V Praze se chystá největší oslava 100 let výročí založení společného státu

Sdílet článek

Reklama
Reklama

 

„Cílem festivalu je představit tradice, kulturu, řemesla, gastronomii a další oblasti života v České a Slovenské republice. Podávat se budou nejen oblíbená jídla známých osobností, třeba T. G. Masaryka, ale i další zajímavé české, moravské a slovenské speciality. Program připravujeme tak, aby se nenudili děti ani dospělí, Češi, Slováci ani cizinci,“ říká šéf organizačního výboru oslav Jiří Král. Lidé se také mohou tváří v tvář setkat s osobnostmi, které ztělesňují starší i nedávnou historii obou států – vojenští veteráni, sportovci,
vědci či umělci.

Slovenská strana se bude kromě Staroměstského náměstí prezentovat také v prostorách Betlémské kaple.
Na místě čeká návštěvníky „proměna“ v dobovém holičství či módním salonu, pochutnat si mohou na vínech a místních produktech z oblasti Bratislavy. Do Prahy se ale chystá s prezentací celkem 16 oblastí. „Ve spolupráci s městem Bratislava se ze Slovenska se na Československém festivalu představí to nejlepší z oblasti cestovního ruchu od Tater k Dunaji,“ podotkla Klára Badinková ze zahraničního zastoupení cestovního ruchu Slovenska. České a moravské kraje a město Praha se budou prezentovat také v Karolinu Univerzity Karlovy.

Program na Staroměstském náměstí nabízí pestrou směs stylů a žánrů. Návštěvníky čekají dobové módní přehlídky, cooking show, folklorní vystoupení, kramářské písně, jazz, swing i rock. Mezi jinými se představí slovenský Fats Jazz Band či Žlutý pes.

 

 

Součástí akce je i třetí ročník festivalu Wine & Art, který spojuje víno a výtvarné umění. „Je to vlastně procházka galeriemi v Praze 1 spojená s ochutnávkami vín od českých a moravských vinařů a hudebními vystoupeními,“ doplňuje Jiří Král.

Oslavy stoletého výročí založení republiky zaštítili mimo jiné předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček, pražská primátorka Adriana Krnáčová, primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal, slovenský velvyslanec v Praze Peter Weiss, předseda Svazu měst a obcí ČR František Lukl a další.

 

Další informace:

http://ceskoslovenskyfestival.cz/

https://www.facebook.com/%C4%8Ceskoslovensk%C3%BD-Festival-185578238810432/

http://www.vinoaumeni.cz/

 

 

 

Reklama

Doporučujeme

Simona Stašová jako studnice energie: Dědictví Bohdalové i vlastní vášeň

Simona Stašová je důkazem, že vitalita může být nejen otázkou genetiky, ale především disciplíny, vášně a neochvějné oddanosti řemeslu. Na jevišti srší silou připomínající...

Unavená, nikoli líná: O ženské únavě, která si zaslouží být vyslyšena

Mnoho žen prožívá každý den s pocitem, že chvíle klidu musí být vykoupena výkonem. V okamžiku, kdy se zastaví, přichází neklid. Vina. Hlasy v...

Retro citrusové želé je zpátky na scéně. Udělejte si ho doma a vraťte se do dětství

Pamatujete na ty barevné, cukrem obalené půlměsíčky, které voněly po citronech a pomerančích? Citrusové želé patřilo mezi sladkosti, které znala snad každá rodina. Bylo...

Design, výkon a technologie: to je letní MUST HAVE od Niceboye. Zasoutěžte si o tuhle stylovku!

Léto je ideální čas na aktivní životní styl! Ať už holdujete běhání, cyklistice nebo trávíte dovolenou horskými túrami, chytré hodinky jsou rozhodně MUST HAVE....

Zář jako hvězda: Umění péče o pleť v horkých letních dnech

Když slunce líbá tvář, pleť vypráví příběh. Jak ji udržet svěží a plnou života i v parném létě? Odhalte triky, které promění péči v...

Chuť léta: Recepty, které roztančí vaše chuťové pohárky

Když letní vánek nese vůni ovoce a bylinek, kuchyně se mění v umělecké plátno. Jak připravit pokrmy, které oslavují léto 2025? Ponořte se do...

Rizoto třikrát jinak. Zkuste tento oblíbený pokrm v různých variantách

Rizoto patří mezi pokrmy, které jsou na první pohled jednoduché, ale když se udělají správně, promění se v lahodnou delikatesu. Základem je kvalitní rýže...

Láska v drobnostech. Naučte se, jak správně prohloubit vztah 

Když letní slunce roztápí starosti, láska kvete v drobnostech. Jak prohloubit svůj vztah v létě 2025? Objevte gesta, která spojují srdce. Malá gesta, velké příběhy Léto...

Zapomeňte na zničené konečky. Jak přežít léto s krásnými vlasy?

Léto je krásné období, ale vlasy v něm dostávají pořádně zabrat. Slunce, chlor, mořská voda… všechno to, co milujeme, může naše vlasy ničit. Naučte...

Jak skladovat vejce, aby vydržela čerstvá klidně i rok? Trik našich babiček funguje dodnes

Vejce patří k nejvděčnějším potravinám. Jsou plná kvalitních bílkovin, minerálů i vitaminů, mají málo kalorií a v kuchyni se dají použít na tisíc způsobů....

Kouzlo letních večerů: Jak proměnit noc v oslavu lásky

Když hvězdy rozsvítí oblohu, letní večery zvu k romantice. Jak proměnit noc v nezapomenutelný příběh lásky? Objevte tipy pro rok 2025 plné vášně. Večery, které...

Tři pokrmy k pivu, které sklidí úspěch u drahé polovičky či návštěvy

Jak je známo, pivo si nejlépe vychutnáme s dobrým jídlem. Ideálně s něčím pořádným, co má říz a ladí k hořkému moku. Pokud hledáte...

Zdraví v pohybu: Jak objevit radost z cvičení (nejen) v létě

Když slunce volá k pohybu, tělo odpovídá radostí. Jak objevit kouzlo cvičení v létě 2025? Ponořte se do aktivit, které posilují tělo i duši. Pohyb...

Objevte chutě maďarské kuchyně

Maďarská kuchyně je proslulá svou vydatností, výraznými chutěmi a samozřejmě mletou paprikou, bez které se tamní pokrmy neobejdou. Pokud hledáte inspiraci, co si uvařit...

Jak na zatuchlé ručníky? Přinášíme triky, po nichž budou voňavé a nadýchané

Kdo někdy rozvěsil vyprané ručníky v bytě bez sušičky, zajisté ví, že místo měkkých a svěže voňavých osušek se z nich stane těžká, vlhká...
Reklama
Reklama