ROZHOVOR: Oliver Pescheux o vůni Scent of Kiss

Sdílet článek

Reklama
Reklama

 

Můžete nám prozradit, jak jste se dostal ke své profesi?

Když mi bylo 10 let, viděl jsem francouzský film Le Sauvage, kde v hlavní roli parfuméra hrál Yves Montand.
Bylo to pro mne jako nahlédnutí do kouzelného světa a už tehdy jsem se rozhodl, že právě to je ta správná profese, které bych se chtěl věnovat.

Jste známý tím, že nechcete, aby se vám říkalo „nos“, považujete to za příliš nabubřelé. Jak byste tedy definoval sám sebe – tvůrce řady legendárních vůní a držitelem prestižního ocenění Francoise Cotyho?

Svou práci považuji především za umění vycházející z dokonalého porozumění jednotlivým ingrediencím i jejich propojení, a také toho, kdo umí pracovat s emocemi.

Po svém absolutoriu na ISIPCA ve Versailles jste pracovat v Bangkoku pro Payan Bertrand, v Paříži pro Annick Goutal a v Japonsku pro Kao. Jaké jsou podle vás vonné preference na Východě a na Západě? Nebo platí pro vůně, že jsou mezinárodně srozumitelné?

Spíše, než mezi národy bych hledal odlišné vnímání vůní mezi jednotlivými lidmi. Na Západě máme zavedenou kulturu parfémů jako něčeho mimořádného, až slavnostního. Zákazníci z Východu naopak berou vůně víc spotřebně a vyžadují, aby vonělo všechno, čím se obklopují – krémy, mýdla, toaletní potřeby…

Používáte více než 1000 vonných molekul, které z nich máte nejraději?

Ano, k dispozici mám na 1000 vonných molekul, ale zpravidla jich při práci používám kolem 400 – to jsou ty,
co znám nejlépe a dobře se mi s nimi pracuje a kombinuje. Mezi mé nejoblíbenější patří pačuli, vetiver a ambrofix.

 

 

 

K dostaní ve Fann Parfumeriích.

 

Reklama

Doporučujeme

Největší pasti na bakterie u vás doma. Na tyhle věci raději sahejte s rozmyslem

Možná si myslíte, že největší semeniště bacilů je vaše toaleta. Jenže opak je pravdou. Koupelnu většina z nás pravidelně čistí, zatímco jiné předměty bereme...

Simona Stašová jako studnice energie: Dědictví Bohdalové i vlastní vášeň

Simona Stašová je důkazem, že vitalita může být nejen otázkou genetiky, ale především disciplíny, vášně a neochvějné oddanosti řemeslu. Na jevišti srší silou připomínající...

Unavená, nikoli líná: O ženské únavě, která si zaslouží být vyslyšena

Mnoho žen prožívá každý den s pocitem, že chvíle klidu musí být vykoupena výkonem. V okamžiku, kdy se zastaví, přichází neklid. Vina. Hlasy v...

Šikland uzavře léto velkolepou derniérou – akční divadla, poslední ohňová show a netradičně i móda

Tradiční derniéra v největším přírodním zábavním parku v Česku Šikland se letos ponese ve výjimečném duchu. Poslední prázdninový víkend, 30. a 31. srpna, nabídne Šikland to nejlepší...

Retro citrusové želé je zpátky na scéně. Udělejte si ho doma a vraťte se do dětství

Pamatujete na ty barevné, cukrem obalené půlměsíčky, které voněly po citronech a pomerančích? Citrusové želé patřilo mezi sladkosti, které znala snad každá rodina. Bylo...

Design, výkon a technologie: to je letní MUST HAVE od Niceboye. Zasoutěžte si o tuhle stylovku!

Léto je ideální čas na aktivní životní styl! Ať už holdujete běhání, cyklistice nebo trávíte dovolenou horskými túrami, chytré hodinky jsou rozhodně MUST HAVE....

Zář jako hvězda: Umění péče o pleť v horkých letních dnech

Když slunce líbá tvář, pleť vypráví příběh. Jak ji udržet svěží a plnou života i v parném létě? Odhalte triky, které promění péči v...

Chuť léta: Recepty, které roztančí vaše chuťové pohárky

Když letní vánek nese vůni ovoce a bylinek, kuchyně se mění v umělecké plátno. Jak připravit pokrmy, které oslavují léto 2025? Ponořte se do...

Rizoto třikrát jinak. Zkuste tento oblíbený pokrm v různých variantách

Rizoto patří mezi pokrmy, které jsou na první pohled jednoduché, ale když se udělají správně, promění se v lahodnou delikatesu. Základem je kvalitní rýže...

Láska v drobnostech. Naučte se, jak správně prohloubit vztah 

Když letní slunce roztápí starosti, láska kvete v drobnostech. Jak prohloubit svůj vztah v létě 2025? Objevte gesta, která spojují srdce. Malá gesta, velké příběhy Léto...

Zapomeňte na zničené konečky. Jak přežít léto s krásnými vlasy?

Léto je krásné období, ale vlasy v něm dostávají pořádně zabrat. Slunce, chlor, mořská voda… všechno to, co milujeme, může naše vlasy ničit. Naučte...

Jak skladovat vejce, aby vydržela čerstvá klidně i rok? Trik našich babiček funguje dodnes

Vejce patří k nejvděčnějším potravinám. Jsou plná kvalitních bílkovin, minerálů i vitaminů, mají málo kalorií a v kuchyni se dají použít na tisíc způsobů....

Kouzlo letních večerů: Jak proměnit noc v oslavu lásky

Když hvězdy rozsvítí oblohu, letní večery zvu k romantice. Jak proměnit noc v nezapomenutelný příběh lásky? Objevte tipy pro rok 2025 plné vášně. Večery, které...

Tři pokrmy k pivu, které sklidí úspěch u drahé polovičky či návštěvy

Jak je známo, pivo si nejlépe vychutnáme s dobrým jídlem. Ideálně s něčím pořádným, co má říz a ladí k hořkému moku. Pokud hledáte...

Zdraví v pohybu: Jak objevit radost z cvičení (nejen) v létě

Když slunce volá k pohybu, tělo odpovídá radostí. Jak objevit kouzlo cvičení v létě 2025? Ponořte se do aktivit, které posilují tělo i duši. Pohyb...
Reklama
Reklama