Přinášíme vám svěží velikonoční speciality

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Co by to bylo za Velikonoce bez mazance, králíka, nádivky či drobných sladkostí? Pokud byste však i vy chtěli tradiční kuchyň trochu odlehčit, připravili jsme pro vás originální recept na vegetariánskou nádivku z těch nejkvalitnějších surovin, po které se jen zapráší. Milovníky sladkého (a snad i všechny koledníky) pak jistě potěší jemné jidáše s citronovou kůrou, které kombinují tradiční chuť s výraznými citrusovými tóny.   

 

Velikonoční vegetariánská nádivka
Doba přípravy: 75 minut / 4 porce

Ingredience:

  • 250 g brokolice Bon Via
  • 125 g květáku
  • 125 g chřestu
  • 3 vejce BILLA
  • 100 g polohrubé mouky BILLA
  • 1 sáček kypřicího prášku
  • 1 lžička muškátového oříšku
  • 1 lžička soli
  • 60 ml 12% smetany Clever
  • 4 stroužky česneku
  • 150 g strouhaného sýra Emmentaler BILLA
  • tuk a hrubá mouka na vysypání formy

Postup:

Předehřejte troubu na 180 °C. Očištěnou brokolici a květák nakrájejte na kousky a nechte asi 3 minuty povařit ve slané vodě. Poté prudce zchlaďte a nechte okapat. Totéž udělejte s chřestem (nezapomeňte ho zbavit tužších konců). Z vajec oddělte bílky a vyšlehejte je do tuhého sněhu. Mouku smíchejte s kypřicím práškem, muškátovým oříškem, solí a poté promíchejte s připravenou zeleninou. Žloutky smíchejte se smetanou
a prolisovaným česnekem a přilijte k ostatním ingrediencím. Přidejte sýr a dobře promíchejte. Směs přendejte do vymazaného a moukou vysypaného pekáče. Poté ji pokryjte vyšlehaným sněhem a znovu posypte sýrem. Pečte cca 50 minut. Na závěr nádivku ozdobte klíčky brokolice.

 

Jemné jidáše s citronovou kůrou
Doba přípravy: 2 hodiny / 32 ks

Ingredience:

  • 27 g droždí
  • 93 g cukru krupice
  • 590 g hladké mouky BILLA
  • 300 ml vlažné smetany na vaření Clever
  • 7 g soli
  • kůra ze tří citronů BILLA BIO
  • 2 lžičky strouhaného muškátového oříšku
  • 70 g másla BILLA
  • 3 žloutky, pokojové teploty
  • 70 g medu BILLA

Na potření a posypání:

  • 1 vejce BILLA
  • 1 lžička drceného máku

Postup:

Nejdříve si připravte kvásek. Odměřené droždí zasypte lžící cukru a dobře rozmíchejte. Poté přidejte lžíci mouky, odlijte 100 ml vlažné smetany a nechte vše společně vzejít. Do větší mísy nasypte zbytek mouky
a cukru, sůl, kůru z citronů, muškátový oříšek a vše dobře promíchejte. Nastrouhejte máslo a přidejte do suché směsi. Zapněte robota na druhý stupeň rychlosti a postupně přidávejte žloutky, zbylou smetanu, med a vzešlý kvásek. Hněťte asi 8 minut, dokud není těsto krásně hladké a pružné. Hotové pak nechte asi hodinu kynout do dvojnásobného objemu. Mezitím si předehřejte troubu na 190 °C. Nakynuté těsto rozdělte na 30g kousky
a všechny stočte do uzlíků dle libosti. Potřete je vejcem smíchaným s trochou vody, posypte mákem a ještě nechte chvíli dokynout na plechu. Pečte 10 minut dozlatova.

 

Produktové tipy BILLA

Vejce L6 na podestýlce

  • Z českého chovu
  • Vejce nosnic v halách

  Cena: 26,90 Kč

 

Strouhaný sýr Emmentaler

  • Snadné rozpékání, neslepí se
  • Znovuuzavíratelný obal

 Cena: 32,90 Kč

 

Med květový český

  • Vyrobeno v České republice

Cena: 94,90 Kč

 

Brokolice Bon Via

  • Vydatný zdroj vitaminu A, B2 a C
  • Přímo od farmářů ze slunných oblastí Evropy

 Cena: 21,90 Kč

 

Polohrubá mouka

  • Mleto ve mlýně se stoletou tradicí

 Cena: 9,90 Kč

 

Citrony BILLA Bio

 Cena: 44,90 Kč

 

České máslo

  • Obsahuje minimálně 84 % mléčného tuku z českého mléka

 Cena: 49,90 Kč

 

 

 

Reklama

Doporučujeme

Simona Stašová jako studnice energie: Dědictví Bohdalové i vlastní vášeň

Simona Stašová je důkazem, že vitalita může být nejen otázkou genetiky, ale především disciplíny, vášně a neochvějné oddanosti řemeslu. Na jevišti srší silou připomínající...

Unavená, nikoli líná: O ženské únavě, která si zaslouží být vyslyšena

Mnoho žen prožívá každý den s pocitem, že chvíle klidu musí být vykoupena výkonem. V okamžiku, kdy se zastaví, přichází neklid. Vina. Hlasy v...

Retro citrusové želé je zpátky na scéně. Udělejte si ho doma a vraťte se do dětství

Pamatujete na ty barevné, cukrem obalené půlměsíčky, které voněly po citronech a pomerančích? Citrusové želé patřilo mezi sladkosti, které znala snad každá rodina. Bylo...

Design, výkon a technologie: to je letní MUST HAVE od Niceboye. Zasoutěžte si o tuhle stylovku!

Léto je ideální čas na aktivní životní styl! Ať už holdujete běhání, cyklistice nebo trávíte dovolenou horskými túrami, chytré hodinky jsou rozhodně MUST HAVE....

Zář jako hvězda: Umění péče o pleť v horkých letních dnech

Když slunce líbá tvář, pleť vypráví příběh. Jak ji udržet svěží a plnou života i v parném létě? Odhalte triky, které promění péči v...

Chuť léta: Recepty, které roztančí vaše chuťové pohárky

Když letní vánek nese vůni ovoce a bylinek, kuchyně se mění v umělecké plátno. Jak připravit pokrmy, které oslavují léto 2025? Ponořte se do...

Rizoto třikrát jinak. Zkuste tento oblíbený pokrm v různých variantách

Rizoto patří mezi pokrmy, které jsou na první pohled jednoduché, ale když se udělají správně, promění se v lahodnou delikatesu. Základem je kvalitní rýže...

Láska v drobnostech. Naučte se, jak správně prohloubit vztah 

Když letní slunce roztápí starosti, láska kvete v drobnostech. Jak prohloubit svůj vztah v létě 2025? Objevte gesta, která spojují srdce. Malá gesta, velké příběhy Léto...

Zapomeňte na zničené konečky. Jak přežít léto s krásnými vlasy?

Léto je krásné období, ale vlasy v něm dostávají pořádně zabrat. Slunce, chlor, mořská voda… všechno to, co milujeme, může naše vlasy ničit. Naučte...

Jak skladovat vejce, aby vydržela čerstvá klidně i rok? Trik našich babiček funguje dodnes

Vejce patří k nejvděčnějším potravinám. Jsou plná kvalitních bílkovin, minerálů i vitaminů, mají málo kalorií a v kuchyni se dají použít na tisíc způsobů....

Kouzlo letních večerů: Jak proměnit noc v oslavu lásky

Když hvězdy rozsvítí oblohu, letní večery zvu k romantice. Jak proměnit noc v nezapomenutelný příběh lásky? Objevte tipy pro rok 2025 plné vášně. Večery, které...

Tři pokrmy k pivu, které sklidí úspěch u drahé polovičky či návštěvy

Jak je známo, pivo si nejlépe vychutnáme s dobrým jídlem. Ideálně s něčím pořádným, co má říz a ladí k hořkému moku. Pokud hledáte...

Zdraví v pohybu: Jak objevit radost z cvičení (nejen) v létě

Když slunce volá k pohybu, tělo odpovídá radostí. Jak objevit kouzlo cvičení v létě 2025? Ponořte se do aktivit, které posilují tělo i duši. Pohyb...

Objevte chutě maďarské kuchyně

Maďarská kuchyně je proslulá svou vydatností, výraznými chutěmi a samozřejmě mletou paprikou, bez které se tamní pokrmy neobejdou. Pokud hledáte inspiraci, co si uvařit...

Jak na zatuchlé ručníky? Přinášíme triky, po nichž budou voňavé a nadýchané

Kdo někdy rozvěsil vyprané ručníky v bytě bez sušičky, zajisté ví, že místo měkkých a svěže voňavých osušek se z nich stane těžká, vlhká...
Reklama
Reklama