Jak i laik může poznat kvalitní a chutné víno

Sdílet článek

Reklama
Reklama

V současné době je na trhu k dostání celá řada vín. Liší se nejen barvou, ale také například přívlastkem, ročníkem, cenou či zemí výroby. Poznat chutné a kvalitní víno od toho méně kvalitního tak není vůbec snadné. Představíme vám 5 parametrů, podle kterých pozná dobré víno i úplný laik.

Jak i laik může poznat kvalitní a chutné víno

1. Barva vína

První, čeho bychom si při výběru vína měli všímat, je jeho vzhled. Zejména barva nám na první pohled prozradí, jakou kvalitu můžeme očekávat. „Barva má téměř nejzásadnější roli při rozeznávání kvalitního vína. Bílé víno by mělo hrát v barvách od světle zelenkavé a žluté až po zlatavě žlutou. K červenému vínu patří paleta od světle rubínových po temně rudé tóny. Nekvalitní víno je typické naopak smutnou barvou s šedivými až nahnědlými odstíny,“ objasňuje Marcel Lanžhotský z vinařství Patria Kobylí, které získalo v rámci prestižní Mezinárodní soutěže mladých vín 2013 ocenění pro nejlepší červené víno Cabernet Sauvignon.

2. Čistota vínaJak i laik může poznat kvalitní a chutné víno1

Kromě vhodné barvy vína bychom si měli na začátku výběrového procesu všímat také jeho čistoty. Pokud je víno kalné, může se považovat za nestabilní a znehodnocené. Obvykle se navíc tato nečistota negativně projeví také na chuti. Zákal nejčastěji způsobují mikroorganismy. Ty tvoří produkty látkové přeměny, kvůli kterým mohou být původní látky ve víně úplně zničeny a chuť vína tím narušena. Kvalitní víno poznáme podle toho, že je již na pohled jiskrné a bez jakékoliv známky zakalení.

3. Vůně vína

Pokud v průběhu ochutnávání naznáme, že má víno vhodnou barvu i čistotu, můžeme se zvolna zaměřit na jeho vůni. Nekvalitní víno můžeme na základě jeho aroma odlišit od toho chutného a kvalitního poměrně snadno. Poznáme to tak, že při prvním přivonění ucítíme cizí pachy se štiplavým a dráždivým dozvukem. Ty jsou obvykle příznakem vysokého obsahu těkavých látek, které by v kvalitním a chutném víně neměly být v žádném případě přítomny. Typické a zároveň také nezávadné je aroma jemně květinové, ovocné nebo minerální.

4. Chuť vína

Jestliže jsme spokojeni s barvou, čistotou i s vůní vína, přichází v rámci koštování a výběru vína ta nejdůležitější část. Tou je jeho chuť. Vzhledem k rozličnému množství přidávaných elementů jsou chutě vín velmi rozmanité, a záleží tak z velké části na vkusu každého. Můžeme nalézt od svěžích a ovocných chutí přes jemně kyselé až po ty, které evokují praženou kávu či hořkou čokoládu. Pokud však obsahuje víno příliš velké množství železa či mědi, může se vyznačovat nepříjemnou kovově trpkou chutí. Požitek může narušit rovněž nadbytek kyseliny octové, která chuť vína poškozuje a zkyseluje. Rozpoznat tyto elementy nemusí být nicméně pro laika snadné.

5. Celkový dojem z vína

Jedním z nejdůležitějších činitelů při výběru kvalitního a dobrého vína je zejména náš celkový dojem z něj. „Víno nás musí příjemně zaujmout, navodit v nás sympatický dojem. A pak také touhu ochutnat jeho další doušek, ve kterém poznáme nejen cit vinaře, ale i šťavnaté a voňavé bobule z našich sluncem zalitých vinic,“ dodává Marcel Lanžhotský z vinařství Patria Kobylí, které se věnuje vinné tradici již od roku 1958 jako Jednotné zemědělské družstvo a od roku 1999 jako PATRIA Kobylí.

Reklama

Doporučujeme

Jak mohou senioři bezpečně využívat veřejnou Wi-Fi a ušetřit za mobilní data

Veřejná Wi-Fi je pro seniory skvělou příležitostí, jak ušetřit za mobilní data, zároveň však představuje i značné bezpečnostní riziko. Zatímco oficiální sítě v knihovnách...

Nikdy nevíte, s čím se probudíte. Kim Kardashianová o životě ve strachu a konci manželství

„Nikdy nevíte, s čím se ráno probudíte, a to je opravdu znepokojivý pocit,“ svěřila se Kim Kardashianová v podcastu Call Her Daddy. Po letech...

Rýmovník: zelený zázrak proti rýmě

Nenápadná rostlinka s hebkými lístky a svěží vůní po eukalyptu a mentolu dokáže víc, než by se na první pohled zdálo. Rýmovník nejen že...

Podzimní grilování s kořením Mistr Grilu: Vyhrajte lahodné kořenicí směsi!

Podzim sice přináší kratší dny, chladnější večery a mlhavá rána, ale to ještě neznamená, že bychom si nemohli dopřát grilované dobroty! Zrovna teď má...

Kadeřnice radí, jak nosit dlouhé vlasy po padesátce, klíčem je vrstvení a správná ofina

Pravidlo, že s přibývajícím věkem se musí vlasy zkracovat, je dávno překonaný mýtus. Podle profesionální kadeřnice Kamily Frantlové Sedlákové mohou dlouhé vlasy ženám po...

Tajné slevy pro zkušené řidiče. Jak snížit platby za pojištění auta o tisíce

Platíte za havarijní pojištění více, než musíte? Pro zkušené řidiče v seniorském věku existuje hned několik cest, jak si snížit roční pojistné. Klíčem je...

Po padesátce tělo zpomalí, ale hubnutí není ztracené. Stačí změnit přístup

V padesáti se tělo začne chovat jinak. To, co dřív fungovalo, najednou nefunguje a kila přibývají i z běžného jídla. Neznamená to ale, že...

Sezóna uzení je konečně tu! Vyberte si vlastní udírnu a naučte se připravovat dobroty s kouřovým aroma

S příchodem prvních studených dnů se ze zahrádek rodinných domů line typická vůně doutnajícího dřeva. Znamená to, že sezóna uzení je konečně zpět! Pro...

Sleva, o které jste možná nevěděli. Jak ušetřit tisíce za brýle a lupy

Věděli jste, že na nové brýle, lupu či jiné zrakové pomůcky můžete získat výraznou slevu nebo příspěvek od státu? Mnoho seniorů o těchto možnostech...

Jennifer Anistonová vysvětlila, proč nikdy neadoptovala děti navzdory problémům s plodností

„Nechci adoptovat, chci svou vlastní DNA v malém človíčku,“ vysvětlila v jednom z upřímných rozhovorů herečka Jennifer Anistonová. Hvězda seriálu Přátelé po letech spekulací...

Vanilkový cheesecake, který se vždycky povede: jemný, voňavý a s křehkým základem

Je jen málo dezertů, které chutnají tak skvěle jako vanilkový cheesecake. Je krémový, vláčný a voní po másle a vanilce tak, že se vám...

Seznamte se s obnovenou řadou péče o pleťageLOC Tru Face od Nu Skin

Péče o pleť pro zralou pleť, která je navržena speciálně k řešení viditelných známek stárnutí. Nu Skin, globální lídr v oblasti krásy a wellness,...

Lékař varuje před třemi největšími zabijáky, kouření je podle něj absolutně nejhorší

„Je to bezpochyby jediná nejhorší věc, kterou můžete pro své tělo udělat,“ varuje lékař Jeremy London. Ve svém videu na platformě YouTube označil kouření...

Útěk před depresí a stárnutím. Skutečné důvody nevěry jsou hlubší, než si myslíte

Není to jen o sexu. Podle londýnské psychoanalytičky Juliet Rosenfeldové jsou skutečné důvody, proč muži podvádějí, mnohem hlubší a komplexnější. Kořeny nevěry prý často...

Brambory hotové raz dva: jednoduchý trik, který vám ušetří čas i energii

Brambory patří k jídlům, bez kterých si českou kuchyni snad ani neumíme představit. K obědu, večeři, v salátu i jako příloha - prostě je...
Reklama
Reklama
300 x 600 desktop – reklama 3