Pet-veganské curry!

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Curry z dýně a čočky Beluga

Miluji curry! Hlavně to, které obsahuje kokosové mléko, ostatní suroviny jsou pro mě pak podřadnější – jen musí být 100% veganské :- ) Jelikož mám ráda všechnu zeleninu, luštěniny z čehož pak curry logicky je, nemůže mi nechutnat, pokud je ještě dobře dochucené. Kokosové mléko má skvělou chuť díky obsahu tuku, což je jak známo nositel chuti, a tak má vyšší energetickou hodnotu, ale na misce vah to vyváží jeho zdravotní benefity. Pomáhá udržovat správnou hladinu cukru v krvi, udržuje krevní cévy, buduje silné kosti, snižuje krevní tlak, zlepšuje trávení, zvyšuje pevnost kostní tkáně, snižuje riziko zánětu kloubů, uvolňuje nervy a svaly a pomáhá udržovat zdravý imunitní systém. SUROVINY sezamový olej – můžeme nahradit řepkovým 2 červené cibule pokrájené na kostičky 4 stroužky česneku 1 cm čerstvého zázvoru 800 g dýně (nejlépe Hokkaido nebo máslové) 2 hrsti uvařené čočky Beluga půl hrnku zeleninového vývaru hrst čerstvého špenátu 2 lžíce burákového másla kůra a šťáva z jedné limety 1 lžíce sójové omáčky 1 lžíce javorového sirupu nebo kokosového cukru   plechovka kokosového mléka – pozor, pokud chcete opravdu veganské kokosové mléko – běžně mléka obsahují konzervanty, které jsou živočišného původu, a tak sáhněte po mléku, které obsahuje pouze kokosový extrakt a vodu – seženete ve vietnamských obchodech nebo např. Bio kokosové mléko z DM 1 nasekaná chilli paprička 2 lžíce červené curry pasty sůl, thajská bazalka uvařená quinoa v zeleninovém vývaru jako příloha   Na oleji krátce zarestujeme cibuli, přidáme česnek, nasekaný zázvor a restujeme společně asi 2 minuty. Přidáme omytou, v případě, že nemáme Hokkaido i oloupanou dýni pokrájenou na velké kostky, opékáme spolu asi minutu. V zeleninovém vývaru rozmícháme burákové máslo – pokud ho vyndáte přímo z lednice, je tuhé a ve směsi by se hůř rozpustilo. Směs vlijeme k dýni, přidáme sójovku, kůru a šťávu z limetky, sirup či cukr, chilli papričku a curry pastu a zalijeme kokosovým mlékem. Vaříme, dokud není dýně měkká, což trvá asi 15 minut. Přidáme čočku a společně prohřejeme a případně dosolíme. Pokud máme thajskou bazalku tím lépe a k dokonalosti už nechybí vůbec nic. Podáváme nejlépe s quinoou uvařenou ve vývaru, což je lepší varianta než rýže, co se výživové hodnoty týče.   Dobrou chuť s dobrým jídlem přeje Pet    

Reklama

Doporučujeme

Simona Stašová jako studnice energie: Dědictví Bohdalové i vlastní vášeň

Simona Stašová je důkazem, že vitalita může být nejen otázkou genetiky, ale především disciplíny, vášně a neochvějné oddanosti řemeslu. Na jevišti srší silou připomínající...

Unavená, nikoli líná: O ženské únavě, která si zaslouží být vyslyšena

Mnoho žen prožívá každý den s pocitem, že chvíle klidu musí být vykoupena výkonem. V okamžiku, kdy se zastaví, přichází neklid. Vina. Hlasy v...

Retro citrusové želé je zpátky na scéně. Udělejte si ho doma a vraťte se do dětství

Pamatujete na ty barevné, cukrem obalené půlměsíčky, které voněly po citronech a pomerančích? Citrusové želé patřilo mezi sladkosti, které znala snad každá rodina. Bylo...

Design, výkon a technologie: to je letní MUST HAVE od Niceboye. Zasoutěžte si o tuhle stylovku!

Léto je ideální čas na aktivní životní styl! Ať už holdujete běhání, cyklistice nebo trávíte dovolenou horskými túrami, chytré hodinky jsou rozhodně MUST HAVE....

Zář jako hvězda: Umění péče o pleť v horkých letních dnech

Když slunce líbá tvář, pleť vypráví příběh. Jak ji udržet svěží a plnou života i v parném létě? Odhalte triky, které promění péči v...

Chuť léta: Recepty, které roztančí vaše chuťové pohárky

Když letní vánek nese vůni ovoce a bylinek, kuchyně se mění v umělecké plátno. Jak připravit pokrmy, které oslavují léto 2025? Ponořte se do...

Rizoto třikrát jinak. Zkuste tento oblíbený pokrm v různých variantách

Rizoto patří mezi pokrmy, které jsou na první pohled jednoduché, ale když se udělají správně, promění se v lahodnou delikatesu. Základem je kvalitní rýže...

Láska v drobnostech. Naučte se, jak správně prohloubit vztah 

Když letní slunce roztápí starosti, láska kvete v drobnostech. Jak prohloubit svůj vztah v létě 2025? Objevte gesta, která spojují srdce. Malá gesta, velké příběhy Léto...

Zapomeňte na zničené konečky. Jak přežít léto s krásnými vlasy?

Léto je krásné období, ale vlasy v něm dostávají pořádně zabrat. Slunce, chlor, mořská voda… všechno to, co milujeme, může naše vlasy ničit. Naučte...

Jak skladovat vejce, aby vydržela čerstvá klidně i rok? Trik našich babiček funguje dodnes

Vejce patří k nejvděčnějším potravinám. Jsou plná kvalitních bílkovin, minerálů i vitaminů, mají málo kalorií a v kuchyni se dají použít na tisíc způsobů....

Kouzlo letních večerů: Jak proměnit noc v oslavu lásky

Když hvězdy rozsvítí oblohu, letní večery zvu k romantice. Jak proměnit noc v nezapomenutelný příběh lásky? Objevte tipy pro rok 2025 plné vášně. Večery, které...

Tři pokrmy k pivu, které sklidí úspěch u drahé polovičky či návštěvy

Jak je známo, pivo si nejlépe vychutnáme s dobrým jídlem. Ideálně s něčím pořádným, co má říz a ladí k hořkému moku. Pokud hledáte...

Zdraví v pohybu: Jak objevit radost z cvičení (nejen) v létě

Když slunce volá k pohybu, tělo odpovídá radostí. Jak objevit kouzlo cvičení v létě 2025? Ponořte se do aktivit, které posilují tělo i duši. Pohyb...

Objevte chutě maďarské kuchyně

Maďarská kuchyně je proslulá svou vydatností, výraznými chutěmi a samozřejmě mletou paprikou, bez které se tamní pokrmy neobejdou. Pokud hledáte inspiraci, co si uvařit...

Jak na zatuchlé ručníky? Přinášíme triky, po nichž budou voňavé a nadýchané

Kdo někdy rozvěsil vyprané ručníky v bytě bez sušičky, zajisté ví, že místo měkkých a svěže voňavých osušek se z nich stane těžká, vlhká...
Reklama
Reklama