Karbanátky z quinoi a fazolí s pečeným plněným batátem

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Další podzimně laděný recept, kterému říkám „trouba eintopf“ a důvod je jednoduchý. Smažené karbanátky v tuně oleje jsou sice na chuť lepší, přiznám bez mučení, ale pak zbytečně mučíme své tělo přepálenými tuky a to, že právě nově oblékáme podzimní kabát nemusí znamenat, že se vzdáváme povinnosti starat se o své tělo a o to, jak vypadá až do příštího léta :- )

Quinoa, slovo v našem slovníku možná teprve nedávno zařazené, avšak jedná se o pseudoobilovinu, kterou do slovníku přidali již před 5000 lety obyvatelé Jižní Ameriky. Quinoou je dobré nahradit oblíbený kus-kus, protože je přirozeně bezlepková, nebo rýži díky nižšímu obsahu sacharidů. Základem této superpotraviny
je vysoký obsah bílkovin, nezanedbatelný obsah minerálů jako jsou vápník, železo, draslík, zinek, hořčík
a také vitamíny od beta-karotenu, přes vitamin C, kyselinu listovou až po riboflavin. Quinou v receptu doplníme červenými fazolemi, které dohromady utvoří plnohodnotný základ bílkovin. Z Ameriky si ještě dovezeme batáty, které jsou svým složením nutričně výhodnější než „obyčejné“ brambory a výsledné jídlo s nimi bude určitě lépe chutnat. Batáty mají více vlákniny, méně sacharidů, obrovské množství vitamínu A a dále vitamíny C, K
a z minerálů vápník, hořčík, draslík a sodík. Jdeme vařit… vegansky, bezlepkově, zdravě, a hlavně jak by řekli po americku „tasty“!

 

KARBANÁTKY

250 g uvařených červených fazolí nebo plechovka koupených fazolí
250 g vařené quinoi – uvařené v zeleninovém vývaru,
ať má již nějakou chuť
50 g nasekaných sušených rajčat naložených v oleji
2 jarní cibulky
2 lžíce hrašky či škrobu
3 stroužky česneku
1 lžička uzené papriky
1 lžička čerstvého tymiánu
1 lžička nasekané čerstvé majoránky
sůl, řepkový olej
kukuřičná strouhanka na obalení (nemusí být)

 

 

 

PLNĚNÉ BATÁTY

 

2 velké neoloupané batáty
1 cuketa
olivový olej
sůl
čerstvé či sušené oregano
jarní cibulka
granátové jablko
2 lžíce naklíčených mungo fazolí
fíkové balsamico

 

 

Fazole si den předem namočíme, vodu po několika hodinách měníme a dáme samozřejmě novou, ve které budeme fazole spolu s listem bobkového listu vařit a během vaření odstraňovat bílou pěnu z vodní hladiny. Toto všechno nám pomůže u fazolí zredukovat antinutriční látky a fazole se tak stanou pro nás dobře stravitelné. Příliš zdlouhavé? Sáhněte po plechovce! Quinou si v sítu propláchneme horkou vodou, abychom se zbavili její mírné nahořklosti a uvaříme ji v poměru 1:2 v zeleninovém vývaru po dobu cca 15 minut.

Mezitím si zapneme troubu na 180°C. Do pekáčku dáme omyté a rozpůlené batáty, ze kterých jsme vyřízli
část dužiny, aby nám vzniklo místo na náplň. Batáty zakápneme olejem, osolíme a předpečeme cca 10 minut. Vyříznuté vnitřky pokrájíme na malé kostičky, stejně pokrájíme i neloupanou cuketu a spolu s olejem, solí
a bylinkami promícháme v misce. Po 10 minutách směs naklademe na batát a pečeme dalších cca 15-20 minut.

Uvařené fazole rozmačkáme v míse na kaši a přidáme uvařenou quinou. Nadrobno nakrájenou jarní cibulku osmažíme na 2 lžících řepkového oleje a přidáme spolu se všemi ostatními ingrediencemi do směsi,
vše smícháme dohromady a ochutnáme. Pomocí tvořítka nebo pouze svými zlatými českými ručičkami namočenými ve vodě tvoříme malé karbanátky, které pečeme na pečící folii či papíru dozlatova při 180°C.

Na co se cítíme, to si naložíme na talíř a na batáty můžeme ještě přidat naklíčené mungo fazole, zrníčka granátového jablka, pokrájenou jarní cibulku a přelít je fíkovým balsamicovým octem.

Dobrou chuť s dobrým jídlem přeje Pet

 

 

Reklama

Doporučujeme

Žhavá novinka sezóny – parfémy The Mania od Osmanyho Laffity

Víte, bez čeho se tento podzim 100% neobejdete? Bez nejnovějších parfémů The Mania od Asombroso, značky známého módního návrháře Osmanyho Laffity. The Mania je v...

Teplo domova nemusí být luxus. Drobné návyky, které vám ušetří tisíce

Topení patří k největším položkám v rodinném rozpočtu, přesto jím velká část českých domácností nevědomky plýtvá. Nejde přitom o technické poruchy, nýbrž o drobné...

Návrat ke kořenům. Objevte zapomenutou moudrost pro zdraví v chladných dnech

S příchodem chladných dnů saháme po drahých doplňcích stravy, avšak skutečný klíč k pevnému zdraví máme často na dosah a zdarma. Podzim je ideální...

Pavel Nový: Charismatický před kamerou, nekompromisní, když jde o soukromí

Některé dvojice o sobě dávají vědět na každém kroku, jiné si své štěstí schovávají za zavřené dveře. Herec Pavel Nový patří rozhodně do té...

Poklad letošního podzimu: křehký švestkový koláč

Sychravé dny doprovázené chladným počasím? To by jeden nejraději zůstal doma, zachumlaný v peřinách. Proč si ale toto období trochu nezpříjemnit? Listí hraje všemi odstíny...

Policie varuje před podvodnými SMS zprávami jménem České pošty, cílí hlavně na seniory

Vypadá jako oficiální zpráva od České pošty a hrozí, že váš balíček nebude doručen. Ve skutečnosti se však jedná o zákeřný podvod, jehož cílem...

Generace, jež šetří na chlebu, ale kupuje kabelky za tisíce… Co pohání posedlost luxusem?

Na účtu sotva zbývá na nájem, přesto na rameni visí ikonická kabelka za desítky tisíc. Fenomén mladých generací, jež utrácejí za luxus, který si...

Přestaňte se na sebe pořád zlobit. Laskavost k sobě je víc než disciplína

Určitě to znáte. Stačí drobná chyba, zapomenutý e-mail, rozbitý talíř nebo nedokončený úkol – a už se v hlavě spouští ten známý hlas: „No...

Voňavé objetí podzimu: Limitovaná edice DÝNĚ od Manufaktury

Sezóna spadaného listí, ranních mlh a teplého šálku dýňového latté přináší kromě nostalgie a klidu i voňavé rituály péče o tělo a duši. Podzimní...

Privátní vířivka s výhledem na Hrad a kosmetika Codage Paris: M Spa překoná vaše očekávání

Hotel Emblem, nacházející se jen pár kroků od Staroměstského náměstí, otevírá dveře všem milovníkům odpočinku a špičkové péče. Jeho lázeňské centrum M Spa není...

Více než čtvrt milionu řidičských průkazů letos končí, nejvíce se to týká Středočechů a seniorů

Více než čtvrt milionu Čechů letos čeká povinná výměna řidičského průkazu. Největší vlna se týká seniorů a řidičů ve Středočeském kraji. Zjistěte, jak si...

Tron: Ares otevírá novou dimenzi digitálního světa

Večer premiéry filmu Tron: Ares rozsvítil pražské kino IMAX futuristickým pulzem digitálního vesmíru. Premiéra nového sci-fi snímku Tron: Ares nabídla divákům podívanou, která posouvá...

Gynekologové vysvětlují, jak správně používat slipové vložky a kdy mohou být škodlivé

Traduje se o nich, že škodí zdraví a narušují přirozenou mikroflóru. Pravda o slipových vložkách je však mnohem prostší. Podle gynekologů nejsou samy o...

Křen: štiplavý zázrak, který léčí i probouzí

Na první pohled vypadá obyčejně, ale jakmile ho okusíte, dá o sobě okamžitě vědět. Křen je kořenová zelenina s výraznou chutí, která dokáže nejen...

Dopřejte vlasům po létě domácí vlasové wellness

Letní měsíce přináší spoustu radostí, ale pro naše vlasy bývají náročné. Vlasy jsou vysušené, oslabené a chybí jim přirozený lesk. Proto si právě po...
Reklama
Reklama
300 x 600 desktop – reklama 3