Vyzkoušejte letos makové cukroví, po kterém se jen zapráší

Sdílet článek

Reklama
Reklama

 

Významnou součástí tradičních vánočních receptů zejména ve střední a východní Evropě byl mák. Byla mu přisuzována ochranitelská moc a byl považován za symbol bohatství a prosperity. Na Vánoce se proto v Česku tradičně připravoval štědrák, koláč z kynutého těsta s makovou, povidlovou, tvarohovou a ořechovou náplní. Rovněž byly o Vánocích připravovány kutelky, buchtičky, které se plnily nebo posypaly mákem a před podáváním se zalily horkým mlékem. Kutelky u nás z vánočního stolu zmizely, avšak na Slovensku je jejich obdoba známa jako bobaľky nebo opekance připravována na Vánoce dodnes. V Polsku jsou součástí štědrovečerní večeře nudle s mákem nebo kuťa, tradiční vánoční pokrm východoevropské kuchyně, připravován z pšenice, máku, rozinek a dalších ingrediencí. K tradičním vánočním moučníkům patří nejenom v Polsku,
ale i na Slovensku makový závin.

 

Vánoční tabule včera a dnes

Makové cukroví je nejenom zdravé, ale i originální. Podmínkou úspěchu je kvalitní mák. Pokud tedy ještě přemýšlíte nad vánočním cukrovím, nechte si inspirovat zdravými nepečenými kuličkami s mákem a makovými perníčky. Nechybí ani recept na rychlý makový závin, který si oblíbili nejenom naši sousedé.

 

Nepečené makové kuličky

Nepotřebujete cukr, tuk ani mouku. Tyhle kuličky jsou zdravé a sladké díky zvoleným ingrediencím.
Příprava 10 minut, cca 32 kuliček

Ingredience
200 g vypeckovaných datlí
100 g mletého máku
3 lžíce vody
hrst celého máku

 

Datle, mák a vodu vložte do mixéru a vše řádně umixujte. Z hotové hmoty tvarujte kuličky, které obalíte v celém máku.

TIP: Pokud se vám nepovede datle umixovat do úplné kaše, nesmutněte, i malé kousky datlí mají v cukroví své kouzlo.

 

Makové perníčky

Perník patří mezi oblíbené vánoční cukroví. Zkuste oživit tento recept přidáním máku. Perníkové koření a mák k sobě perfektně ladí. Se stylovým vykrajovátkem v podobě makovice uděláte i parádu na slavnostní tabuli. Příprava cca 60 minut a asi 120 ks.

Ingredience:
500 g hladké mouky
250g cukru moučka
100 g medu
3 vejce + 1 vejce na pomazání
1 lžíce rumu
1 lžička jedlé sody
1 lžička mletého perníkového koření
3 lžíce mletého máku
100 g celého máku (na zdobení)

 

Nejdříve prosejte mouku, cukr, jedlou sodu a perníkové koření. Přidejte med, celá vejce a vypracujte hladké těsto. Hotové těsto rozválejte a vykrajujte. Pečeme na 160 °C cca 8 minut. Ještě teplé perníčky pomažte rozšlehaným vejcem a posypte celým mákem. Po vychladnutí můžete dozdobit bílkovou polevou.

TIP: Pokud vám to čas dovolí, nechte těsto odležet minimálně přes noc v ledničce. Těsto bude méně lepivé
a perníčky voňavější. Tmavší odstín perníčku získáte tím, že do těsta přidáte lžíci prosátého kakaa.

 

Rychlý makový závin

Pokud vám zbylo ještě trošku máku z předchozích receptů a nechcete jej skladovat, upečte si rychlý makový závin. Tuhle rychlovku vykouzlíte do hodiny. Umletí máku je asi tou nejnáročnější prací z celého receptu,
ale vyplatí se to. Nejvíce to oceníte v okamžiku, kdy se zakousnete do teplého závinu s čerstvě namletým mákem. Příprava 50 minut a pro 12 osob.  

Ingredience:
6 lžic cukru krupice
200 g jemně mletého máku
500 ml mléka
2 lžíce povidel
1 balíček listového těsta (330 g)
1 vejce

 

Nejprve si připravte náplň. Mák umelte a vložte do hrnce s cukrem a mlékem. Společně na mírném ohni vařte 10 minut. Stáhněte z ohně a přidejte švestková povidla nebo švestkovo-makovou marmeládu. Vše pořádné promíchejte. Než náplň vychladne, rozválejte si listové těsto. Následně jej potřete makovou náplní a zaviňte. Hotový závin pomažte rozšlehaným vejcem a pečte při 170 °C  přibližně 30 minut.

 

Pro makové recepty vždy používejte čerstvý kvalitní mák. Pokud si chcete být jistí, že jej v obchodě poznáte, navštivte www.nasmodrymak.cz, kde se dozvíte více informací o naší české tradiční plodině – máku.

 

 

 

Reklama

Doporučujeme

Telecí řízek? Chutnější a zdravější volba než kuřecí nebo krůtí

Řízek patří k nejoblíbenějším jídlům v Česku. Většina lidí volí kuřecí nebo krůtí maso, protože je lehčí než vepřové. Jenže existuje varianta, která je...

Podzim je nejlepším obdobím pro biohacking pleti

Právě teď začíná jedinečné období, kdy můžete svoji pleť zahrnout péčí. Zklidnit ji a vyživit, nechat ji odpočinou a celkově omladit. V létě si Vaše...

„Co mě nezabije, to mě posílí.“ Čtyři cesty, jak proměnit kritiky ve spojence

Slova mohou zranit, ale i posunout dál. Kritici nám nastavují zrcadlo, ve kterém někdy nechceme vidět svůj odraz. Pokud se naučíme číst mezi řádky,...

Čeští důchodci objevují nečekaný trik. Levnější menu stačí vyjednat úsměvem

V některých restauracích v Česku mohou senioři dostat levnější menu nebo drobný bonus, aniž by o tom visela jediná cedule. Stačí se zeptat a...

Tři recepty z jehněčího masa, které si zamilujete

Jehněčí maso je v mnoha zemích považováno za delikatesu. Je jemné, šťavnaté a má lehce nasládlou chuť, která se krásně doplňuje s bylinkami, česnekem...

Jak se po létě dostat zpět do formy: 10 tipů pro efektivní návrat ke cvičení

Léto plné grilování, zmrzliny a odpočinku je u konce a s ním i pocit, že pravidelný trénink je vzdálenou vzpomínkou. Cítíte se bez energie...

Drobné proměny domova, které zlepší náladu. A to bez bourání či přehánění

Atmosféra domova nevzniká výběrem nábytku, ale drobnými gesty, která odrážejí naši každodennost. Není třeba investovat jmění, měnit dispozice ani listovat katalogy. Někdy stačí přesunout...

Jak se zbavit žmolků na oblečení? Pomůže trik z TikToku

Bez houbičky na nádobí si většina domácností neumí představit kuchyň. Ale věděli jste, že tahle obyčejná pomůcka se dá využít i úplně jinak než...

Program ANO počítá s důchodovou revolucí. Kdo si polepší nejvíce?

Hnutí ANO zveřejnilo důchodové priority pro podzimní volby. Chce zastropovat důchodový věk na 65 letech, rozšířit možnosti předčasného důchodu a přidat výraznější valorizace pro...

Povislá víčka nejsou problém. Vizážisté radí jednoduchá řešení

Správné líčení dokáže s povislými víčky zázraky. Díky hře světla, stínu a několika osvědčeným trikům působí oči větší, otevřenější a výrazně mladší. Obočí jako rám...

Máte rádi sýry? Tak to vás jistě zaujmou tyto tři pokrmy

Ačkoliv existují lidé, kteří sýry přímo nenávidí, většina z nás si bez nich neumí svůj jídelníček představit. Navíc jsou nesmírně variabilní. Můžete z nich...

Slunce, které nikdy nezapadá. Proč se v Norsku nemůže spát

Za polárním kruhem nevládne tma, ale nepřetržité světlo. Slunce se tam v létě neztrácí za obzorem a přepisuje lidské vnímání času, těla i duše....

Jak na zářivě bílé ponožky? Zkuste trik, který funguje lépe než drahé prostředky

Bílé ponožky jsou krásné jen do chvíle, než je párkrát obujete a hodíte do pračky. Záhy ztratí svou sněhovou barvu, začnou šednout nebo žloutnout...

Leoš Mareš míří na parket. Ve StarDance chce zatančit tango

Leoš Mareš po delší odmlce překvapil veřejnost. Do StarDance Tour nastoupí jako tanečník a vybral si tango, které se učí úplně od začátku. Tichý ústup...

Staří lidé pod tlakem pronajímatelů. Bydlení jim ukusuje z penzí tisíce korun

Senioři často slyší, že jim stát přidává na důchodech. Realita je však jiná, protože každé navýšení spolknou rostoucí nájmy a skryté poplatky. Bydlení se...
Reklama
Reklama
300 x 600 desktop – reklama 3