Udělejte si doma dýňové slavnosti

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Milujete dýni nejenom jako dekoraci? Účastníte se dýňových slavností po celé republice a ochutnáváte dobroty z ní? Máme pro vás pár receptů…

Musíme přiznat, že se dýně stala značně populární potravinou. Dříve se využívala opravdu jen k ozdobě chalup a rodinných domů, dnes je dýně na žebříčku popularity mnohem výš. Má šťavnatou a vláčnou dužinu, tvrdou slupku a dá se s ní v kuchyni doslova kouzlit.

Dýňová polévka

1 dýně hokaido, 2 menší mrkve, 2 brambory, 1 smetana 31%, sůl, pepř, 2 stroužky česneku

Dýni oloupejte, vydlabejte vnitřní část se semínky a nakrájejte do hrnce, stejně tak brambory a mrkev. Zalijte vodou a nechejte povařit. Postupně přidejte sůl, pepř a stroužky česneku. Vše podle vlastní chuti. Až je vše uvařené, rozmixujte zeleninu tyčovým mixérem ve vodě a přilijte smetanu. Takto vaří dýňovou polévku například v Irsku a je opravdu moc chutná.

 

Pečená dýně hokaido na rozmarýnu a česneku

1 větší dýně hokaido, slunečnicový olej, ½ palice česneku, rozmarýn, sůl a pepř

Neoloupanou dýni Hokaido vydlabeme a nakrájíme na plátky asi 1 cm tlusté. Dýni Hokaido smícháme s olejem, solí a pepřem a rozprostřeme na plech vyložený pečicím papírem. Rovnoměrně rozmístíme snítky rozmarýnu a celé (neoloupané) stroužky česneku. Pečeme v troubě rozehřáté na 200 °C asi 45 minut dozlatova. Česnek a rozmarýn odstraníme

 

Ragú z dýně

1 dýně cca 2 kg, 400 g kuřecích prsíček, 750 g brambor, 2-3 jablka, 1 svazek jarní cibulky, 400 ml smetany ke šlehání, kari koření, sůl a pepř na dochucení

Troubu předehřejte na 180 °C. Z dýně odřízněte vršek a vydlabejte měkkou střední část se semínky. Naplňte masem, bramborami a jablky nakrájenými na drobné kostičky a cibulkou nakrájenou na kolečka. Zalijte okořeněnou smetanou, dýni postavte na plech, zakryjte „pokličkou“ a pečte asi 30 minut. Pak pokličku sejměte a pečte ještě 1 hodinu, obsah občas promíchejte. Podávejte přímo v dýni a při servírování na talíř vyškrabejte k ragú trochu dýňové dužniny. Ideální přílohou jsou chlebové placky.

 

Dýňový pohár s mascarpone

1 malá dýně, 150 ml jablečné šťávy, 2 lžíce přírodního krupicového cukru, 3-4 lžíce pomerančové šťávy, 100 g mascarpone, 150 g bílého jogurtu, 1 lžička mleté skořice, 4 lžíce mandlových lupínků

Dýni rozkrojte, odstraňte semínka, dýni oloupejte a nakrájejte na kousky. Povařte s jablečnou šťávou a 1 lžící cukru asi 10 minut na mírném plameni. Dvě třetiny dýně pak nechte marinovat v pomerančové šťávě nebo likéru. Zbylou dýni nechte trochu vychladnout a rozmixujte ji s mascarpone, jogurtem, zbylým cukrem a skořicí. Kousky dýně a krému rozdělte do sklenek, vychlaďte a podávejte s praženými mandlovými lupínky.

 

Dýňová pizza

150 ml mléka, 1/2 balíčku sušeného droždí, 300 g hladké mouky, 4 lžíce rajčatového pyré, 350 g dýně, 300 g rajčat, 200 g ovčího sýra, tymián, sůl a pepř na dochucení

Mléko trochu ohřejte a rozmíchejte v něm droždí. Zpracujte s moukou a solí na hladké těsto a přikryté nechte kynout, až přibližně zdvojnásobí objem. Troubu předehřejte na 200 °C. Těsto prohněťte a rozválejte na placku o průměru asi 30 cm. Položte na plech pokrytý pečicím papírem, potřete rajčatovým pyré a poklaďte plátky dýně a rajčat. Posypte kousky sýra, ochuťte a pečte na střední příčce trouby asi 20 minut.

 

Dýňové rizoto

1 středně velká dýně hokaido, 400 ml zeleninového vývaru, 200 ml rýže , 2 polévkové lžíce másla, 1 cibule, nakrájená najemno, olej z dýňových semínek, parmazán, nastrouhaný najemno

Dýni očistíme kartáčkem a nakrájíme na stejně velké kostičky nebo plátky. Ve vyšší pánvi rozehřejeme máslo a doměkka na něm osmažíme cibuli i kousky dýně. Jakmile je cibule i dýně měkká, rovnoměrně posypeme rýží, promícháme a zalijeme asi hrnkem teplého vývaru. Rýži je nutné občas míchat, aby se nepřichytila, když se odpaří všechen vývar, přilijeme další hrníček a tento postup opakujeme, dokud není rýže uvařená a zároveň nemá krémovou konzistenci. Servírujeme zakapané dýňovým olejem a posypané parmazánem. Během vaření můžete do rizota přidat bylinky, jako je šalvěj, tymián nebo rozmarýn.

foto: pinterest.com

 

 

 

 

Reklama

Doporučujeme

Fénix nad popiolem: České Švýcarsko investuje 130 milionů do novinek pro turisty

Národní park České Švýcarsko se připravuje na další velkou kapitolu své obnovy. Díky Programu švýcarsko-české spolupráce a podpoře ministerstva životního prostředí se v letech...

„Příliš unavení na milence.“ Proč mileniálové vyměnili nevěru za klid v koutě

Zapomeňte na morální kázání. Podle nejnovějších kulturních trendů a analýz magazínů jako VICE nebo Newsweek mileniálové nepodvádějí proto, že by byli svatí, ale proto,...

Víte, kolik platíte za elektřinu? Většina z nás nemá tušení!

Kolik skutečně měsíčně utrácíte za elektřinu? Pokud si nejste jistí, nejste v tom sami. Podle průzkumu Skupiny Klik.cz téměř polovina Čechů nesleduje vývoj cen a...

Zhasněte v koupelně! Fenomén „dark showering“ dobývá svět a odborníci ho milují

Slyšeli jste už o „tmavém sprchování“? Zatímco ranní sprcha nás má probudit a nabít energií, nový trend, který zaplavil sociální sítě, se zaměřuje na...

Túje jsou pasé: Zasaďte srbský smrk a vytvořte si neproniknutelnou alpskou stěnu

Většina lidí při plánování živého plotu automaticky sahá po tújích. Jenže zahradníci znají lepší tajemství: srbský smrk (Picea omorika). Je levnější, odolnější a vypadá...

Nová éra péče o tělo

Dove uvádí na trh tělová séra s aktivními složkami na úrovni pleťové péče Značka Dove přináší zásadní inovaci v péči o pokožku těla. Představuje novou...

Mrtví lupiči a malý psychopat? Expert rozebral Kevinovy pasti v Sám doma

Při sledování Sám doma v roce 2025 nás napadají jiné otázky než v dětství. Třeba jak si sakra rodiče mohli dovolit dům, který se...

Voda z kohoutku jako nepřítel baristů. Jak tvrdost a chlor ničí aroma drahých zrn

Milovníci kávy dokážou hodiny debatovat o pražení, mikrometrech na mlýnku nebo původu zrn. Pak ale často udělají tu největší chybu. Celý rituál zalijí vodou,...

Bonusy za 4,5 miliardy korun! Zpěvačka odměnila svůj štáb rekordní sumou

Turné Eras Tour přepsalo historii. Po 149 koncertech ve 21 zemích se tržby zastavily na neuvěřitelných 2 miliardách dolarů. Taylor Swift se však v...

12 nocí, 12 měsíců: Unikátní průvodce, jak si „přednastavit“ úspěšný příští rok

Období mezi zimním slunovratem a Třemi králi bylo pro naše předky tím nejposvátnějším časem v roce. Věřili, že během tzv. „Kouřových nocí“ je hranice...

Generace důvěřují, odborníci doporučují

Značka Vaseline, založená v roce 1870, si již více než 150 let drží pevné místo v domácnostech po celém světě. Její schopnost chránit pokožku...

Špína, psí výkaly a přísná pravidla. Bývalé milenky promluvily o svátcích v Playboy vile

Vánoce plné sněhu uprostřed slunné Kalifornie, kde ovšem místo baněk visí na lustru spodní prádlo, ale pod povrchem vládne přísný režim. „Hef měl naprosto...

Zrcadlo jako zrádce. Pokud v něm vidíte nepořádek, násobíte si stres

Všichni si dáváme předsevzetí, že zhubneme, budeme jíst zdravěji a méně se stresovat. Jenže často zapomínáme na místo, které nás ovlivňuje úplně nejvíc, a...

Poctivá chuť bez náhražek: Vyrobte si domácí máslo jen ze smetany a mrkve

V době, kdy jsou regály plné náhražek a vylepšovadel, se čím dál více lidí vrací k domácí výrobě základních surovin. Domácí máslo je ideálním...

Zapomeňte na Alpy! Polsko má hory, wellness i pravou zimní atmosféru, kterou si zamilujete

Zimní dny doslova volají po spojení přírody a sportu s relaxem v útulném prostředí. A není nutné jezdit daleko. Jen pár hodin za hranicemi...
Reklama
Reklama
300 x 600 desktop – reklama 3