Nejvděčnější snídaňové pečivo? Jednoznačně tousty!

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Sendviče, zapečené, avokádové nebo francouzské? Ano, řeč je tu o toustech! Těm z vás, kteří nejsou kovaní pekaři či cukráři, pomůžeme pokořit milník s názvem kynuté těsto, a tato disciplína se pro vás stane rutinní záležitostí. Otestujte proto našeho pomocníka specializovaného na kynutá těsta a zpříjemněte si domácími tousty slunečná letní rána.

 

Pečivo na mnoho způsobů

Domácí pečivo. Tolik ho milujeme ale jeho přípravě se spíše vyhýbáme. Základem většiny receptů na domácí pečivo je totiž kynuté těsto, které je považováno za vyšší pekařskou disciplínu. Ačkoliv je jeho příprava náročnější, výsledek rozhodně stojí za to! Kynuté těsto má dlouhou historii, která sahá až do roku 3 tisíce př. n. l. do Egypta, a je spojena s vynálezem kynutého chleba. Odtud také pochází první zmínky o toustech – chléb na slunci vždy velmi rychle ztvrdnul, a proto si ho lidé začali na horkých kamenech opékat. Tousty tak, jak je dnes známe, se ale objevují v regálech obchodů až od roku 1928, a byly oblíbenou pochutinou zejména Britů
a Američanů. Domácí tousty jsou dnes vděčným, nejen snídaňovým pečivem, které si můžete připravit na nesčetné množství způsobů. Zapečené, v podobě sendvičů, avokádových toustů nebo jako v překladu francouzský toust. Ten se v posledních době stal nedílnou součástí brunchových menu, zejména pro svou variabilitu. Připravit si ho můžete na sladko s ovocem, řeckým jogurtem či se skořicí, nebo na slano se sýrem
a šunkou doplněný například o pórek. Upečte si s námi proto tyto domácí tousty, kterými osvěžíte své letní snídaně.

 

Milník jménem kynuté těsto

Patříte k těm, kteří rádi pečou, a ještě raději své výtvory ochutnávají, ale máte stále strach z neúspěchu? Potřebujete ke každému pečení neustále asistenta na telefonu v podobě vaší maminky či babičky? A největším strašákem vám jsou právě kynutá těsta? Tomu je nyní konec, jelikož vám představujeme pomocníka, se kterým se pro vás kynutá těsta stanou rutinní záležitostí a tento milník v kuchyni jednoduše pokoříte. Je jím hladká mouka na kynutá těsta Babiččina volba, která zajistí, že vaše těsta budou nadýchaná, kyprá a vláčná. Těsto
z této mouky navíc dobře kyne, má větší objem, je tažné, pružné a dobře drží tvar. Dalším benefitem této mouky je, že je 100 % namletá z kvalitního českého obilí a z toho důvodu také hrdě nosí označení Klasa. Pokud tohoto pomocníka na kynutá těsta ještě stále doma nemáte, neváhejte si jej pořídit. Využijete jej jak na sladké pečení, tak i na slané například pro přípravu housek či pizzy!

Recept na toastový chléb

Ingredience

  • 500 g hladké mouky na kynuté těsto Babiččina volba
  • 250 g vlažného plnotučného mléka
  • 35 g čerstvého droždí
  • 30 g krupicového cukru
  • 80 g změklého másla
  • špetka soli

Na potření

  • 1 vejce
  • 1 PL mléka
  • špetka soli
  • máslo na vymazání formy
  • mouka na podsypání plochy

Budete potřebovat dvě formy na chleba o rozměrech 20 x 10 x 7 cm a pečicí papír.

Postup

Do mísy robota nalijte mléko, přidejte mouku, cukr, nadrobené droždí a sůl. Zpracujte pomalu do hladké směsi. Poté přidejte měkké pokrájené máslo a nechte robota pracovat až deset minut na nižší otáčky.

Vymíchané těsto stáhněte na pomoučenou plochu a dále zpracovávejte rukama. Připravte hladký bochánek, posypte ho lehce moukou a přikryjte utěrkou. Zrání těsta trvá zhruba 45 minut.

Rozehřejte troubu na spodní a horní ohřev na 180 °C. Formy řádně vymažte máslem. Vyzrálé těsto rozdělte na šest stejných bochánků a nechte 15 minut odpočívat. Po třech bocháncích vložte do každé formy a nechte dalších 30 minut kynout.

Vykynuté potřete rozšlehanou směsí vajíčka a dejte péct: na 10 minut zprudka, pak stáhněte teplotu na 160 °C a pečte zhruba dalších 30 minut.

TIP! Bezlaktózovou variantu lze udělat tak, že nahradíte mléko vodou a místo másla použijete 60 ml rostlinného oleje.

 

 

 

 

 

GoodMills Česko je nedílnou součástí silné a stabilní společnosti GoodMills Group, která je největším mlýnským uskupením v Evropě.  Společnost disponuje 24 mlýnskými závody v sedmi zemích, zaměstnává 1550 lidí a je průkopníkem v oblasti vývoje a inovací. Obsluhuje průmyslové zákazníky i přímé spotřebitele a ve fiskálním roce 2021/22 se jí podařilo zpracovat 3 miliony tun obilí. Skupina je silně propojena s místními trhy a zároveň využívá výhod zázemí velké firmy a mezinárodního know-how. Členství ve skupině je zárukou kontinuálního zvyšování kvality produktů, jejich inovací a procesu modernizace výrobních procesů. GoodMills Česko je osvědčeným výrobcem volných i pytlovaných pekařských mouk, ale také mouk balených – Babiččina volba, Ramill, Beata a další privátní značky. V České republice provozuje dva mlýny, v Litoměřicích a v Kyjově.

 

 

 

Reklama

Doporučujeme

Vánoční pohoda se Saloos

SOUTĚŽ O 5 BALÍČKŮ DÁRKOVÉ SADY Že neexistuje perfektní vánoční dárek, kterým potěšíte téměř každého napříč generacemi? Saloos vytvořil kouzelnou sadu 100% přírodních esenciálních olejů...

Vyhrajte s pořadem Zakázané zóny praktickou pončo pláštěnku a podzimní déšť vás nepřekvapí!

Podzim je tady a s ním i několik upršených dní. Právě proto by ve vašem šatníku neměla chybět pláštěnka, která vás před deštěm ochrání. Nyní...

Zapomenutá síla z našich polí. Skromná čočka, která zasytí tělo i duši

Zapomeňte na exotické prášky a bobule z druhého konce světa. Ten pravý nutriční poklad, který zasytí, posílí a nezatíží peněženku, bublá v hrnci na...

Nejste líní, jste nemocní. Tichý boj s postelí, který ničí miliony životů

Zvoní budík, ale vy se nemůžete pohnout. Tělo váží tunu, myšlenky jsou jako asfalt a vy víte, že jste zase prohráli. Není to morální...

Krémová polévka z batátů a mrkve: hřejivá, jemná a s kapkou exotiky

Když se venku ochladí, není nic lepšího než miska voňavé polévky, která zahřeje na těle i na duši. Tahle kombinace batátů, mrkve a jemného...

Vlastníte elektromobil nebo to plánujete? Máme pro vás pár tipů!

Silnice je pozvolna plní tichými ekologickými elektromobily. U nás jich jezdí už přes 52 tisíc a meziroční nárůst představuje 41 procent. Zvažujete nebo už...

Kam na výlet se psem? 7 tipů pro dobrodružství v přírodě

Podzimní dny přímo vybízejí k tomu sbalit batoh a vyrazit se svým psím parťákem na výpravu do přírody. Česko nabízí nespočet nádherných míst, kde...

Lékaři doporučují kvašenou zeleninu pro posílení imunity a lepší trávení

Zapomeňte na drahé doplňky stravy a zázračné pilulky. Ten nejlepší osobní trenér pro vaši imunitu se možná skrývá ve vaší lednici. Řeč je o...

Zapomeňte na výčitky. Obyčejný trik udělá z chleba lepší potravinu

Chléb má pověst nepřítele zdravé výživy, ale co když ho obyčejné zmrazení dokáže proměnit v lepší potravinu? Výzkumy naznačují, že teplota mění jeho strukturu...

Prosté jídlo s noblesou: francouzské škvarky, které si získaly svět

Na první pohled vypadají skromně - pár kousků masa, trochu sádla a pár bylinek. Ale právě v té jednoduchosti se skrývá kouzlo. Francouzské delikatesy...

Jak správně krmit kočku, která je vybíravá a nic jí nechutná?

Kočky jsou známé svou vybíravostí v jídle a někdy dokážou své majitele pěkně potrápit. Na rozdíl od psů, kteří jsou většinou schopni spořádat prakticky...

Zklamání po svatbě. Když papír nestačí na záchranu vztahu

Žili spolu deset let, pak se vzali a po čtyřech měsících přišel rozvod. Proč je první rok manželství paradoxně nejtěžší, i když už partneři...

Každý jsme originál: Podle kterých znaků poznáte, že jste opravdu výjimeční?

Na světě neexistují dva naprosto stejní lidé. Každý z nás má něco, co ho odlišuje od ostatních, ať už je to způsob myšlení, pohled...

Průkopnice OnlyFans Valérie Holáková: Vydělala jsem miliony, chci být psycholožkou

Je průkopnicí OnlyFans v Česku, její matka řídí školu a ona sama chce být psycholožkou. Valérie Holáková známá jako Xholakys v Show Jana Krause...

Hry s vaší myslí. Sedm taktik, kterými vás manipulátor dostane na dno

Nejprve přijde zmatek, pak snaha přizpůsobit se a nakonec beznaděj. Než vůbec získáte podezření, že žijete s manipulátorem, často už jste po uši ponořeni...
Reklama
Reklama
300 x 600 desktop – reklama 3