Diabetici: jaké zvolit vitaminy a minerály?

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Cukrovka (diabetes) je jedním z vůbec nejrozšířenějších onemocnění napříč českou populací. Podle typu nemoci jde o poruchu tvorby či působení inzulinu, jež vede k následnému zvýšení koncentrace cukru v krvi. Ta může postupně způsobit další závažné zdravotní komplikace včetně například mozkové mrtvice a infarktu.

PANGAMIN-kvasnice

 

V souvislosti s léčbou a režimovými opatřeními diabetici často řeší, zda je pro ně nezbytné užívat nad rámec běžné zdravé stravy ještě další vitaminy, minerály a stopové prvky, a případně jaké. Názory lékařů v tomto nejsou jednotné, ovšem na druhou stranu panuje shoda v tom, že pro organismus diabetika je obzvlášť důležitý optimální přísun chromu, zinku, hořčíku, železa a vitaminů skupiny B.

Podle lékařů je pro pacienty s onemocněním cukrovkou obzvlášť důležitý chrom. Je totiž nezbytný pro správné využití cukru organizmem, protože zvyšuje účinnost inzulinu.

 „Nedostatek chromu může být jednou z příčin porušené tolerance glukózy. Na rozdíl od jiných příčin, takto způsobenou poruchu tolerance glukózy lze odstranit tím nejjednodušším způsobem, to je doplňkem stravy s trojmocným chromem. Výsledky jsou tak jednoznačné, že tento klinicky již ověřen způsob používá každý, kdo jej alespoň jednou vyzkoušel,“ uvádí ve svých seminářích pro veřejnost odborník na cukrovku, lékař Josef Mainz.

Zinek svými protizánětlivými účinky pomáhá léčit diabetickou nohu, navíc podobně jako chrom podporuje účinek inzulinu. Také hořčík je pro diabetiky nezbytný, zlepšuje totiž citlivost diabetiků na inzulin. Vitaminy skupiny B (B 1, B2, B6, B12) se účastní metabolizmu cukrů, tuků a bílkovin a pozitivně ovlivňují vstřebávání a vylučování potravy. Železo pomáhá celkově posilovat odolnost organizmu a bojovat s únavou.

Pivovarské kvasnice – „rostlinný inzulin“

Všechny tyto zmíněné látky jsou přirozeně obsažené mj. v pivovarských kvasnicích, které lze užívat v sušené formě jako Pangamin. O jejich blahodárném účinku se zmiňoval již švýcarský biochemik a fyziolog Emil Abderhalden (v první polovině 20. století), když označil pivovarské kvasnice jako „druh rostlinného inzulinu,“ který s velkým úspěchem použil při léčení pacientů s diabetes. Podle Abderhaldena totiž pivovarské kvasnice snižují krevní cukr podobně jako inzulin.*

Stoprocentně přírodní produkt Pangamin ostatně v minulosti ocenil i Svaz diabetiků České republiky. Udělil totiž Radku Sajverovi, majiteli společnosti Rapeto, která vyrábí a distribuuje Pangamin, „poděkování za významnou pomoc v péči o diabetiky.“

Podle internisty Ladislava Krajči lze diabetikům sušené pivovarské kvasnice určitě doporučit. „Výrobky programu Pangamin jsou vhodné pro zdravé, rekonvalescenty, nemocné včetně diabetiků,“ konstatoval lékař Krajči

Pozor na cukr v dražovaných tabletách

Podle lékařů obecně platí, že lidé s cukrovkou, stejně jako s mnoha dalšími dlouhodobými nemocemi, jsou vzhledem k celkovému oslabení organizmu prokazatelně náchylnější k nákaze různými běžnými virovými a bakteriálními onemocněními. Proto jim více než ostatní populaci doporučují podporovat obranyschopnost organizmu zvýšeným přísunem optimálních vitaminů a minerálů v rizikových podzimních a zimních období.

V případě potravinových doplňků je pro diabetiky pochopitelně důležité, aby neobsahovaly cukr. Tedy například nemohou užívat dražované tablety. Ideální je, aby konzultovali konkrétní doplňky stravy s ošetřujícím lékařem.

*Zdroj: Norbert Messing: Léčení pivovarskými kvasnicemi – překlad německého originálu Verlag Ganzheitliche Gesundheit,

Reklama

Doporučujeme

Letní osvěžení s bublinkami

Sluneční paprsky a stoupající teploty přímo vybízí k osvěžení. S vychlazenými bublinkami navíc dodáte každému okamžiku jiskru. Proč se ale omezovat jen na samotný...

Zastavte šedivění vlasů díky tomuto vitamínu. Najdete ho třeba i ve spíži

Trápí vás šediny ve vlasech? Stárnutí je přirozené a je to naprosto normální jev. Důležitým faktorem je genetika, strava i životní styl. Příčina však...

Máte problémy s osteoporózou? Vyzkoušejte lněné semínka! Mají mnohem více vápníku než mléčné výrobky

Všichni víme, že kosti potřebují pro svůj vývoj dostatek vápníku. Jehož zdroj je hlavně v mléčných výrobcích. Ovšem ne každý si ho může dopřát....

Nechte mrkev vyniknout! Připravte si z ní třeba tyto tři nevšední pokrmy

Mrkev máme často zařazenou jako zeleninu do polévky či na přípravu omáček včetně národního pokladu svíčkové. Tato zelenina si však zaslouží víc prostoru, a...

Objevte krásy portugalského vinařství

Portugalské vinařství se ve světě těší velmi dobré reputaci a tato jihozápadní země Evropy je opravdovým rájem pro milovníky tohoto lahodného moku. Díky různorodým...

10 vteřin stačí: cvik, který uleví celému tělu

“Během chvilky si protáhneme celou páteř, uvolníme ramena a neskutečně dobře uděláme
i zkráceným svalům na zadní straně stehen. Doporučuji nastavit si na mobilu budík a tento cvik opakovat každou hodinu. Naše tělo pak nebude mít šanci ztuhnout a začít bolet,” říká pohybová specialistka Zuzana Rybářová, která pořádá celodenní kurzy Restart těla, pro vás vybrala cvik, který můžete dělat i v práci – stačí se jen zvednout ze židle…

Třešně zrají jako o život. Zkuste si z nich připravit tři netradiční recepty

Milovníci třešní si v těchto dnech přichází na své. Šťavnaté a sladké ovoce momentálně zraje jako o život a majitelé stromů s těmito plody...

Jíte málo kiwi? Děláte chybu! Má víc vitaminu C než pomeranč a podpoří tvorbu kolagenu

Vitamin C patří mezi prospěšné látky, které prospívají našemu imunitnímu systému a podpoří i rychlejší uzdravení při nachlazení. Věděli jste však, že tento vitamin...

Bezinkový sirup má blahodárné účinky. Pomůže i s nachlazením a jeho výroba je snadná

Bezinky začínají kvést už v květnu. Poznáme je snadno podle jejich bílých květů a na podzim už mají černé plody. Bezinky se těší velké...

Hledáte si novou práci? Dejte si pozor na těchto 5 chyb, díky kterým váš životopis personalista vyřadí ze hry

Tipů jak správně napsat životopis je mnoho. Věnují se profesnímu profilu kandidáta, dosaženým vzděláním i dovednostmi. Taky upozorňují na pravopisné chyby, které vám dokážou...

V dětství jsme ji často trhali a žvýkali. Udělejte si nápoj z této kyselé byliny, pomůže pří rýmě i lupénce

Až ji uvidíte na louce, určitě si ji nespletete. Stačí utrhnout pár lístků a sníst. Pojďme se podívat v čem je šťovík prospěšný pro...

Chorvatsku už pomalu odzvonilo. Na paty mu šlape levnější destinace, stejné moře a méně turistů

Chorvatsko v létě každoročně navštíví spousta turistů, kteří se oblíbili nejen čisté moře, shovívavé ceny (tedy alespoň dříve), ale taky snadnou dostupnost autem. Dnes...

Jak se osvěžit v horkých letních dnech? Zkuste tyto tři polévky

Léto je v plném proudu a s ním přichází i chuť na lehká, svěží jídla, která nás nezahlcují, ale naopak příjemně osvěží. Pokud patříte...

Udělejte si čistku v mrazáku! Co radí odborníci vyhodit, abyste si neohrozili zdraví?

Mrazničku používáme doma snad všichni. Je to skvělý pomocník pro úschovu potravin, které by za jiných okolností neměly takovou trvanlivost. Ruku však na srdce,...

Dřevěné vařečky a prkénka bývají záslužnými pomocníky v kuchyni. Co však na jejich používání říká odborník?

Ačkoliv by se mohlo zdát, že s nástupem plastových výrobků se stanou dřevěné vařečky a lžíce pouhým přežitkem, opak je však pradou. Tyto nástroje...
Reklama
Reklama