Mlsejte zdravě-pečte z ovesných vloček!

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Recepty z ovesných vloček

 

Vločkové sušenky s mrkví

125 g Jemných ovesných vloček Emco, 160 g polohrubé mouky, 180 g oloupané a nastrouhané mrkve,
80 g cukru, 80 g hrozinek, 140 g rostlinný olej řepkový,
10 g prášku do pečiva (2,5 čajové lžičky), 4 g skořice
(čajová lžička), 2 g soli (1/2 čajové lžičky), 1 ks vejce

 

 

Postup:

Mrkev oloupeme a nastrouháme najemno. Hrozinky propláchneme horkou vodu a necháme okapat. Smícháme se všemi ostatními ingrediencemi. Plech vyložíme pečícím papírem, na který nanášíme těsto. Jednu sušenku upečeme z těsta o množství zhruba polévkové lžíce. Pečeme max. na 180 stupňů zhruba
20 minut. Záleží na typu trouby a výšce těsta.

 

 

 

 

 

 

 


Pusinky z ovesných vloček a sušeného ovoce

40 g kvalitního margarínu, 100 g Jemných ovesných vloček Emco, 80 g směsi sušeného ovoce (meruňky, broskve, švestky), 1 vejce, lžička
tekutého sladidla stévie nebo 66 g cukru

 

 

Postup:

Margarín rozpustíme na pánvičce, přidáme ovesné vločky a necháme je nasát tuk. Směs necháme vystydnout. Sušené ovoce (nejlépe v bio kvalitě, nesířené) nakrájíme na maličké kousky. Vločky smícháme s ovocem, přidáme vejce, cukr nebo sladidlo a vytvoříme kompaktní směs. Pomocí čajové lžičky tvoříme malé pusinky, které dáváme na pečící papír. Pečeme max. na 180 stupňů zhruba 20 minut. Záleží na typu trouby a výšce těsta. Upečené a vychladlé pusinky vložíme do barevných papírových košíčků.

 

 

Dortíčky s ořechy a jablky

200 g mletých Jemných ovesných vloček Emco,
1 čajová lžička skořice (5 g), 2 čajové lžičky kypřícího prášku (5 g), 1 vejce, 40 g vlašských ořechů
(2 polévkové lžíce), 150 g jablek, 10 g hrozinek, 100 ml mléka, 110 g medu, 2 lžíce řepkového oleje, silikonové a papírové košíčky

Postup:

Namleté ovesné vločky smícháme s kypřícím práškem, skořicí a promícháme.  Ořechy jemně nameleme, oloupaná jablka nastrouháme najemno, hrozinky opláchneme a necháme okapat. Mléko smícháme s medem, olejem a vejcem. Následně všechny ingredience smícháme a vypracujeme lehčí těsto. Troubu si předehřejeme na 180 °C. Těstem naplníme maximálně do 2/3 malé silikonové košíčky. Pečeme max. na 180 stupňů zhruba 20 minut. Záleží na typu trouby a výšce těsta. Zda jsou košíčky hotové, poznáme tím, že do středu košíčku zapíchneme špejli. Pokud se na ni těsto nelepí, je košíček hotový.

 


Dortíčky s banány a kokosem

200 g mletých Jemných ovesných vloček Emco, 1 mleté vanilky (5 g), 2 čajové lžičky kypřícího prášku (5 g), 1 vejce, 150 g oloupaných zralých banánů, 40 g strouhaného kokosu, 100 ml mléka, 100 g třtinového cukru, 2 lžíce řepkového oleje, papírové košíčky

 

 

Postup:

Namleté ovesné vločky smícháme s vanilkou, kypřícím práškem a kokosem. Banány rozmačkáme a přidáme k vločkám. V mléce rozmícháme vejce, cukr a olej. Troubu si předehřejeme na 180 °C.

Vytvoříme těsto, kterým plníme maximálně do 2/3 malé silikonové košíčky. Pečeně max. na 180 stupňů zhruba 20 minut. Záleží na typu trouby a výšce těsta. Zda jsou košíčky hotové, poznáme tím, že do středu košíčku zapíchneme špejli. Pokud se na ni těsto nelepí, je košíček hotový.

 

 

 

 

Reklama

Doporučujeme

Jak si zjednodušit vaření v létě: 5 triků, díky kterým budeš méně u sporáku a víc u vody

Léto si zaslouží jednoduchost. Ať už jsi na dovolené, nebo jen vyčerpaná z vedra, nechceš stát hodiny u plotny. Naštěstí existují chytré triky, jak...

Proč se nám lépe pracuje v noci? Důvody vás překvapí

Znáte to. Za bílého dne řešíte spoustu běžných povinností, ale když přijde večer, najednou jako by do vás vjela ta správná dávka energie. Vaši...

V hlavní roli jahody. Tři tipy jak zužitkovat toto oblíbené ovoce

Jahody jsou šťavnaté a voňavé ovoce, které máme neodmyslitelně spojené s létem. Ať už si je dopřáváte jen tak, nebo z nich kouzlíte v...

SOUTĚŽ: Léto volá: Pozvěte ho k sobě domů

Léto už pomalu klepe na dveře. Každým dnem se více a více příroda probouzí do plné krásy a síly. Vneste jiskru a lehkost letních...

Alobal jako dobrý sluha, ale zlý pán. Omezte jeho nadměrné a nevhodné používání, ohrožujete si tím zdraví

Aluminiovou fólii nebo-li alobal používáme pří přípravě a uchovávaní jídel skoro pořád. Věděli jste však, že některé potraviny by s ním neměly přijít vůbec...

SOUTĚŽ: LETNÍ VÁBENÍ: SOUTĚŽ O ŘADU BIORGANIC OD ČESKÉ ZNAČKY ONCLÉ 

Nechte se unášet létem a pojďte s námi soutěžit o kosmetickou řadu Biorganic od české značky Onclé. Značka Onclé vyrábí produkty pro ženy, které...

Láska za trest. Odpadlík Lorenzo Lamas se pošesté rozvádí 

Herecká hvězda devadesátek, kterou si celý svět pamatuje z kultovního seriálu Odpadlík, opět zůstává sama. Dnes sedmašedesátiletý idol žen Lorenzo Lamas se rozvádí už...

10 rad, jak přestat kouřit

Podle statistik je na tabáku závislá téměř čtvrtina Čechů, a stejně tak čtvrtina z nich se snaží
s tímto zlozvykem skoncovat. „Bohužel jen minimálnímu počtu lidí se to podaří bez pomoci odborníka.

Španělská kuchyně: Tři ikonické recepty, kterým neodoláte

Španělská kuchyně se ve světě těší skvělé reputaci. Kdo někdy trávil v této zemi například dovolenou u moře, dá jistě za pravdu, že je...

Objevte krásy chorvatského vinařství

Chorvatsko je země, kterou většina z nás zná hlavně jako oblíbenou letní destinaci s průzračným mořem. Často se ale zapomíná na jeho skvělou gastronomii...

Letní osvěžení s bublinkami

Sluneční paprsky a stoupající teploty přímo vybízí k osvěžení. S vychlazenými bublinkami navíc dodáte každému okamžiku jiskru. Proč se ale omezovat jen na samotný...

Zastavte šedivění vlasů díky tomuto vitamínu. Najdete ho třeba i ve spíži

Trápí vás šediny ve vlasech? Stárnutí je přirozené a je to naprosto normální jev. Důležitým faktorem je genetika, strava i životní styl. Příčina však...

Máte problémy s osteoporózou? Vyzkoušejte lněné semínka! Mají mnohem více vápníku než mléčné výrobky

Všichni víme, že kosti potřebují pro svůj vývoj dostatek vápníku. Jehož zdroj je hlavně v mléčných výrobcích. Ovšem ne každý si ho může dopřát....

Nechte mrkev vyniknout! Připravte si z ní třeba tyto tři nevšední pokrmy

Mrkev máme často zařazenou jako zeleninu do polévky či na přípravu omáček včetně národního pokladu svíčkové. Tato zelenina si však zaslouží víc prostoru, a...

Objevte krásy portugalského vinařství

Portugalské vinařství se ve světě těší velmi dobré reputaci a tato jihozápadní země Evropy je opravdovým rájem pro milovníky tohoto lahodného moku. Díky různorodým...
Reklama
Reklama