Patří káva k vašim rituálům? Oslavte její mezinárodní den originálními drinky

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Kávové probuzení, chvilka odpočinku v práci, posezení s přáteli. Káva je nápojem klidu. Nutí nás zastavit se
a relaxovat, věnovat se sobě nebo blízkým. Žít tady a teď. Cítíme to stejně, jako to cítily minulé generace. Proto jsou s kávou od nepaměti spojeny zvyky a rituály, které posilovaly prožitek z jejího pití a dodávaly mu téměř magický rozměr.

 

Nejen čaj, ale i káva má své rituály

V Etiopii, která je historiky pokládána za kolébku lahodného nápoje, je kávový obřad důležitou společenskou událostí. Zelená zrna se nejprve upraží na pánvi nad otevřeným ohněm přímo před očima hosta. Pak jsou roztlučena v kovové nádobě nazývané mučeka. Vznikne tak jemný kávový prach, který Etiopané vaří v kovových konvicích. Do kávy navíc přidávají koření (např. kardamon, skořici nebo hřebíček), jenž jí dodá pro Evropany neobvyklou příchuť. Hotový nápoj si pak vychutnávají pozvolna v malých kalíšcích.  

V Arábii byla káva nejprve nápojem mystiků. Údajně zvyšovala jejich koncentraci a spojení s Bohem.
Bez zajímavosti jistě není, že Arabové dali nejen jméno tajemnému nápoji, qahwa, ale název oblasti nese i nejrozšířenější odrůda, Arabica. Základními ingrediencemi arabského rituálu byla právě káva, voda a kardamon. Káva se společně s vodou vaří přibližně 10 minut. Poté se do nápoje přidá drcený kardamom a špetka šafránu. Koření se nechá vylouhovat. Arabská káva je servírována v malých šálcích většinou nefiltrovaná a neslazená.

Těžko věřit tomu, že v italských Benátkách vyvolala první dodávka kávy z Blízkého východu pobouření a málem zakázali vyložit zboží v přístavu. Exotická pochutina zde byla nejprve považována za lék. Historie se však změnila roku 1863, kdy byla na náměstí San Marco otevřena první kavárna. Postupně se nápoj rozšířil po celé Itálii a stal se nesmírně populárním. A to platí dodnes. Den v Itálii je určen jednotlivými kávovými rituály a nepsanými pravidly: cappuccino je spojeno se snídaní, caffé macchiato jako odpolední povzbuzení a espresso se podává především po večeři. Objednáte-li si pak latte, obdržíte sklenici mléka, požádete-li o cappuccino po 11. hodině ranní, prozradíte ihned, že jste turisti.

 

A pak káva potkala rum a irskou whiskey

Káva se během staletí stala nezbytnou součástí společenského života i většiny světových kuchyní. Každá kultura přišla s novými variantami a vylepšeními, jak ji popíjet. A tak není divu, že v 17. století káva „potkala rum“. A kde jinde než na Jamajce. Základní surovinou byla kávová zrna, která ve spojení s třtinovým rumem, cukrem a vanilkou dala vzniknout pravděpodobně prvnímu kávovému likéru.

Důležitým historickým milníkem je i rok 1943, kdy se zrodila takzvaná irská káva. Traduje se, že díky špatnému počasí bylo letadlo americké společnosti Pan Am nuceno přistát ve městě Foynes v irském hrabství Limerick. Cestující byli promrzlí, a tak barmana Sharidana z baru poblíž letiště napadlo svým nečekaným zákazníkům připravit kávu, do které pro zahřátí nalil pravou irskou whiskey a nahoru přidal kopeček šlehačky. Nápoj měl
u cestujících velký úspěch a jeden z cestujících se ihned dotazoval, zda se jedná o kávu brazilskou? Sharidan údajně bezprostředně odpověděl: „Nikoli, tohle je irská káva“. A tak se zrodila světová legenda.

 

Oslavte mezinárodní den kávovým koktejlem 

Není tedy divu, že tento nápoj získal tolik na popularitě, až byl poctěn vznikem svého vlastního mezinárodního dne. Pojďte i vy tento den oslavit nějakou zajímavou kávovou kombinací a inspirujte se skvělými kávovými koktejly a rituály, které vám ukáží další rozměr její chuti.

 

RECEPTY NA ORIGINÁLNÍ KÁVOVÉ KOKTEJLY:

Espresso Martini

Libujete-li si v čistých tónech vodky a také milujete vůni kávy, spojte tyto dvě neřesti dohromady v drinku Espresso Martini. Jednoduchý osvěžující koktejl obohaťte o kapku likéru Baileys, který celý koktejl příjemně zjemní.

Ingredience:

  • 40 ml Baileys Original
  • 40 ml Smirnoff vodky
  • 25 ml espressa
  • Kávová zrnka na ozdobu
  • Led

Postup:

  1. Do shakeru (případně zavařovací sklenice s víkem, nemáte-li ho) vložte hrst ledu, přilijte Baileys Original, následně Smirnoff vodku a espresso.
  2. Vše důkladně protřepejte, dokud se ingredience dokonale nespojí.
  3. Vzniklý koktejl nalijte do vychlazené koktejlky na vysoké nožce a ozdobte kávovými zrnky.

 

Irská káva s whiskey Dubliner

Aroma irské whiskey Dubliner připomíná ovocný sad, který je v závěru zdůrazněn sladovým tónem medu. Hřejivá whiskey je vhodná pro přípravu pravé irské kávy, jejíž kouzlo spočívá v pití horkého nápoje přes hustou
a chladnější smetanovou pěnu. 

Ingredience:

  • 120 ml kávy
  • 20 ml whiskey Dubliner
  • Smetana
  • 40 ml Baileys Original

Postup:

  1. Sklenici na irskou kávu nahřejte horkou vodou.
  2. Uvařte čerstvou kávu a nalijte ji do připravené sklenice.
  3. Přilijte irskou whiskey Dubliner a důkladně promíchejte (pro doslazení můžete přilít také krémový likér Baileys Original).
  4. Dobře vychlazenou smetanu vyšlehejte a opatrně nalijte na hladinu nápoje tak, aby se po spojení s horkou vodou nepotopila.

 

Baileys Shakerato

Patříte k těm, kteří si kávu rádi osladí? Pak vsaďte na ověřené spojení oblíbeného espressa se smetanovým likérem Baileys Original. 

Ingredience:

  • 40 ml Baileys Original
  • Šálek espressa
  • Kakao / Čokoláda
  • Hrst ledových kostek

Postup:

  1. Naplňte shaker (nebo zavařovací sklenici s víkem) ledovými kostkami, přilijte likér Baileys, šálek vychladlého espressa a dobře promixujte.
  2. Drink přelijte do vychlazené sklenice na vysoké nožce.
  3. Posypejte kakaem či nastrouhanou čokoládou.

 

Pampero rituál

Venezuelský rum Pampero je jedním z nejkvalitnějších rumů na světě. Je skvělý při pokojové teplotě či kapkou vody. Pokud však rádi experimentujete, kombinace s kávou a měsíčkem limetky vás jistě mile překvapí.

Ingredience:

  • 40 ml Pampero Seleccion
  • Mletá káva
  • Měsíček limety
  • Třtinový cukr

Postup:

  1. Do sklenky nalijte rum Pampero.
  2. Měsíček limety otiskněte z jedné strany do třtinového cukru a z druhé strany do mletých kávových zrnek.
  3. Zakousněte se do limety, zapijte douškem rumu a vychutnejte si jedinečné propojení chutí.

 

Pro milovníky skotské whisky Johnnie Walker

Jste-li milovníky skotské whisky a o žádném koktejlu s kávou jste dosud neslyšeli, nezoufejte. Vyzkoušejte jednoduše ke své oblíbené kávě připíjet limitovanou edicí proslulé whisky Johnnie Walker Red Rye Finish. Tento blend whisky, který je zajímavý nejen skutečností, že byl vytvořen jemnou ženskou rukou, se ke kávě totiž skvěle hodí. Podtrhuje její chuť a vytváří tak kombinaci, kterou si jistě začnete vychutnávat častěji.

 

 

 

Reklama

Doporučujeme

Simona Stašová jako studnice energie: Dědictví Bohdalové i vlastní vášeň

Simona Stašová je důkazem, že vitalita může být nejen otázkou genetiky, ale především disciplíny, vášně a neochvějné oddanosti řemeslu. Na jevišti srší silou připomínající...

Unavená, nikoli líná: O ženské únavě, která si zaslouží být vyslyšena

Mnoho žen prožívá každý den s pocitem, že chvíle klidu musí být vykoupena výkonem. V okamžiku, kdy se zastaví, přichází neklid. Vina. Hlasy v...

Retro citrusové želé je zpátky na scéně. Udělejte si ho doma a vraťte se do dětství

Pamatujete na ty barevné, cukrem obalené půlměsíčky, které voněly po citronech a pomerančích? Citrusové želé patřilo mezi sladkosti, které znala snad každá rodina. Bylo...

Design, výkon a technologie: to je letní MUST HAVE od Niceboye. Zasoutěžte si o tuhle stylovku!

Léto je ideální čas na aktivní životní styl! Ať už holdujete běhání, cyklistice nebo trávíte dovolenou horskými túrami, chytré hodinky jsou rozhodně MUST HAVE....

Zář jako hvězda: Umění péče o pleť v horkých letních dnech

Když slunce líbá tvář, pleť vypráví příběh. Jak ji udržet svěží a plnou života i v parném létě? Odhalte triky, které promění péči v...

Chuť léta: Recepty, které roztančí vaše chuťové pohárky

Když letní vánek nese vůni ovoce a bylinek, kuchyně se mění v umělecké plátno. Jak připravit pokrmy, které oslavují léto 2025? Ponořte se do...

Rizoto třikrát jinak. Zkuste tento oblíbený pokrm v různých variantách

Rizoto patří mezi pokrmy, které jsou na první pohled jednoduché, ale když se udělají správně, promění se v lahodnou delikatesu. Základem je kvalitní rýže...

Láska v drobnostech. Naučte se, jak správně prohloubit vztah 

Když letní slunce roztápí starosti, láska kvete v drobnostech. Jak prohloubit svůj vztah v létě 2025? Objevte gesta, která spojují srdce. Malá gesta, velké příběhy Léto...

Zapomeňte na zničené konečky. Jak přežít léto s krásnými vlasy?

Léto je krásné období, ale vlasy v něm dostávají pořádně zabrat. Slunce, chlor, mořská voda… všechno to, co milujeme, může naše vlasy ničit. Naučte...

Jak skladovat vejce, aby vydržela čerstvá klidně i rok? Trik našich babiček funguje dodnes

Vejce patří k nejvděčnějším potravinám. Jsou plná kvalitních bílkovin, minerálů i vitaminů, mají málo kalorií a v kuchyni se dají použít na tisíc způsobů....

Kouzlo letních večerů: Jak proměnit noc v oslavu lásky

Když hvězdy rozsvítí oblohu, letní večery zvu k romantice. Jak proměnit noc v nezapomenutelný příběh lásky? Objevte tipy pro rok 2025 plné vášně. Večery, které...

Tři pokrmy k pivu, které sklidí úspěch u drahé polovičky či návštěvy

Jak je známo, pivo si nejlépe vychutnáme s dobrým jídlem. Ideálně s něčím pořádným, co má říz a ladí k hořkému moku. Pokud hledáte...

Zdraví v pohybu: Jak objevit radost z cvičení (nejen) v létě

Když slunce volá k pohybu, tělo odpovídá radostí. Jak objevit kouzlo cvičení v létě 2025? Ponořte se do aktivit, které posilují tělo i duši. Pohyb...

Objevte chutě maďarské kuchyně

Maďarská kuchyně je proslulá svou vydatností, výraznými chutěmi a samozřejmě mletou paprikou, bez které se tamní pokrmy neobejdou. Pokud hledáte inspiraci, co si uvařit...

Jak na zatuchlé ručníky? Přinášíme triky, po nichž budou voňavé a nadýchané

Kdo někdy rozvěsil vyprané ručníky v bytě bez sušičky, zajisté ví, že místo měkkých a svěže voňavých osušek se z nich stane těžká, vlhká...
Reklama
Reklama