Vyzkoušejte další receptík od Pet

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Bedly na kořenové zelenině

Možná už Vám houby lezou krkem, ale letos už to bude asi naposledy (i když na italské houbové risotto by v zimě mohlo dojít : -)) … Dostala jsem opět zásilku bedel a zpracovala je v mém oblíbeném receptu. Omáčka může chutí mírně připomínat svíčkovou, ale do té naší rodinné má ještě míle daleko. S knedlíkem, bramborem je to vynikající záležitost na podzimní dny (večery).

 

SUROVINY

250 g bedel (nevím, jak to může chutnat s jinými houbami, třeba žampiony…)
100 g nahrubo strouhané mrkve
100 g nahrubo strouhané petržele
100 g nahrubo strouhaného celeru
1 větší cibule, řepkový olej
3 lžíce rostlinného másla
(nemusí být, ale je to samozřejmě lepší)
10 kuliček nového koření, 2 bobkové listy
3 lžíce mouky na zahuštění – používám rýžovou bezlepkovou, ale pak tu omáčku posadíte vedle knedlíku a je to marný : -)

 

500 ml zeleninového vývaru, 200 ml rostlinné smetany, sůl, pepř, lžíce cukru, 3 lžíce převařeného octa
(ať se nám omáčka nezdrcne)

 

 

V hrnci/ve woku rozehřejeme společně olej s máslem a přihodíme nadrobno pokrájenou cibuli, kterou restujeme na barvu. Přidáme kuličky nového koření (pokud je nemáme v pytlíku, ten přidáme případně později), nastrouhanou kořenovou zeleninu
a restujeme společně třeba 10 minut, aby zelenina pustila chuť a omáčka jí byla plná.

 

Pokud se nám zelenina nebo i cibule zpočátku opéká nerovnoměrně, doženeme to podlitím vodou, kdy se nám barva zeleniny krásně sjednotí. V mezičase, kdy ale zeleninu občas stále mícháme, na větší kousky pokrájíme bedly. Houby se nám svaří, takže s nimi se opravdu nadrobno nekrájíme. Houby přidáme do směsi zeleniny. Vše společně zarestujeme a zaprášíme mokou, abychom omáčku zahustili. Zalijeme vývarem, přidáme bobkový list, pepř, sůl a společně dusíme asi 20 minut, než nám změkne zelenina, houby
a zavaří se mouka. Ke konci zalijeme smetanou a dochutíme lžící cukru a převařeným octem.

 

 Dobrou chuť s dobrým jídlem přeje Pet

 

 

Reklama

Doporučujeme

Jíte málo kiwi? Děláte chybu! Má víc vitaminu C než pomeranč a podpoří tvorbu kolagenu

Vitamin C patří mezi prospěšné látky, které prospívají našemu imunitnímu systému a podpoří i rychlejší uzdravení při nachlazení. Věděli jste však, že tento vitamin...

Bezinkový sirup má blahodárné účinky. Pomůže i s nachlazením a jeho výroba je snadná

Bezinky začínají kvést už v květnu. Poznáme je snadno podle jejich bílých květů a na podzim už mají černé plody. Bezinky se těší velké...

Hledáte si novou práci? Dejte si pozor na těchto 5 chyb, díky kterým váš životopis personalista vyřadí ze hry

Tipů jak správně napsat životopis je mnoho. Věnují se profesnímu profilu kandidáta, dosaženým vzděláním i dovednostmi. Taky upozorňují na pravopisné chyby, které vám dokážou...

V dětství jsme ji často trhali a žvýkali. Udělejte si nápoj z této kyselé byliny, pomůže pří rýmě i lupénce

Až ji uvidíte na louce, určitě si ji nespletete. Stačí utrhnout pár lístků a sníst. Pojďme se podívat v čem je šťovík prospěšný pro...

Chorvatsku už pomalu odzvonilo. Na paty mu šlape levnější destinace, stejné moře a méně turistů

Chorvatsko v létě každoročně navštíví spousta turistů, kteří se oblíbili nejen čisté moře, shovívavé ceny (tedy alespoň dříve), ale taky snadnou dostupnost autem. Dnes...

Jak se osvěžit v horkých letních dnech? Zkuste tyto tři polévky

Léto je v plném proudu a s ním přichází i chuť na lehká, svěží jídla, která nás nezahlcují, ale naopak příjemně osvěží. Pokud patříte...

Udělejte si čistku v mrazáku! Co radí odborníci vyhodit, abyste si neohrozili zdraví?

Mrazničku používáme doma snad všichni. Je to skvělý pomocník pro úschovu potravin, které by za jiných okolností neměly takovou trvanlivost. Ruku však na srdce,...

Dřevěné vařečky a prkénka bývají záslužnými pomocníky v kuchyni. Co však na jejich používání říká odborník?

Ačkoliv by se mohlo zdát, že s nástupem plastových výrobků se stanou dřevěné vařečky a lžíce pouhým přežitkem, opak je však pradou. Tyto nástroje...

Čtyři flašky ve skříni, tři v botníku. Manžel s pitím přestat nedokázal, bohužel

Kdo se v životě potýkal s nějakou závislostí, tak ví, že je to běh na dlouhou trať. Týká-li se problém přímo někoho z vaší rodiny, situace bývá o to bolestnější. Někdo vyhraje, někdo to vzdá. Můj manžel bohužel přestat pít nedokázal.

Trápí vás neustálý boj s černými tečkami? Zkuste domácí masky, výsledky vás překvapí

Černé tečky nás dokážou potrápit v každém věku bez ohledu na typ pleti. Jestliže i vy se s nimi potýkáte, určitě víte, že je...

Znáte skvělou japonskou vychytávku se zubní pastou? Dejte ji do mrazáku a v domácnosti s ní vyčistíte všechno možné

Zubní pastu potřebujeme všichni pro čištění zubů, to je jasná věc. Využijeme ji taky jako univerzálníčistidlo v domácnosti, které si poradí se špinavými tenisky...

Bezkontaktní platby a duševní klid: Jak platit bezpečně

V dnešním rychle se vyvíjejícím světě technologií se bezkontaktní platby staly běžnou součástí našeho každodenního života. Nabízejí pohodlí, rychlost a v mnoha ohledech i...

Jak se dobře vyspat, i když vás trápí bolesti zad

„Pravdou je, že pouze odpočinuté tělo může regenerovat. A u bolestí zad to platí dvojnásob. Kvalita spánku je proto zcela zásadní věcí, na kterou...

Víte, jak funguje multilíčidlo?

Přírodní oleje a vosky spolu s výtažkem z brusinek vyživují a regenerují pokožku, udržují její přirozenou hydrataci a brání jejímu vysoušení. Výrobek má pouze...

Dámská jízda – nový trend dovolených

„Čím dál více žen k nám přijíždí ve dvojicích či malých skupinkách a stále častěji k nám míří také maminky s dospívajícími dcerami, aby...
Reklama
Reklama