Zavařovací sezona je už za námi, možná jste ale během ní zjistili, že máte doma ještě sklenice z minulého léta či dokonce starší. Barva už není, co bývala, víčko trochu zrezlo, ale přece to nevyhodíte! I staré marmelády nebo kompoty se dají využít tak, že z nich vykouzlíte něco úplně nového.
Udělejte si ve spíži pořádek
Začněte malou inventurou. Všechny zavařeniny si vyndejte na stůl, zkontrolujte víčka, barvu a vůni. Co má vypouklé víčko nebo zvláštní pach, letí okamžitě pryč. Ostatní kousky, které vypadají a voní dobře, klidně nechte. Správně zavařené ovoce vydrží i několik let – a právě tyhle poklady teď využijete naplno.
Ledový čaj z marmelády
Zapomeňte na kupované limonády. Marmeládu nebo kompot proměňte v parádní letní nápoj. Na každý hrnek vody dejte dvě lžíce zavařeniny, zalijte horkou vodou a nechte chvíli stát. Pak promíchejte, podle chuti přeceďte a přidejte led. Výsledek? Sladký, ovocný drink, který chutná jako naprosto skvěle. Pokud máte rádi trochu kyselkavé tóny, přidejte kapku citronové šťávy.
Zmrzlina z kompotu? Jasně!
Slijte kompot, klidně smíchejte různé druhy – třeba meruňky s višněmi, nebo broskve s malinami. Rozmixujte dohladka, přidejte trochu třtinového cukru a máte základ na sorbet. Chcete-li krémovější chuť, přilijte smetanu a promíchejte. Dejte do mrazáku, během mražení párkrát promíchejte – a domácí zmrzlina je na světě. Bez éček, bez přidaných tuků, a čistě z vaší zahrady.
Koláč s marmeládou a ovocem
Upečte si jednoduchý koláč, který provoní celý byt. Připravte klasické těsto, nalijte ho do formy a navrch lžičkou rozdělte malé porce marmelády. Během pečení se trochu propadnou a vytvoří krásně vláčné kapsy plné chuti. Přidejte pár kousků čerstvého ovoce – třeba borůvky nebo švestky – a klidně i drobenku. Sladká tečka, kterou zvládne každý.
Rychlý tvarohový dezert
Když vás přepadne chuť na něco sladkého, tady je rychlá záchrana. Smíchejte tvaroh s marmeládou v poměru jedna ku jedné. Ručně nebo mixérem, to je jedno – důležité je, aby měly obě suroviny pokojovou teplotu. Pokud použijete kompot, klidně ho rozmixujte. Výsledek? Jemný, krémový dezert, který chutná jako z kavárny. Skvělý na snídani i jako zdravější sladkost po obědě.
A co dál?
Pokud vás žádný z návrhů nezaujal, můžete vyzkoušet třeba pečený čaj. Starý kompot tak elegantně proměníte v zimní zásobu. Stačí ho zapéct s kořením a cukrem, přelít do sklenic a máte hotovo. A pro ty, kteří preferují tekutou složku, se nabízí z kompotu udělat pálenku. Z přezrálého ovoce se dá vyrobit překvapivě voňavý likér.
Zdroj foto: Pixabay
