Veganské díkůvzdání? Jde to

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Nádivka s řapíkatým celerem a jablky

Den díkůvzdání je typický americký svátek, který stojí život 280 milionů krocanů… Ostatně každý známe typický obrázek americké početné rodiny sedící kolem stolu plného jídla, kdy hlava rodiny slavnostně zařízne první kousek několik hodin pečeného krocana s nádivkou… My tedy ušetříme život krocanovi a z tohoto amerického zvyku si převezmeme pouze skvělou nádivku, kterou ještě díky vynechání vajec a mléka titulujeme na opravdu „cruelty free“ verzi. Nemusíme si jí péct jen čtvrtý čtvrtek v listopadu, kdy na tento den zmíněný svátek připadá, ale kdykoliv během roku, když se nám v lednici třeba toulá řapíkatý celer a my nevíme,
co s ním 😉

Řapíkatý celer má jen malou kalorickou hodnotu, ale za to vysoký obsah výživných látek jako bílkoviny, vlákninu, vitamíny B, C, spoustu minerálů. Upravuje hormonální systém, podporuje činnost ledvin, pomáhá proti migréně, snižuje nespavost a redukuje překyselení organismu.

SUROVINY

1 veganská francouzská bageta/ciabatta či odpovídající množství toustového chleba, housek natrhaných či pokrájených na kousky
– na každou nádivku se hodí pečivo staré třeba 2 dny, či můžeme pečivo dát na 10 minut rozpéct a nechat ztvrdnout
2 lžíce veganského másla a 2 lžíce řepkového oleje
1 malá cibule
4 stonky řapíkatého celeru

 

 

1 zelené neoloupané jablko
½ hrnku lískových ořechů
hrst rozinek
1 lžíce čerstvé šalvěje
1 lžíce čerstvého tymiánu
½ lžičky soli
¼ lžičky černého pepře
2 hrnky zeleninového vývaru
¼ hrnku cizrnové mouky

 


K PODÁVÁNÍ

mačkané brambory s veganským máslem

variace pečené zeleniny se solí a olivovým olejem

pečený česnek

 

 

Předehřejeme si troubu na 170°C. V hrnci si rozehřejeme společně máslo a olej a na tuku osmahneme cibulku. Po zhruba 5 minutách přidáme na drobné kousky pokrájený celer a zelené jablko, které jsme pokrájeli na zhruba stejné kousky. Společně restujeme cca 4 minuty a pak do směsi přidáme ořechy a bylinky.
Osolíme, opepříme a chvilku společně restujeme a odstavíme z ohně.

 

Do menší pečící nádoby rozprostřeme na kousky natrhané či pokrájené pečivo, přisypeme rozinky
a vmícháme hotovou směs. Ve vývaru rozšleháme cizrnovou mouku, osolíme a směsí zalijeme připravenou nádivku. Pekáček překryjeme alobalem a nádivku pečeme zakrytou cca 20 minut. Po té alobal sundáme
a pečeme na barvu 10 minut.

Jako přílohu zvolíme nejlépe mačkané brambory,
které jsme uvařili v osolené vodě a poté je rozmačkali s veganským máslem. Kdo chce klasickou kaši, přidá rostlinné mléko samozřejmě. Do mačkaných brambor můžeme vmíchat pečený česnek. Neuvěřitelná záležitost. Spolu s nádivkou dáme do trouby palici česneku, kdy jsme odřízli její vrchní část, posolili, zalili zhruba lžíci olivového oleje a zabalili ji do alobalu.
Peče se cca 40 minut. Pečená zelenina – v našem případě mrkev, červená cibule, hnědé žampiony
a růžičková kapusta – je pouze osolená a zalitá olivovým olejem.

 

 

Dobrou chuť s dobrým jídlem přeje Pet :- )

 

 

Reklama

Doporučujeme

Hailey Bieberová přiznala, jaké kosmetické zákroky podstoupila, botox v obličeji prý nemá

„V obličeji žádný botox nemám,“ prohlásila modelka a podnikatelka Hailey Bieberová a jednou provždy se pokusila utnout spekulace. Ve své upřímné zpovědi však přiznala,...

Ztratila jste práci? Není to konec, ale nová šance

Ztráta zaměstnání dokáže pořádně otřást sebevědomím, zvlášť když k ní dojde nečekaně. Najednou máte pocit, že jste ztratila jistoty i směr. Ale věřte, že...

Tipy na vynikající sendviče a proč nesmí chybět tatarka

Průvodce přípravou sendvičů na cesty Hledáte rychlý, chutný a sytý oběd, který si snadno vezmete s sebou do práce, na piknik nebo na cesty? Zapomeňte...

Péče, která nemusí být drahá. Skryté slevy a bonusy na masáže, o nichž senioři netuší

Bolí vás záda či klouby, ale nechcete utrácet tisíce za masáže a fyzioterapii? Možná ani nemusíte. Český systém nabízí seniorům hned několik cest, jak...

Domácí kečup: vůně léta, kterou zavřete do sklenice

Červená omáčka, kterou milují děti i dospělí, ať už na špagetách, hranolkách či pizze. Je to prostě klasika, která nikdy nezklame. A co teprve,...

Meteorologové varují před nestabilním polárním vírem, listopad může přinést extrémní výkyvy

Čeká nás měsíc plný extrémů. Meteorologové s rostoucím znepokojením sledují dění nad Arktidou. Neobvykle slabý a nestabilní polární vír hrozí rozpadem, což by do...

Kouzelné místo jako z pohádky. Skrytý skotský vodopád, jenž na podzim bere dech

Je to místo, jež v podzimních barvách vypadá jako brána do pohádkového světa. Skotský vodopád Craigie Linn ukrytý v lesích jen kousek od Glasgow...

Oblíbená klasika Byla jednou jedna planeta se vrací zpět na obrazovky

Oblíbený 26dílný seriál Byla jednou jedna planeta se vrací na televizní obrazovky. Tato rodinná klasika, která poutavou formou přibližuje témata ekologie a udržitelného života,...

Psychiatr odhalil devět signálů, že váš partner může mít nediagnostikované ADHD

Zapomíná na domluvené schůzky, občas se „zasekne“ uprostřed rozhovoru a jeho emoční reakce jsou někdy jako na horské dráze. Jsou to jen osobnostní „vrtochy“,...

Nepodceňujte vliv domácnosti na psychiku. Tyto věci vás nenápadně vyčerpávají

Domov by měl být místem odpočinku a pohody. Jenže i obyčejné předměty kolem nás mohou ovlivňovat naši náladu a energii. Někdy stačí málo, a...

Jak mohou senioři bezpečně využívat veřejnou Wi-Fi a ušetřit za mobilní data

Veřejná Wi-Fi je pro seniory skvělou příležitostí, jak ušetřit za mobilní data, zároveň však představuje i značné bezpečnostní riziko. Zatímco oficiální sítě v knihovnách...

Nikdy nevíte, s čím se probudíte. Kim Kardashianová o životě ve strachu a konci manželství

„Nikdy nevíte, s čím se ráno probudíte, a to je opravdu znepokojivý pocit,“ svěřila se Kim Kardashianová v podcastu Call Her Daddy. Po letech...

Rýmovník: zelený zázrak proti rýmě

Nenápadná rostlinka s hebkými lístky a svěží vůní po eukalyptu a mentolu dokáže víc, než by se na první pohled zdálo. Rýmovník nejen že...

Podzimní grilování s kořením Mistr Grilu: Vyhrajte lahodné kořenicí směsi!

Podzim sice přináší kratší dny, chladnější večery a mlhavá rána, ale to ještě neznamená, že bychom si nemohli dopřát grilované dobroty! Zrovna teď má...

Kadeřnice radí, jak nosit dlouhé vlasy po padesátce, klíčem je vrstvení a správná ofina

Pravidlo, že s přibývajícím věkem se musí vlasy zkracovat, je dávno překonaný mýtus. Podle profesionální kadeřnice Kamily Frantlové Sedlákové mohou dlouhé vlasy ženám po...
Reklama
Reklama
300 x 600 desktop – reklama 3