Ochutnejte s námi advent v Jižním Tyrolsku

Sdílet článek

Reklama
Reklama

 

Vrcholky hor v Jižním Tyrolsku/Südtirol, regionu na severu Itálie, již nosí bílé čepice a kamna na dříví vydávají útulné teplo. Je tu advent a vánoční trhy, stejně jako některá lyžařská střediska, už jsou otevřené. Jihotyrolané nemají žádné speciální vánoční jídlo – často zde na Štědrý den servírují fondue nebo raclette a také pokrmy oblíbené u jednotlivých rodin.

Na Štědrý večer, Silvestr a Tři krále se jihotyrolské domy vykuřují. Po tyto tři noci se na rozžhavené pánvi pálí kadidlo. Poslední dny v roce obchází domy zpěváci (Sternsinger). Děti či dospělí se převléknou za Tři krále, kteří dle vánoční pověsti přišli k Ježíškovi a přinesli mu dary. Zpívají písně a sbírají milodary. Posvěcenou křídou zapisují na domovní dveře rok a iniciály C+M+B (Christus mansionem benedicat = Kriste požehnej tento dům).

Vánoční trhy v Bolzanu, Brixenu a Sterzingu

Bozen/Bolzano, hlavní město provincie Jižní Tyrolsko, má jedny z nejkrásnějších vánočních trhů na severu Itálie. Ale podobně je na tom také Brixen/Bressanone a Sterzing/Vipiteno – o víkendech sem jezdí autokarové výlety z celé Itálie, dokonce bývá ucpaná dálnice vedoucí z Verony.
V Bolzanu se trhy konají na náměstí Waltherplatz/Piazza Walter. Světlo svíček, vůně koření a libé tóny oznamující příchod Vánoc, prostoupí úzké uličky, podloubí a náměstíčka, která dodávají středověkému městu nezapomenutelnou atmosféru. A Jihotyrolané si pochutnávají na klobáskách, horké polévce, lokálních produktech, ovoci v čokoládě, svařeném víně, punči nebo horském jablečném džusu. Na trzích se dá také koupit místní specialita Zelten, sladký ovocný chlebíček (recept najdete níže). Trhy končí 6. ledna.

Do vánoční nálady se zahalí i lyžařské středisko 3 Zinnen Dolomites. Na několika horských chatách zde trojice kuchařů – michelinskou hvězdou ověnčený Chris Oberhammer, slavný televizní šéf Markus Holzer a jejich kolega Josef Mühlmann připravili speciální vánoční menu. Také zde mohou děti hodit svá přání do obálky
a doručit je přímo do Ježíškovy poštovny.

                        

Více informací najdete na: www.suedtirol.info/cs/zazitky/vanoce-a-vanocni-trhy

Mikulášské a adventní průvody

Na Mikuláše, 6. prosince, se na mnoha místech konají průvody. Svatý Mikuláš v biskupském ornátu rozdává dětem sladkosti. Jeho průvodci jsou bíle oděný anděl a čert. Čerti se svými děsivými maskami a metlami vyvolávají u dětí křik.
Zvláště tradiční je tento průvod v obci Stilfs/Stelvio ve Vinschgau/Val Venosta. Postavy „Klosn” tam vyrážejí do ulic už 1. prosince. Mikuláš je ozdoben rozličnými barevnými ozdobami, zvonky a řetězy. Doprovázejí ho maskovaní muži, kteří vším divoce chrastí. Jsou jich desítky, procházejí údolím a vydávají ohlušující rachot. Mají tak zahnat démony a podpořit plodnost. Divoký rej je výhradně mužskou záležitostí.

I ve Sterzingu se 5. prosince konají divoké čertovské reje. Do ulic se setměním vyrážejí čerti – tuifl. V mocných parukách, s obrovskými rohy, díky kterým poznáte krampuse na značnou dálku, s řetězy v rukou a černou vazelínou na obličeji a za pasem, kterou nikoho nešetří, vyrážejí i s Luciferem do ulic. Když se na ně špatně podíváte, neváhají vás vytáhnout z davu. Pro jistotu si na sebe vezměte starší oblečení.

Pokud máte rádi tyto zvyky, vypravte se podívat na rámusící Klöckeln v údolí Sarntal/Val Sarentino – zde už od 16. století k adventnímu času neodmyslitelně patří zvyk Klöckeln (místní výraz pro „klopfen“ – klepání). Tradici jsou vyhrazeny tři čtvrteční noci v průběhu adventu, před zimním slunovratem. Hlučné skupiny zahalených mužů, tzv. Klöcker, obcházejí domy, rámusí, přejí vše dobré a prosí o dary. Při tom zpívají dvě prastaré písně – jednou je tak zvaná Klöckel a druhou je děkovná píseň. Zvláštní roli při „Klöckeln” hrají dva muži převlečení
za manželský pár, tzv. „Zussler”. Tato tradice pochází pravděpodobně ještě z předkřesťanského období.

Bolzano: Silvestrovský běh

Chcete si silvestrovský večírek zasloužit? Pak si 31. prosince nazujte běžecké boty a vydejte se na běh centrem Bolzana. Na náměstí Walther startuje každoroční běžecký závod „BOclassic“. Okruh je dlouhý pět kilometrů. 

Více informací najdete na: www.boclassic.it

Lyžařská sezona v Jižním Tyrolsku

Lyžařská sezona ve většině středisek začíná 1. prosince (Alta Badia, Karersee-Carezza). Na Čechy oblíbeném Kronplatzu a v Obereggenu dokonce o den dříve. Plose v údolí Eisacktal otevírá 7. prosince, o den dříve se vleky rozjedou v Grödenu/Val Gardeně a v Seiser Almu/Alpe di Siusi. Ve středisku 3 Zinnen Dolomites se lyžuje
už od 17. listopadu.

Adventní tip: Upečte si ovocný chléb Zelten

Ovocná směs:
500 g sušených fíků, nakrájíme na plátky
250 g rozinek
120 g vlašských ořechů
120 g piniových oříšků
120 g mandlí
50 g kandovaných pomerančů a citrónů
70 g medu
50 ml červeného vína
1 sklenici rumu
½ polévkové lžíce strouhané pomerančové kůry
½ polévkové lžíce strouhané citrónové kůry
½ polévkové lžíce mleté skořice
½ lžičky mleté skořice

Těsto na chléb:
200 ml vlažné vody
100 g pšeničné mouky
150 g žitné mouky
25 g droždí
Sůl
1 polévková lžíce oleje
1 polévková lžíce anýzu

Na ozdobení:
Oloupané mandle, ořechy, sušené třešně, med.

Příprava:
Jemně pokrájíme sušené ovoce, kandované ovoce a ořechy. Do mísy přidáme rozinky, rum, citrónovou
a pomerančovou kůru spolu s kořením, dobře promícháme a necháme namočené přes noc. Druhý den ingredience smícháme s chlebovým těstem a vypracujeme malé tenké bochánky, potřeme je sirupem nebo medem
a pečeme na střední teplotu asi 45 min. V průběhu pečení se bochánky občas potírají sirupem.
Ozdobte kandovaným ovocem a mandlemi a nechte 24 hodin vychladnout. Uchovávejte na chladném místě.

Další informace o Jižním Tyrolsku najdete zde:
www.suedtirol.info/cs
www.facebook.com/jiznityrolsko
www.instagram.com/suedtirol

 

 

Reklama

Doporučujeme

Simona Stašová jako studnice energie: Dědictví Bohdalové i vlastní vášeň

Simona Stašová je důkazem, že vitalita může být nejen otázkou genetiky, ale především disciplíny, vášně a neochvějné oddanosti řemeslu. Na jevišti srší silou připomínající...

Unavená, nikoli líná: O ženské únavě, která si zaslouží být vyslyšena

Mnoho žen prožívá každý den s pocitem, že chvíle klidu musí být vykoupena výkonem. V okamžiku, kdy se zastaví, přichází neklid. Vina. Hlasy v...

Retro citrusové želé je zpátky na scéně. Udělejte si ho doma a vraťte se do dětství

Pamatujete na ty barevné, cukrem obalené půlměsíčky, které voněly po citronech a pomerančích? Citrusové želé patřilo mezi sladkosti, které znala snad každá rodina. Bylo...

Design, výkon a technologie: to je letní MUST HAVE od Niceboye. Zasoutěžte si o tuhle stylovku!

Léto je ideální čas na aktivní životní styl! Ať už holdujete běhání, cyklistice nebo trávíte dovolenou horskými túrami, chytré hodinky jsou rozhodně MUST HAVE....

Zář jako hvězda: Umění péče o pleť v horkých letních dnech

Když slunce líbá tvář, pleť vypráví příběh. Jak ji udržet svěží a plnou života i v parném létě? Odhalte triky, které promění péči v...

Chuť léta: Recepty, které roztančí vaše chuťové pohárky

Když letní vánek nese vůni ovoce a bylinek, kuchyně se mění v umělecké plátno. Jak připravit pokrmy, které oslavují léto 2025? Ponořte se do...

Rizoto třikrát jinak. Zkuste tento oblíbený pokrm v různých variantách

Rizoto patří mezi pokrmy, které jsou na první pohled jednoduché, ale když se udělají správně, promění se v lahodnou delikatesu. Základem je kvalitní rýže...

Láska v drobnostech. Naučte se, jak správně prohloubit vztah 

Když letní slunce roztápí starosti, láska kvete v drobnostech. Jak prohloubit svůj vztah v létě 2025? Objevte gesta, která spojují srdce. Malá gesta, velké příběhy Léto...

Zapomeňte na zničené konečky. Jak přežít léto s krásnými vlasy?

Léto je krásné období, ale vlasy v něm dostávají pořádně zabrat. Slunce, chlor, mořská voda… všechno to, co milujeme, může naše vlasy ničit. Naučte...

Jak skladovat vejce, aby vydržela čerstvá klidně i rok? Trik našich babiček funguje dodnes

Vejce patří k nejvděčnějším potravinám. Jsou plná kvalitních bílkovin, minerálů i vitaminů, mají málo kalorií a v kuchyni se dají použít na tisíc způsobů....

Kouzlo letních večerů: Jak proměnit noc v oslavu lásky

Když hvězdy rozsvítí oblohu, letní večery zvu k romantice. Jak proměnit noc v nezapomenutelný příběh lásky? Objevte tipy pro rok 2025 plné vášně. Večery, které...

Tři pokrmy k pivu, které sklidí úspěch u drahé polovičky či návštěvy

Jak je známo, pivo si nejlépe vychutnáme s dobrým jídlem. Ideálně s něčím pořádným, co má říz a ladí k hořkému moku. Pokud hledáte...

Zdraví v pohybu: Jak objevit radost z cvičení (nejen) v létě

Když slunce volá k pohybu, tělo odpovídá radostí. Jak objevit kouzlo cvičení v létě 2025? Ponořte se do aktivit, které posilují tělo i duši. Pohyb...

Objevte chutě maďarské kuchyně

Maďarská kuchyně je proslulá svou vydatností, výraznými chutěmi a samozřejmě mletou paprikou, bez které se tamní pokrmy neobejdou. Pokud hledáte inspiraci, co si uvařit...

Jak na zatuchlé ručníky? Přinášíme triky, po nichž budou voňavé a nadýchané

Kdo někdy rozvěsil vyprané ručníky v bytě bez sušičky, zajisté ví, že místo měkkých a svěže voňavých osušek se z nich stane těžká, vlhká...
Reklama
Reklama