Rizoto třikrát jinak. Zkuste tento oblíbený pokrm v různých variantách

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Rizoto patří mezi pokrmy, které jsou na první pohled jednoduché, ale když se udělají správně, promění se v lahodnou delikatesu. Základem je kvalitní rýže a trocha trpělivosti. Připravili jsme si pro vás tři verze tohoto pokrmu, u kterých věříme, že vás nezklamou.

Houbové rizoto

Ingredience: 300 g rýže arborio, 250 g čerstvých žampionů nebo lesních hub, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 100 ml bílého vína, 700 ml zeleninového vývaru, 50 g parmazánu, máslo, olivový olej sůl, pepř, petrželová nať

Houbové rizoto je naprosto exkluzivní záležitost. Jak na něj? Na pánvi rozehřejte olej a posléze přidejte kostku másla, které se vám díky oleji nepřepálí. Na tuku zpěňte cibuli a česnek, a poté vložte do základu nakrájené houby. Ty restujeme ideálně dozlatova, což vyžaduje někdy trpělivost. Během této chvíle můžeme osolit a opepřit.

Poté vmícháme rýži, u které potřebujeme, aby každé zrnko prošlo tukem. Následně podlijeme bílým vínem, které necháme odpařit a za stálého míchání podléváme vývarem, dokud není rýže měkká. Na závěr si rizoto vytuníme přimícháním parmazánu, kostky másla a petrželové nati.

Milánské rizoto

Ingredience: 300 g rýže arborio, 1 cibule, 100 ml bílého vína, 700 ml hovězího vývaru, špetka šafránu, 50 g parmazánu, máslo, olivový olej, sůl, pepř

Milánské rizoto, to je klasika všech klasik. Začátek je stejný – na oleji a másle zpěníme cibuli, ke které přidáme rýži a krátce, avšak důkladně zarestujeme. V této fázi podlijeme základ vínem a jakmile se odpaří, začněte opět postupně přilévat horký vývar. Hlavně je důležité rizoto stále míchat.

Když se vaření blíží ke konci a rýže se blíží požadovanému stavu al dente, přidáme rozpuštěný šafrán, který rizotu dodá nádhernou barvu a nezaměnitelnou chuť. Rizoto pak ještě zjemníme máslem a zasypeme parmazánem. Jednoduché, ale naprosto luxusní.

Rizoto s lososem a koprem

Ingredience: 300 g rýže arborio, 200 g čerstvého lososa, 1 cibule, 100 ml bílého vína, 700 ml rybího nebo zeleninového vývaru, čerstvý kopr, olivový olej, máslo sůl, pepř, citronová šťáva

Rizoto s lososem je další famózní recept, který musí zejména milovníci ryb vyzkoušet. Rybu si nejprve nakrájíme na kousky, které krátce opečeme na hluboké pánvi s olivovým olejem. Lososa si z pánve vytáhneme, na výpek dám kostku másla a zpěníme na něm cibuli. Poté i tady vmícháme rýži, kterou po zarestování zalijeme vínem. Když se alkohol odpaří, přiléváme postupně vývar.

Než je rýže jak má být a blížíme se k zdárnému konci, přidáme lososa a necháme krátce provařit. Je to důležité z toho důvodu, aby zůstal šťavnatý. Na závěr už jen opět zapracujeme máslo, zakápneme trochou citronové šťávy a nemůže chybět ani nasekaný kopr.

Zdroj foto: Pixabay

Reklama

Doporučujeme

Láska v drobnostech. Naučte se, jak správně prohloubit vztah 

Když letní slunce roztápí starosti, láska kvete v drobnostech. Jak prohloubit svůj vztah v létě 2025? Objevte gesta, která spojují srdce. Malá gesta, velké příběhy Léto...

Zapomeňte na zničené konečky. Jak přežít léto s krásnými vlasy?

Léto je krásné období, ale vlasy v něm dostávají pořádně zabrat. Slunce, chlor, mořská voda… všechno to, co milujeme, může naše vlasy ničit. Naučte...

Jak skladovat vejce, aby vydržela čerstvá klidně i rok? Trik našich babiček funguje dodnes

Vejce patří k nejvděčnějším potravinám. Jsou plná kvalitních bílkovin, minerálů i vitaminů, mají málo kalorií a v kuchyni se dají použít na tisíc způsobů....

Kouzlo letních večerů: Jak proměnit noc v oslavu lásky

Když hvězdy rozsvítí oblohu, letní večery zvu k romantice. Jak proměnit noc v nezapomenutelný příběh lásky? Objevte tipy pro rok 2025 plné vášně. Večery, které...

Tři pokrmy k pivu, které sklidí úspěch u drahé polovičky či návštěvy

Jak je známo, pivo si nejlépe vychutnáme s dobrým jídlem. Ideálně s něčím pořádným, co má říz a ladí k hořkému moku. Pokud hledáte...

Zdraví v pohybu: Jak objevit radost z cvičení (nejen) v létě

Když slunce volá k pohybu, tělo odpovídá radostí. Jak objevit kouzlo cvičení v létě 2025? Ponořte se do aktivit, které posilují tělo i duši. Pohyb...

Objevte chutě maďarské kuchyně

Maďarská kuchyně je proslulá svou vydatností, výraznými chutěmi a samozřejmě mletou paprikou, bez které se tamní pokrmy neobejdou. Pokud hledáte inspiraci, co si uvařit...

Jak na zatuchlé ručníky? Přinášíme triky, po nichž budou voňavé a nadýchané

Kdo někdy rozvěsil vyprané ručníky v bytě bez sušičky, zajisté ví, že místo měkkých a svěže voňavých osušek se z nich stane těžká, vlhká...

Zůstaňte svěží: Kohoutková jako (nejen) letní superhrdina

Léto je v plném proudu, slunce svítí, teploty stoupají, a proto je potřeba dodržovat pitný režim. A to nejlépe v podobě vody. Na tu byste však...

Přišli jsme o našeho milovaného pejska. Manžel se s jeho ztrátou vyrovnává pomocí umělé hračky

Každý se se smrtí svého zvířecího miláčka vyrovnává po svém. Někdo truchlí déle, jiný zase bere smrt jako součást života a věří, že už...

Dárky zdarma a Xiaomi produkty za zlomek ceny: Od fotomobilu až po robotický vysavač

Předškolní výprodej: Nenechte si ujít Redmi Pad 2 s velkým 11″ displejem a masivní baterií, prémiový smartphone Xiaomi 15 s fotoaparáty Leica, oblíbený Redmi...

Putování za kávou: Etiopie kolébkou lahodného moku

Etiopie je považována za kolébku kávy. Podle legendy zde pasáček koz jménem Kaldi objevil povzbuzující účinky kávových bobulí, když si všiml, že jeho kozy...

Připadá vám vaše pleť po létě vyčerpaně? Dopřejte ji silnou dávku regenerace

SynCare Fluid BOOSTERNOVINKA Vyzkoušejte regenerační Fluid BOOSTER od SynCare. Díky svým mimořádným regeneračním schopnostem prospívá nejen zdravé pokožce, ale zklidňuje a hojí pokožku podrážděnou, poškozenou...

Chytré domácí spotřebiče vás odposlouchávají. S našimi tipy tomu zabráníte

Čím dál více domácností využívá moderní přístroje, které se dají se naprogramovat, ovládat hlasem nebo na dálku. S tím však pramení i rizika, před nimiž...

Repasovaná školní výbava 2.0: Chytré tipy pro každého

Zvonění budíků a návrat do lavic – nový školní rok je za dveřmi. A s ním i otázka: Jak vybavit sebe nebo malého školáka technikou,...
Reklama
Reklama