezit se pouze na jablečný štrůdl. Množství nasbíraných jablek lze použít třeba na jablečný koláč nebo zvolit hravější variantu pečení a pustit se i s dětmi do přípravy muffinů. Ty lze plnit téměř čímkoli. Mlékárna nabízí recept Muffinů s použitím švestek.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

„Podzim je období plné přírodních krás, barevnosti, návratů do školních lavic i učení. Také výrobky Mlékárny Valašské Meziříčí lze konzumovat i během podzimních dní. Proto jsme připravili pro všechny příznivce našich produktů dva podzimní recepty za použití Bílého jogurtu a Kysané smetany z Valašska,“ říká Radka Benešová, Marketing manager Mlékárny Valašské Meziříčí. „Tyto výrobky mají široké uplatnění a jsou vhodné nejen pro přímou konzumaci, ale také do studené i teplé kuchyně,“ dodává Radka Benešová.

 

Jablečný koláč

Suroviny

1 dl rostlinného oleje
200 g cukru, 3 ks vejce
200 g hladké mouky
1 prášek do pečiva, 1 dl mléka
3 jablka
1 kelímek Kysané smetany z Valašska
1 kelímek Bílého jogurtu z Valašska
1 vanilkový cukr, skořice
100 g vlašských ořechů – nasekaných

 

Postup

Nejprve ušleháme vejce s cukrem a olejem. Do ušlehané hmoty postupně přidáváme mouku, kterou jsme předtím promíchali s práškem do pečiva. Poté přidáváme po troškách mléko. Nakonec přidáme nasekané ořechy.

Vzniklou hmotu nalejeme na plech s vyšším okrajem, který jsme vymazali máslem a vysypali moukou.

Rozehřejeme troubu na 175°C. Mezitím postrouháme jablka nahrubo. Dáme péct. Během doby pečení smícháme Kysanou smetanu a Bílý jogurt z Valašska s vanilkovým cukrem. Po upečení koláč potřeme vzniklou hmotou a posypeme skořicí. Necháme vychladnout a můžeme podávat.

 

Švestkové muffiny

Suroviny

4 lžíce mletého máku
2,5 hrnku hladké mouky
15 ks švestek, 2 vejce
250 ml Bílého jogurtu z Valašska
1 lžička citronové kůry
0,75 hrnku cukru krupice
0,5 hrnku slunečnicového oleje
1 prášek do pečiva
podle potřeby – máslo na vymazání
hrubá mouka na vysypání

 

Postup

Formu vymažeme a vysypeme hrubou moukou. Do mísy rozklepneme vejce, přidáme cukr, mouku promíchanou s práškem do pečiva, citronovou kůrou, olejem, mletým mákem a nakonec Bílým jogurtem z Valašska. Vše dobře promícháme. Připravíme si švestky, které omyjeme a vypeckujeme. Na dno vymazané formy dáme lžíci těsta, na něj švestky, zakryjeme trochou těsta a na něj opět lehce přitlačíme švestky. Švestkové muffiny s jogurtem pečeme 20 minut v předehřáté troubě na 180 °C.

 

Krásný podzim a dobrou chuť přejí Mlékárny Valašské Meziříčí

 

______________________________________________________________________________________

Privatizací Beskydských mlékáren v roce 1992 vznikla Mlékárna Valašské Meziříčí. Současný výrobní program tvoří tyto výrobky: smetanové jogurty polotučné, ovocné jogurty, nízkotučné ovocné jogurty, kysané výrobky, BIO jogurty a čerstvé tekuté výrobky. Mlékárna Valašské Meziříčí se zařadila mezi významné výrobce kysaných mléčných výrobků České republiky. Zákazníci si je oblíbili především pro jejich vysokou kvalitu
a lahodnou chuť. Prvotřídní kvalita výrobků je potvrzena nejen jejich stoupající oblibou, ale i získáním nejrůznějších ocenění. Za těmito úspěchy stojí především zaměstnanci společnosti, kteří ke kvalitě výrobků přispívají svým nadšením a obětavostí. Její výrobky jsou zastoupeny v celé síti obchodních řetězců i ostatních prodejen. Co se týče exportních aktivit, mlékárna se soustředí na slovenské trhy.

Více informací o mlékárně naleznete na: www.mlekarna-valmez.cz

 

Reklama

Doporučujeme

Válka o peněženky seniorů: Predátorské firmy proti zranitelným důchodcům

Slibují úlevu od bolesti a spánek jako v bavlnce, místo toho ale zanechají jen prázdný účet a pocit studu. Podvodníci s takzvanými zázračnými polštáři...

Telecí řízek? Chutnější a zdravější volba než kuřecí nebo krůtí

Řízek patří k nejoblíbenějším jídlům v Česku. Většina lidí volí kuřecí nebo krůtí maso, protože je lehčí než vepřové. Jenže existuje varianta, která je...

Návrat do starých časů. Ceny v Penny připomínají dobu před zdražováním

Nákupní horečka zachvátila Česko. Nový leták obchodního řetězce Penny odstartoval cenovou bitvu, v níž se zákazníci přetahují o zlevněné maso a máslo. Akce platná...

Podzim je nejlepším obdobím pro biohacking pleti

Právě teď začíná jedinečné období, kdy můžete svoji pleť zahrnout péčí. Zklidnit ji a vyživit, nechat ji odpočinou a celkově omladit. V létě si Vaše...

„Co mě nezabije, to mě posílí.“ Čtyři cesty, jak proměnit kritiky ve spojence

Slova mohou zranit, ale i posunout dál. Kritici nám nastavují zrcadlo, ve kterém někdy nechceme vidět svůj odraz. Pokud se naučíme číst mezi řádky,...

Čeští důchodci objevují nečekaný trik. Levnější menu stačí vyjednat úsměvem

V některých restauracích v Česku mohou senioři dostat levnější menu nebo drobný bonus, aniž by o tom visela jediná cedule. Stačí se zeptat a...

Tři recepty z jehněčího masa, které si zamilujete

Jehněčí maso je v mnoha zemích považováno za delikatesu. Je jemné, šťavnaté a má lehce nasládlou chuť, která se krásně doplňuje s bylinkami, česnekem...

Jak se po létě dostat zpět do formy: 10 tipů pro efektivní návrat ke cvičení

Léto plné grilování, zmrzliny a odpočinku je u konce a s ním i pocit, že pravidelný trénink je vzdálenou vzpomínkou. Cítíte se bez energie...

Drobné proměny domova, které zlepší náladu. A to bez bourání či přehánění

Atmosféra domova nevzniká výběrem nábytku, ale drobnými gesty, která odrážejí naši každodennost. Není třeba investovat jmění, měnit dispozice ani listovat katalogy. Někdy stačí přesunout...

Jak se zbavit žmolků na oblečení? Pomůže trik z TikToku

Bez houbičky na nádobí si většina domácností neumí představit kuchyň. Ale věděli jste, že tahle obyčejná pomůcka se dá využít i úplně jinak než...

Program ANO počítá s důchodovou revolucí. Kdo si polepší nejvíce?

Hnutí ANO zveřejnilo důchodové priority pro podzimní volby. Chce zastropovat důchodový věk na 65 letech, rozšířit možnosti předčasného důchodu a přidat výraznější valorizace pro...

Povislá víčka nejsou problém. Vizážisté radí jednoduchá řešení

Správné líčení dokáže s povislými víčky zázraky. Díky hře světla, stínu a několika osvědčeným trikům působí oči větší, otevřenější a výrazně mladší. Obočí jako rám...

Máte rádi sýry? Tak to vás jistě zaujmou tyto tři pokrmy

Ačkoliv existují lidé, kteří sýry přímo nenávidí, většina z nás si bez nich neumí svůj jídelníček představit. Navíc jsou nesmírně variabilní. Můžete z nich...

Slunce, které nikdy nezapadá. Proč se v Norsku nemůže spát

Za polárním kruhem nevládne tma, ale nepřetržité světlo. Slunce se tam v létě neztrácí za obzorem a přepisuje lidské vnímání času, těla i duše....

Jak na zářivě bílé ponožky? Zkuste trik, který funguje lépe než drahé prostředky

Bílé ponožky jsou krásné jen do chvíle, než je párkrát obujete a hodíte do pračky. Záhy ztratí svou sněhovou barvu, začnou šednout nebo žloutnout...
Reklama
Reklama
300 x 600 desktop – reklama 3