Ale to ještě není všechno. Mimo jiné také vnitřně neutralizují kyselé prostředí.
Pokud máte v plánu udělat pro vaše zdraví maximum, určitě nastartujte den sklenicí s vlažnou vodou, do které přidáte citrónovou šťávu. Můžete ji ozvláštnit také na chuť jemnější limetou, sladkým grepem (sweetelo), nebo pomeranči.
Co budete potřebovat?
2 šálky mandlí. Pokud máte bio, můžete je využít i se slupkou, pokud ne, slupky je zbavte 8 šálků vody Tento návod je na větší rodinnou dávku. Popřípadě mléko udělejte z jedné dávky mandlí a 4 šálků vody. Dále plátýnko, abyste hotovou směs zbavili mandlových kousíčků.
Postup
Mandle namočte do vody, změkčí se, nasáknou tekutinou a také se tzv. probudí. Doporučuje se ideálně přes noc, avšak postačí 3 až 5 hodin. Pak je s vodou šupněte do mixéru a začněte mixovat. Pak už je jenom na vás, zda budete chtít mandle z mléka přes plátýnko oddělit. Někdo si je tam nechává schválně na skus, protože jsou zdravé a nejsou zrovna nejlevnější. Mandlové mléko nalijte do skleněných láhví a šup s ním do lednice, kde vám v láhvi vydrží až tři dny. Máte raději mléko bez kousků mandlí? Pak jej přefiltrujte a mandlovou drť použijte na koláč, nebo třeba jí prokombinujte s opečenou strouhankou, kterou posypete borůvkové kynuté knedlíky.
Kam s ním?
Hotové mandlové mléko můžete spojit s banány, kokosem, jahodami, ale také exotickým mangem. Neváhejte dětem připravit lahodný domácí puding, nebo zkuste jeho alternativu s chia semínky. Nemůžete usnout? Ohřejte si mandlové mléko v rendlíku a přidejte do něj trochu skořice spolu s kardamomem. Uvidíte, že brzy upadnete do slastného snění.