Francouzský toast
8 plátků staršího toustového chleba
2 vejce
150 ml mandlového nápoje Alpro Original
lžička skořice
Na ozdobu: rostlinná alternativa jogurtu Alpro, ovoce dle výběru
V misce rozmícháme rostlinný nápoj Alpro, vejce a skořici. Ve směsi namočíme plátky toustového chleba.
Po obou stranách osmažíme dozlatova. Dozdobíme rostlinnou alternativou jogurtu Alpro a ovocem dle výběru. Ihned podáváme.
Úžasné palačinky s rozinkami
225 ml mandlového nápoje Alpro Original
115 g mouky
2 vejce
30 ml studené vody
25 g cukru
hrst rozinek
špetka soli
V míse smícháme mouku, sůl, vejce, mandlový nápoj Alpro Original, studenou vodu a cukr. Vytvoříme hladké těsto a přidáme rozinky. Palačinky smažíme po obou stranách dozlatova.
Ovesné jablečné muffiny
150 ml mandlového nápoje Alpro Original
1 jablko, 125 ml jablečné šťávy
2 vejce, 250 g ovesných vloček
70 g vlašských ořechů
2 lžičky prášku do pečiva
1 lžička skořice
3 lžíce kokosového oleje
1 lžíce jablečného octa
1/2 lžičky soli
Na posypání: 4 lžíce ovesných vloček, 3 lžíce nasekaných vlašských ořechů
Troubu předehřejeme na 180 °C. Ve středně velké míse smícháme jablečnou šťávu, mandlový nápoj Alpro, jablečný ocet, rozpuštěný kokosový olej a vejce. Přimícháme suché ingredience: ovesné vločky, nasekané vlašské ořechy, prášek do pečiva, skořici a sůl. Jablko nakrájíme na kostičky a přimícháme do těsta.
Těsto nalijeme do vymazaných muffinových formiček. Připravené muffiny posypeme ovesnými vločkami
a nasekanými vlašskými ořechy. Pečeme 25 – 30 minut. Zda jsou muffiny hotové, zkontrolujeme špejlí.
Špenátové muffiny
200 ml neslazeného mandlového nápoje Alpro, 230 g samokypřící mouky
1 lžíce prášku do pečiva, 300 g špenátu
1 stroužek česneku, 3 vejce
60 g sýru feta, nakrájeného na drobné kostičky
1 lžíce směsi čerstvých bylinek, např. petržele, koriandru a máty
olivový olej
200 g krájených rajčat
Na pánvi osmahneme špenát s česnekem. Slijeme všechnu nadbytečnou vodu a špenát dobře rozmixujeme. Předehřejeme troubu na 160 °C. Formu na muffiny vymažeme, použít můžeme také silikonové formičky. Vejce ušleháme s neslazeným mandlovým nápojem Alpro. Postupně přidáváme mouku a prášek do pečiva. Špenát smícháme s kostičkami sýru feta, okořeníme směsí bylinek, zalejeme vaječnou směsí a celé dobře promícháme. Těsto rozdělíme do formiček na muffiny a na závěr ozdobíme zbylými bylinkami. Muffiny pečeme 30 – 40 minut. Špejlí ověříme, zda jsou muffiny uvnitř hotové. Poté troubu vypneme a necháme v ní muffiny ještě deset minut dopéct. Špenátové muffiny vyjmeme z formiček, jako přílohu servírujeme rajčatový salát.
Avokádový sendvič s mandlonézou
Mandlonéza:
1 šálek loupaných mandlí
250 ml mandlového nápoje Alpro Original
1 lžíce dijonské hořčice, kůra a šťáva z 1 citronu
2 lžičky kurkumy, sůl a pepř
2 lžíce olivového oleje
Sendviče:
4 plátky tmavého chleba, 1 avokádo
řeřicha, ředkvičky, nasekaná pažitka
sůl a pepř
Pro přípravu mandlonézy v mixéru rozmixujeme všechny ingredience kromě olivového oleje. Olej postupně přikapáváme. Vytvoříme hladkou hmotu, v případě potřeby přidáme mandlový nápoj nebo olivový olej. Ochutnáme a dokořeníme. Plátky chleba potřeme trochou mandlonézy a ozdobíme je avokádem, řeřichou, ředkvičkami a nasekanou pažitkou. Podle chuti osolíme a posypeme čerstvě mletým pepřem.
Více informací také na www.alpro.com/cz