Období sezónních surovin je tady. Vychutnejte si poctivé produkty od českých farmářů

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Protože my na Rohlíku dlouhodobě podporujeme kvalitní, lokální potraviny, rozhodli jsme se březen zasvětit českým farmářům. Po celý měsíc vám tak budeme nabízet spoustu farmářských produktů za ceny těch běžných, abyste je mohli vyzkoušet a zjistit, jak dobré jsou.

Hledáte-li inspiraci, jak tyto kvalitní potraviny využít, vybrali jsme pro vás pár receptů, které jsou právě na nejlepších vstupních ingrediencích postavené. Je libo vajíčkové pomazánky, salátu z červené řepy s kozím sýrem anebo třeba pečeného kuřátka?

Pečené kuřátko

Dobré máslo, k tomu trocha soli, mleté papriky nebo bylinek, hlavně ale kvalitní maso. Pečené kuře je ukázkovým pokrmem, ve kterém rozdíl mezi klasickou a farmářskou potravinou poznáte na první ochutnání. Kvalitní maso je základ, jak to ale udělat, abyste z trouby vytáhli perfektní pečínku se zlatavou kůžičkou
a šťavnatým masem?

Proti vysušení masa pomůže vetření másla pod kůži a také pekáč s vodou, který vložíte pod rošt, na němž poté pečete kuře. Při teplotě 170 stupňů by hotovo mělo být zhruba za 90 minut a poznáte to tak, že půjde bez odporu protočit stehenní kost. Anebo zkuste použít teploměr – pečínka je hotová, když je teplota u kostí na stehně 80 stupňů a na prsou 75 stupňů. Klikněte pro recept podle Romana Vaňka na tento link.

Víte, že?
Zatímco kuřata z konvenčních chovů míří na porážku po pouhých 35 dnech a často na vlastní oči nezahlédnou jediný sluneční paprsek, u těch farmářských je všechno úplně jinak. Užívají si volný výběh
a dostává se jim přirozené krmení. A protože žijí až třikrát tak dlouhou dobu, nemusí být jejich růst urychlován, což má samozřejmě vliv na kvalitu masa. Vyzrálé drůbeží je ve své struktuře pevnější a je také o něco tučnější než z průmyslových chovů. A protože nositelem chuti je právě tuk, až jednou vyzkoušíte pečínku z farmářského kuřete, po tom klasickém už nejspíš nikdy nesáhnete.

 

Březen patří na Rohlíku farmářským potravinám
Maso, vejce, mléčné výrobky, ovoce a zelenina, pečivo, ale i med nebo marmelády. V březnu si na Rohlíku pochutnejte na farmářských potravinách za ceny těch běžných. Obrovské úsilí, nekompromisní přístup a láska, které farmáři do své práce dávají, jsou na kvalitě a chuti opravdu znát. A protože tyto potraviny neobsahují zbytečná éčka, jsou také mnohem zdravější jak pro dospělé, tak hlavně pro děti. Březen je na Rohlíku zkrátka měsícem farmářů a my budeme rádi, když u toho budete s námi.


Vajíčková pomazánka

Za dokonale nažloutlou barvu vajíčkové pomazánky stojí kvalitní žloutky. Ty z farmářských vajíček mají většinou krásně zlatavou, občas až oranžovou barvu, zvlášť pokud mají slepice volný výběh, a tudíž i dostatek zelené píce. V takovém případě jsou jejich vejce skvělým zdrojem vitamínů, jako jsou karoteny, které slepice získávají
z přirozené stravy.

Žloutky rozmačkejte a smíchejte nejdřív s plnotučnou hořčicí, poté přidejte nakrájené bílky a žervé s jogurtem. Pak už stačí jen trocha soli a pepře a až tuhle lehkou dobrotu namažete na čerstvě upečený chléb s křupavou kůrčičkou, miska od pomazánky bude prázdná dřív, než řeknete Rohlík. Celý recept najdete na tomto odkazu.

 

Víte, že?

Pokud sáhnete po vejcích ať už v BIO kvalitě nebo z volného výběhu (s označením 0 nebo 1), vedle většího množství tělu prospěšných látek vám odměnou může být také dobrý pocit. Takto totiž nepodporujete život slepic na prostoru o zhruba jednom listu papíru A4. A protože můžou slepice od farmářů volně hnízdit, hřadovat, zobat a popelit se, nejsou traumatizované, a jejich vejce tak neobsahují zbytečné stresové hormony.

 

Proč farmářské produkty z Rohlíku?
U nás v Rohlíku upřednostňujeme lokální, české farmáře a malé výrobce. Neodsuzujeme šmahem velkovýrobu, protože velké množství se automaticky nerovná nízké kvalitě. Snažíme se ale podporovat menší, domácí produkci, která za svou kvalitu a přístup k lidem, zvířatům i přírodě dá bez okolků ruku do ohně. Zlepšujeme tak úroveň kvality jídla na českých stolech a zpřístupňujeme ji stále více lidem. Proč byste se měli spokojit s kompromisem, když máme za humny špičkovou kvalitu?

Salát z červené řepy s kozím sýrem

Tento salát je ideální, pokud přijdete utahaní z práce domů a chcete mít na stole jídlo za pár minut. Příprava vám nezabere déle než 20 minut a protože na tento recept potřebujete jen hrstku ingrediencí, klíčovou roli tu opět hraje jejich co nejvyšší kvalita.

Až poté smícháte na kostky nakrájenou čerstvou řepu, ochutíte ji dresinkem z balzamikového octa, olivového oleje a medu a vše ozdobíte orestovanými piniovými semínky a s ničím nezaměnitelným kozím sýrem, na stole budete mít lehkou večeři, zářící barvami, po které se jen zapráší. Recept najdete na tomto odkazu.

 

Víte že?

Na Rohlíku si můžete objednat všechny suroviny na tento recept v prémiové kvalitě. V nabídce je bio červená řepa, raw farmářský med od Marmelád Šafránka z Posázaví anebo bio přírodní kozí sýr z Farmy Pěnčín.
A proč produkty z kozího mléka? Třeba proto, že má víc vitaminů a méně laktózy než to kravské. Kozí sýr je navíc skvělý jak na svačinu, tak třeba i k vínu.

 

Další 3 recepty, kde vyniknou farmářské potraviny

Hovězí vývar
Silný hovězí vývar je základem celé řady pokrmů a je samozřejmé, že ten domácí bude vždycky chutnat nejlíp. Pokud se bojíte, že se vám nepovede, s použitím farmářských potravin a díky celé řadě tipů přímo od Romana Vaňka máte úspěch zajištěn. Recept najdete na tomto odkazu.

Polévka z medvědího česneku
Jak přivítat jaro lépe než právě polévkou z vůbec první bylinky, která u nás roste? Kombinace medvědího česneku, kvalitního vývaru, bílého vína a smetany je navíc tak skvělá, že si nejsme jisti, co si počneme, až sezóna medvědího česneku skončí. Recept najdete na tomto odkazu.

Tvarohové taštičky s povidly
I když je Roman Vaněk známý spíš svými slanými pokrmy, tyhle taštičky ukazují, že mu to jde i nasladko. Jeho kombinace tvarohového těsta s náplní z farmářských povidel je naprosto neodolatelná. Recept najdete na tomto linku.

 

 

Více informací naleznete na www.rohlik.cz/tema/farmarske-trhy.

 

 

Reklama

Doporučujeme

Simona Stašová jako studnice energie: Dědictví Bohdalové i vlastní vášeň

Simona Stašová je důkazem, že vitalita může být nejen otázkou genetiky, ale především disciplíny, vášně a neochvějné oddanosti řemeslu. Na jevišti srší silou připomínající...

Unavená, nikoli líná: O ženské únavě, která si zaslouží být vyslyšena

Mnoho žen prožívá každý den s pocitem, že chvíle klidu musí být vykoupena výkonem. V okamžiku, kdy se zastaví, přichází neklid. Vina. Hlasy v...

Retro citrusové želé je zpátky na scéně. Udělejte si ho doma a vraťte se do dětství

Pamatujete na ty barevné, cukrem obalené půlměsíčky, které voněly po citronech a pomerančích? Citrusové želé patřilo mezi sladkosti, které znala snad každá rodina. Bylo...

Design, výkon a technologie: to je letní MUST HAVE od Niceboye. Zasoutěžte si o tuhle stylovku!

Léto je ideální čas na aktivní životní styl! Ať už holdujete běhání, cyklistice nebo trávíte dovolenou horskými túrami, chytré hodinky jsou rozhodně MUST HAVE....

Zář jako hvězda: Umění péče o pleť v horkých letních dnech

Když slunce líbá tvář, pleť vypráví příběh. Jak ji udržet svěží a plnou života i v parném létě? Odhalte triky, které promění péči v...

Chuť léta: Recepty, které roztančí vaše chuťové pohárky

Když letní vánek nese vůni ovoce a bylinek, kuchyně se mění v umělecké plátno. Jak připravit pokrmy, které oslavují léto 2025? Ponořte se do...

Rizoto třikrát jinak. Zkuste tento oblíbený pokrm v různých variantách

Rizoto patří mezi pokrmy, které jsou na první pohled jednoduché, ale když se udělají správně, promění se v lahodnou delikatesu. Základem je kvalitní rýže...

Láska v drobnostech. Naučte se, jak správně prohloubit vztah 

Když letní slunce roztápí starosti, láska kvete v drobnostech. Jak prohloubit svůj vztah v létě 2025? Objevte gesta, která spojují srdce. Malá gesta, velké příběhy Léto...

Zapomeňte na zničené konečky. Jak přežít léto s krásnými vlasy?

Léto je krásné období, ale vlasy v něm dostávají pořádně zabrat. Slunce, chlor, mořská voda… všechno to, co milujeme, může naše vlasy ničit. Naučte...

Jak skladovat vejce, aby vydržela čerstvá klidně i rok? Trik našich babiček funguje dodnes

Vejce patří k nejvděčnějším potravinám. Jsou plná kvalitních bílkovin, minerálů i vitaminů, mají málo kalorií a v kuchyni se dají použít na tisíc způsobů....

Kouzlo letních večerů: Jak proměnit noc v oslavu lásky

Když hvězdy rozsvítí oblohu, letní večery zvu k romantice. Jak proměnit noc v nezapomenutelný příběh lásky? Objevte tipy pro rok 2025 plné vášně. Večery, které...

Tři pokrmy k pivu, které sklidí úspěch u drahé polovičky či návštěvy

Jak je známo, pivo si nejlépe vychutnáme s dobrým jídlem. Ideálně s něčím pořádným, co má říz a ladí k hořkému moku. Pokud hledáte...

Zdraví v pohybu: Jak objevit radost z cvičení (nejen) v létě

Když slunce volá k pohybu, tělo odpovídá radostí. Jak objevit kouzlo cvičení v létě 2025? Ponořte se do aktivit, které posilují tělo i duši. Pohyb...

Objevte chutě maďarské kuchyně

Maďarská kuchyně je proslulá svou vydatností, výraznými chutěmi a samozřejmě mletou paprikou, bez které se tamní pokrmy neobejdou. Pokud hledáte inspiraci, co si uvařit...

Jak na zatuchlé ručníky? Přinášíme triky, po nichž budou voňavé a nadýchané

Kdo někdy rozvěsil vyprané ručníky v bytě bez sušičky, zajisté ví, že místo měkkých a svěže voňavých osušek se z nich stane těžká, vlhká...
Reklama
Reklama