Sušené ovoce je skvělé

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Chcete-li zachovat v ovoci co nejvíce důležitých látek, které obsahuje v přírodním stavu, pak je sušení zřejmě nejšetrnější způsob jeho uchování. A navíc skvěle chutná! Sušení ovoce uchová cenné vitamíny i minerály. Je po ruce vždy, když ho potřebujete, tedy i mimo sezónu svého obvyklého výskytu a představuje bohatý zdroj vlákniny.

susene ovoce 57303360

Samé výhody

Optimální je, můžete-li k sušení ovoce použít vlastní výpěstky. Máte tak jistotu toho, co jíte. Zejména se tak snadno vyhnete případným použitým chemickým látkám, kterými bývá ovoce z obchodu někdy ošetřeno. Nemáte-li vlastní zdroje, koupené ovoce důkladně omyjte. Ostatně omýt je třeba i vlastní sklizeň. Pro sušení používejte zralé a čerstvé ovoce. Když ho nakrájíte na tenčí plátky, zkrátíte dobu sušení. Před sušením nezapomeňte vyjmout veškeré pecky a jádra.

Ptáte se, jaké ovoce je vhodné sušit? Odpověď určitě potěší. Skoro vše. A nejen ovoce, sušit lze třeba houby, nebo také bylinky na skvělé čaje. Tradičně se suší jablka, meruňky a švestky. Ty jsou navíc výborným antioxidantem. Ovoce ztratí sušením vodu a obsahuje tak vysoký podíl přírodních cukrů, které jsou ale velmi dobře stravitelné.

susene ovoce 151531351

Optimální je sušička na ovoce

Dříve se ovoce sušilo třeba v troubě, nebo v létě na slunci. Dnes lze koupit řadu sušiček na ovoce, s nimiž lze docílit kýženého výsledku podstatně pohodlněji a rychleji. Jejich cenová hladina přitom začíná na velmi rozumných cenách a vybírat můžete i podle velikosti tak, aby vám přístroj sedl takzvaně na míru. Je optimální má-li sušička systém proudění vzduchu, který umožňuje cirkulaci vzduchu při sušení a regulátor teploty. Za nejvhodnější teplotu pro sušení se považuje rozpětí zhruba od 35 do 60 °C. V tomto rozmezí teplot by si ovoce mělo při sušení zachovat co nejvíce vitamínů. Výhodou sušičky ovoce je, že v ní lze sušit různé druhy ovoce najednou.

A jak poznáte, že jste usušili správně? Ovoce po usušení nesmí obsahovat viditelnou vlhkost. Rozříznete-li ho a zmáčknete, neměla by se objevit žádná vlhkost. Pokud ano, je ovoce usušené nedostatečně. Sušené ovoce má malý objem, je trvanlivé, dá se tedy dobře skladovat. Ke skladování jsou vhodné vzduchotěsné nádoby a teplota mezi 10-15°C. Dobře uskladněné ovoce může vydržet až dva roky.

Text: miž

 

Reklama

Doporučujeme

Simona Stašová jako studnice energie: Dědictví Bohdalové i vlastní vášeň

Simona Stašová je důkazem, že vitalita může být nejen otázkou genetiky, ale především disciplíny, vášně a neochvějné oddanosti řemeslu. Na jevišti srší silou připomínající...

Unavená, nikoli líná: O ženské únavě, která si zaslouží být vyslyšena

Mnoho žen prožívá každý den s pocitem, že chvíle klidu musí být vykoupena výkonem. V okamžiku, kdy se zastaví, přichází neklid. Vina. Hlasy v...

Retro citrusové želé je zpátky na scéně. Udělejte si ho doma a vraťte se do dětství

Pamatujete na ty barevné, cukrem obalené půlměsíčky, které voněly po citronech a pomerančích? Citrusové želé patřilo mezi sladkosti, které znala snad každá rodina. Bylo...

Design, výkon a technologie: to je letní MUST HAVE od Niceboye. Zasoutěžte si o tuhle stylovku!

Léto je ideální čas na aktivní životní styl! Ať už holdujete běhání, cyklistice nebo trávíte dovolenou horskými túrami, chytré hodinky jsou rozhodně MUST HAVE....

Zář jako hvězda: Umění péče o pleť v horkých letních dnech

Když slunce líbá tvář, pleť vypráví příběh. Jak ji udržet svěží a plnou života i v parném létě? Odhalte triky, které promění péči v...

Chuť léta: Recepty, které roztančí vaše chuťové pohárky

Když letní vánek nese vůni ovoce a bylinek, kuchyně se mění v umělecké plátno. Jak připravit pokrmy, které oslavují léto 2025? Ponořte se do...

Rizoto třikrát jinak. Zkuste tento oblíbený pokrm v různých variantách

Rizoto patří mezi pokrmy, které jsou na první pohled jednoduché, ale když se udělají správně, promění se v lahodnou delikatesu. Základem je kvalitní rýže...

Láska v drobnostech. Naučte se, jak správně prohloubit vztah 

Když letní slunce roztápí starosti, láska kvete v drobnostech. Jak prohloubit svůj vztah v létě 2025? Objevte gesta, která spojují srdce. Malá gesta, velké příběhy Léto...

Zapomeňte na zničené konečky. Jak přežít léto s krásnými vlasy?

Léto je krásné období, ale vlasy v něm dostávají pořádně zabrat. Slunce, chlor, mořská voda… všechno to, co milujeme, může naše vlasy ničit. Naučte...

Jak skladovat vejce, aby vydržela čerstvá klidně i rok? Trik našich babiček funguje dodnes

Vejce patří k nejvděčnějším potravinám. Jsou plná kvalitních bílkovin, minerálů i vitaminů, mají málo kalorií a v kuchyni se dají použít na tisíc způsobů....

Kouzlo letních večerů: Jak proměnit noc v oslavu lásky

Když hvězdy rozsvítí oblohu, letní večery zvu k romantice. Jak proměnit noc v nezapomenutelný příběh lásky? Objevte tipy pro rok 2025 plné vášně. Večery, které...

Tři pokrmy k pivu, které sklidí úspěch u drahé polovičky či návštěvy

Jak je známo, pivo si nejlépe vychutnáme s dobrým jídlem. Ideálně s něčím pořádným, co má říz a ladí k hořkému moku. Pokud hledáte...

Zdraví v pohybu: Jak objevit radost z cvičení (nejen) v létě

Když slunce volá k pohybu, tělo odpovídá radostí. Jak objevit kouzlo cvičení v létě 2025? Ponořte se do aktivit, které posilují tělo i duši. Pohyb...

Objevte chutě maďarské kuchyně

Maďarská kuchyně je proslulá svou vydatností, výraznými chutěmi a samozřejmě mletou paprikou, bez které se tamní pokrmy neobejdou. Pokud hledáte inspiraci, co si uvařit...

Jak na zatuchlé ručníky? Přinášíme triky, po nichž budou voňavé a nadýchané

Kdo někdy rozvěsil vyprané ručníky v bytě bez sušičky, zajisté ví, že místo měkkých a svěže voňavých osušek se z nich stane těžká, vlhká...
Reklama
Reklama