Nepřerušujte léčbu kvůli současné epidemii, varuje pacienty s idiopatickými střevními záněty gastroenterolog

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Pacienti trpící idiopatickými střevními záněty (IBD), mezi které patří Crohnova nemoc a ulcerózní kolitida, nejsou ohroženi nákazou koronavirem více než běžná populace. Důležité je, aby dodržovali předepsanou léčbu včetně léčby imunosupresivy či biologickou léčbu a v žádném případě ji bez konzultace s lékařem nepřerušovali. Nezbytné je samozřejmě i důsledné dodržování přísných hygienických opatření a omezení kontaktu s ostatními osobami.

 

Podle celosvětového registru pacientů trpících idiopatickými střevními záněty je rozložení závažného průběhu nemoci COVID-19 u nemocných s IBD stejné jako v celé populaci, tzn. soustředí se do vyšších věkových skupin. Pacienti s IBD tedy nejsou populací, která by byla rozvojem onemocnění COVID-19 ohroženější více než jiné skupiny obyvatel. „Jsem přesvědčen o tom, že není žádný důvod, aby se pacienti s IBD báli nákazy virem SARS-CoV-2 a závažného průběhu COVID-19 více než ostatní,“ říká prof. MUDr. Milan Lukáš, CSc.

Pro pacienty trpící idiopatickými střevními záněty v současné době neexistuje žádné oficiální a specifické doporučení ke změně léčebného režimu. Je žádoucí, aby pokračovali v zavedené léčbě bez ohledu na typ léku. Její přerušení zvyšuje riziko aktivizace střevního zánětu a hospitalizace a následně i infekčních komplikací. Léčbu by neměli přerušovat ani pacienti, kterým jsou podávány imunosupresivní preparáty nebo biologická léčba.

Pacienti trpící idiopatickými střevními záněty mají obecně vyšší riziko infekčních onemocnění a měli by proto ve zvýšené míře dbát hygienických pravidel, tj. časté mytí rukou, použití alkoholových dezinfekčních prostředků, používání ochranných respirátorů, eventuálně roušek, apod. „Terapie by si pacienti navzdory probíhající koronavirové pandemii neměli sami ani přerušovat, ani upravovat. Je to nejen zbytečné, ale dokonce nebezpečné, vysazovat si léky ‚preventivně‘, protože riziko opětovného vzplanutí chronického zánětu je mnohem vyšší než pravděpodobnost, že dotyčný onemocní COVID-19 s vážným průběhem,“ zdůrazňuje profesor MUDr. Milan Lukáš, CSc., přednosta kliniky a primář klinického a výzkumného centra pro střevní záněty ISCARE.

„Asi v 15 až 20 procentech případů byly u COVID-19 popsány gastrointestinální symptomy – nejčastěji ztráta chuti k jídlu, pocity na zvracení nebo průjmy. Ale zpravidla tito nemocní měli i jiné příznaky, které jsou pro onemocnění COVID-19 typické – horečky a suchý dráždivý kašel. Ale v každém případě by pacient s IBD, u kterého se objeví průjmovitá stolice a horečka, o tom měl co nejdříve informovat svého ošetřujícího gastroenterologa,“ doporučuje profesor Lukáš.

Podle profesora Lukáše léky, které nepůsobí systémově, ale pouze ve střevě, např. kyselina aminosalicylová či lokální kortikosteroidy, jsou zcela bezpečné – dokonce i tehdy, kdy pacient onemocní COVID-19. Pokud jde o imunosupresivní a biologické léky, není nutno jejich dávku preventivně měnit, protože nezvyšují riziko nákazy. Při onemocnění COVID-19 pro ně pak platí stejné pravidlo jako při jiných infekcích, tj. okamžitě léčbu přerušit.

 

Aktuální „Desatero pro pacienty s IBD“ v souvislosti s COVID-19 je k dispozici na www.crohn.cz/infekce-covid-19-desatero-pro-pacienty-s-ibd.

 

 

O onemocnění

Idiopatické střevní záněty (IBD – inflammatory bowel disease), tedy ulcerózní kolitida a Crohnova nemoc, jsou imunitně zprostředkovaná, chronická, zánětlivá onemocnění trávicí trubice, která řadíme do skupiny civilizačních chorob. Jejich výskyt v ekonomicky vyspělých zemích neustále stoupá a odhaduje se, že postihují 0,5–1,5 % populace západní Evropy a Severní Ameriky. V ČR se donedávna odhadovalo, že by nemocných s IBD mohlo být v populaci cca 30 000, analýza dostupných zdravotních dat zveřejněná v r. 2017 ukázala, že jich bude ve skutečnosti nepochybně více, bezmála 47 000.

 

 

 

Reklama

Doporučujeme

Simona Stašová jako studnice energie: Dědictví Bohdalové i vlastní vášeň

Simona Stašová je důkazem, že vitalita může být nejen otázkou genetiky, ale především disciplíny, vášně a neochvějné oddanosti řemeslu. Na jevišti srší silou připomínající...

Unavená, nikoli líná: O ženské únavě, která si zaslouží být vyslyšena

Mnoho žen prožívá každý den s pocitem, že chvíle klidu musí být vykoupena výkonem. V okamžiku, kdy se zastaví, přichází neklid. Vina. Hlasy v...

Retro citrusové želé je zpátky na scéně. Udělejte si ho doma a vraťte se do dětství

Pamatujete na ty barevné, cukrem obalené půlměsíčky, které voněly po citronech a pomerančích? Citrusové želé patřilo mezi sladkosti, které znala snad každá rodina. Bylo...

Design, výkon a technologie: to je letní MUST HAVE od Niceboye. Zasoutěžte si o tuhle stylovku!

Léto je ideální čas na aktivní životní styl! Ať už holdujete běhání, cyklistice nebo trávíte dovolenou horskými túrami, chytré hodinky jsou rozhodně MUST HAVE....

Zář jako hvězda: Umění péče o pleť v horkých letních dnech

Když slunce líbá tvář, pleť vypráví příběh. Jak ji udržet svěží a plnou života i v parném létě? Odhalte triky, které promění péči v...

Chuť léta: Recepty, které roztančí vaše chuťové pohárky

Když letní vánek nese vůni ovoce a bylinek, kuchyně se mění v umělecké plátno. Jak připravit pokrmy, které oslavují léto 2025? Ponořte se do...

Rizoto třikrát jinak. Zkuste tento oblíbený pokrm v různých variantách

Rizoto patří mezi pokrmy, které jsou na první pohled jednoduché, ale když se udělají správně, promění se v lahodnou delikatesu. Základem je kvalitní rýže...

Láska v drobnostech. Naučte se, jak správně prohloubit vztah 

Když letní slunce roztápí starosti, láska kvete v drobnostech. Jak prohloubit svůj vztah v létě 2025? Objevte gesta, která spojují srdce. Malá gesta, velké příběhy Léto...

Zapomeňte na zničené konečky. Jak přežít léto s krásnými vlasy?

Léto je krásné období, ale vlasy v něm dostávají pořádně zabrat. Slunce, chlor, mořská voda… všechno to, co milujeme, může naše vlasy ničit. Naučte...

Jak skladovat vejce, aby vydržela čerstvá klidně i rok? Trik našich babiček funguje dodnes

Vejce patří k nejvděčnějším potravinám. Jsou plná kvalitních bílkovin, minerálů i vitaminů, mají málo kalorií a v kuchyni se dají použít na tisíc způsobů....

Kouzlo letních večerů: Jak proměnit noc v oslavu lásky

Když hvězdy rozsvítí oblohu, letní večery zvu k romantice. Jak proměnit noc v nezapomenutelný příběh lásky? Objevte tipy pro rok 2025 plné vášně. Večery, které...

Tři pokrmy k pivu, které sklidí úspěch u drahé polovičky či návštěvy

Jak je známo, pivo si nejlépe vychutnáme s dobrým jídlem. Ideálně s něčím pořádným, co má říz a ladí k hořkému moku. Pokud hledáte...

Zdraví v pohybu: Jak objevit radost z cvičení (nejen) v létě

Když slunce volá k pohybu, tělo odpovídá radostí. Jak objevit kouzlo cvičení v létě 2025? Ponořte se do aktivit, které posilují tělo i duši. Pohyb...

Objevte chutě maďarské kuchyně

Maďarská kuchyně je proslulá svou vydatností, výraznými chutěmi a samozřejmě mletou paprikou, bez které se tamní pokrmy neobejdou. Pokud hledáte inspiraci, co si uvařit...

Jak na zatuchlé ručníky? Přinášíme triky, po nichž budou voňavé a nadýchané

Kdo někdy rozvěsil vyprané ručníky v bytě bez sušičky, zajisté ví, že místo měkkých a svěže voňavých osušek se z nich stane těžká, vlhká...
Reklama
Reklama