Jak správně uchovat sváteční zásoby?

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Vánoční svátky se nezastavitelně blíží a vy už možná dokončujete poslední velký nákupní seznam tak, aby vám během volných dnů nic nechybělo. Však kdo by chtěl trávit čas místo zimních radovánek v supermarketu. Víte ale, jak a kde všechny ty dobroty správně uchovat?

Poradí ti nejpovolanější! Shoppeři Everli se starají o výběr a nákup těch nejlepších produktů pro své zákazníky. Při jejich doručování dbají na pečlivé a bezpečné doručení tak, aby nákup nepoškodili, neporušili obal produktů a byla dodržena i vhodná teplota pro přepravu. Jako vše, i na první pohled jednoduché ukládání a uchování potravin, má svá pravidla. Vhodným uložením předejdete nejen možným zdravotním potížím, ale především
i plýtvání.

Kam s tím nákupem?

„Obecně platí, že místo pro skladování potravin by mělo být vzdušné, větratelné, suché, ale přitom v chladu,“ prozrazují úvodem odborníci z Everli

Ve skříňce kuchyňské linky jsou nejčastěji uchovány potraviny jako káva, čaj, cereálie, mouka, cukr či koření. Jsou to potraviny, kterým stačí být především v suchu. K praktickému uložení a pro lepší organizaci i uchování potravin, můžete nakoupit nejrůznější dózy či sáčky s uzavíráním na zip. Zabráníte tak nepříjemnému míchání pachů, kdy aromatickým kořením například načichne čaj, ale prodloužíte tak i trvanlivost potravin.

„Do této zóny patří i pečivo. Chléb vždy uchovávejte mimo sáček z obchodu. Patří do chlebníku. Nebojte se ho zabalit pouze do kuchyňské utěrky. Je to daleko lepší způsob než v sáčku, který je neprodyšný a způsobí zplesnivění. Rohlíky ovšem v sáčku zůstat mohou, v utěrce by brzy ztvrdly,“ shodují se shoppeři z EVERLI.

Řešení většiny problémů: LEDNIČKA

Jedním z nejběžnějších a nejvděčnějších způsobů je uchování potravin v chladu. Ať už ve sklepě, lednici či když to nejde jinak, na parapetu za oknem.

„Teplota v lednici by se měla pohybovat kolem 5 °C a v mrazničce kolem -18 °C. Dnešní lednice ale umí s teplotou pracovat více, a tak se teploty v horní části mohou lišit od spodní, i od boxu ve dveřích,“ říkají shoppeři.

Do horních polic, kde je nejmenší vlhko, budeme ukládat potraviny jako jsou vajíčka, zbytky uvařených pokrmů, dezerty a produkty, na kterých je označení vyloženě vybízející k uchování v chladu. Výše je zároveň vyšší teplota, která pomáhá optimálně k uchování takovýchto potravin. Do nižších polic s nižší teplotou ukládáme čerstvé maso. Nízká teplota je velmi důležitá! Zabrání se tak množení a míchání organismů z mléčných
a masných produktů. Níže už bývají boxy na ovoce a zeleninu. Ovoce a zeleninu vždy skladujte odděleně, kvůli přenosu pachů a plísní. Sezónní zeleninu a ovoce si pak můžete dopřát celoročně uchováním v mrazáku, kdy díky rychlému a šokovému zmražení neztrácí potravina podíl vitaminů.

Nejteplejším místem jsou dveře ledničky. Určitě si všichni dobře vzpomenou na neustále napomínání rodičů, proč tak dlouho koukáte do ledničky a ať ji už zavřete. Budeme sem tedy ukládat spíše nápoje či různá dochucovadla, které vyžadují pouze mírné chlazení.

V lednicích často bývá nápověda v podobě grafického znázornění potravin, které do dané police patří.
V takovém případě se už na nevědomost vymlouvat nemůžete.

Pozor! „Rajčata ani olivový olej do lednice nepatří, mají se uchovávat v pokojové teplotě. Nepatří tam ani tropické ovoce jako je ananas, banán či mango. Tyto potraviny by mohly vlivem chladu ztratit chuť.  Stačí jim chladnější místo či ošatka v kuchyni. Do lednice nepatří ani červené víno,“ upozorňují odborníci z EVERLI.

Spotřeba a trvanlivost

Nenechte se zmást označeními „minimální trvanlivost“ a „spotřebujte do“. Statní zemědělská a potravinářská inspekce je vykládá jasně. Datum použitelnosti, tedy ‚Spotřebujte do‘ bývají označeny potraviny, které rychle podléhají zkáze. Jsou to například jogurty, ryby, drůbež. Takové výrobky by měl výrobce označit i doporučeným způsobem uchování.

Minimální trvanlivost uvádí datum, do kterého se doporučuje potravina zkonzumovat. Zajímavé určitě je,
že i potraviny s prošlým datem minimální trvanlivosti lze nadále v řetězcích prodávat. Musí být ovšem patřičně označeny a od ostatního zboží odděleny.

Pořádek dělá přátelé

Ať už ve spíži, lednici, či kuchyňské skříňce, dodržujte pořádek. Z organizace udělejte zábavu. Nakupte si různé dózy, štítky. Jednou za čas své zásoby zkontrolujte. Skříňky a police otírejte, rozsypanou mouku smeťte. I tak prodlužujete životnost potravin. I vaše spíž může být ukázkově zorganizovaná, a to díky strategii FIFO, první dovnitř, první ven. Čerstvě nakoupené potraviny ukládejte vždy za ty již uložené.

Jak je to s cukrovím?

Zrovna asi o tomto nemusíme naše šikovné kuchařinky poučovat, ale přeci jen si to zopakujme. Ideální je samotné pečení rozplánovat podle doby do Vánoc. S perníčky začít už v listopadu a na poslední týden si nechat třeba sněhové nebo nepečené cukroví, promazávání napečených kousků marmeládou a máslovými krémy. Cukroví pak uchovávejte v suchu, chladu a temnu. Cukroví ustelte do ubrousků či pečícího papírů. Poslední vrchní vrstvu nezapomeňte zakrýt. Alobal můžete využít k tomu, aby cukroví „nenačichlo“ od jiných potravin. Roli hraje i správný výběr nádoby pro uchování. Věděli jste, že perníkům je nejlépe v plechovém boxu, lineckému v papírové krabici a kokoskám v papírovém sáčku na suchém místě?

Tipy na závěr

  • Mražené potraviny v obchodě vkládejte do košíku jako poslední a doma je ukládejte jako první!
  • Rozporcované ovoce i zeleninu vždy balte do potravinářské fólie, prodloužíte tak životnost.
  • Do papírového sáčku uschovejte houby, ten následně uložte do police. Brambory a batáty patří také do papírového sáčku, ty ale nejlépe uložíme do temné místnosti.
  • Bylinky se stonky ve vodě a lehce zabalené uchovávejte na lince.
  • Parmazán zabalte do pečícího papíru.
  • Zázvor, fazolky či tmavý listový salát zabalte do ubrousku a poté do sáčku na zip.
  • Do lednice nedávejte pokrmy ihned po uvaření, nechte je nejprve vychladnout.
  • Do pravidelného úklidu domácnosti zařaďte i omytí a dezinfekci lednice.
  • Při zamrazování odstraňte ze sáčku vzduch.

 

 

Reklama

Doporučujeme

Nepodceňujte vliv domácnosti na psychiku. Tyto věci vás nenápadně vyčerpávají

Domov by měl být místem odpočinku a pohody. Jenže i obyčejné předměty kolem nás mohou ovlivňovat naši náladu a energii. Někdy stačí málo, a...

Jak mohou senioři bezpečně využívat veřejnou Wi-Fi a ušetřit za mobilní data

Veřejná Wi-Fi je pro seniory skvělou příležitostí, jak ušetřit za mobilní data, zároveň však představuje i značné bezpečnostní riziko. Zatímco oficiální sítě v knihovnách...

Nikdy nevíte, s čím se probudíte. Kim Kardashianová o životě ve strachu a konci manželství

„Nikdy nevíte, s čím se ráno probudíte, a to je opravdu znepokojivý pocit,“ svěřila se Kim Kardashianová v podcastu Call Her Daddy. Po letech...

Rýmovník: zelený zázrak proti rýmě

Nenápadná rostlinka s hebkými lístky a svěží vůní po eukalyptu a mentolu dokáže víc, než by se na první pohled zdálo. Rýmovník nejen že...

Podzimní grilování s kořením Mistr Grilu: Vyhrajte lahodné kořenicí směsi!

Podzim sice přináší kratší dny, chladnější večery a mlhavá rána, ale to ještě neznamená, že bychom si nemohli dopřát grilované dobroty! Zrovna teď má...

Kadeřnice radí, jak nosit dlouhé vlasy po padesátce, klíčem je vrstvení a správná ofina

Pravidlo, že s přibývajícím věkem se musí vlasy zkracovat, je dávno překonaný mýtus. Podle profesionální kadeřnice Kamily Frantlové Sedlákové mohou dlouhé vlasy ženám po...

Tajné slevy pro zkušené řidiče. Jak snížit platby za pojištění auta o tisíce

Platíte za havarijní pojištění více, než musíte? Pro zkušené řidiče v seniorském věku existuje hned několik cest, jak si snížit roční pojistné. Klíčem je...

Po padesátce tělo zpomalí, ale hubnutí není ztracené. Stačí změnit přístup

V padesáti se tělo začne chovat jinak. To, co dřív fungovalo, najednou nefunguje a kila přibývají i z běžného jídla. Neznamená to ale, že...

Sezóna uzení je konečně tu! Vyberte si vlastní udírnu a naučte se připravovat dobroty s kouřovým aroma

S příchodem prvních studených dnů se ze zahrádek rodinných domů line typická vůně doutnajícího dřeva. Znamená to, že sezóna uzení je konečně zpět! Pro...

Sleva, o které jste možná nevěděli. Jak ušetřit tisíce za brýle a lupy

Věděli jste, že na nové brýle, lupu či jiné zrakové pomůcky můžete získat výraznou slevu nebo příspěvek od státu? Mnoho seniorů o těchto možnostech...

Jennifer Anistonová vysvětlila, proč nikdy neadoptovala děti navzdory problémům s plodností

„Nechci adoptovat, chci svou vlastní DNA v malém človíčku,“ vysvětlila v jednom z upřímných rozhovorů herečka Jennifer Anistonová. Hvězda seriálu Přátelé po letech spekulací...

Vanilkový cheesecake, který se vždycky povede: jemný, voňavý a s křehkým základem

Je jen málo dezertů, které chutnají tak skvěle jako vanilkový cheesecake. Je krémový, vláčný a voní po másle a vanilce tak, že se vám...

Seznamte se s obnovenou řadou péče o pleťageLOC Tru Face od Nu Skin

Péče o pleť pro zralou pleť, která je navržena speciálně k řešení viditelných známek stárnutí. Nu Skin, globální lídr v oblasti krásy a wellness,...

Lékař varuje před třemi největšími zabijáky, kouření je podle něj absolutně nejhorší

„Je to bezpochyby jediná nejhorší věc, kterou můžete pro své tělo udělat,“ varuje lékař Jeremy London. Ve svém videu na platformě YouTube označil kouření...

Útěk před depresí a stárnutím. Skutečné důvody nevěry jsou hlubší, než si myslíte

Není to jen o sexu. Podle londýnské psychoanalytičky Juliet Rosenfeldové jsou skutečné důvody, proč muži podvádějí, mnohem hlubší a komplexnější. Kořeny nevěry prý často...
Reklama
Reklama
300 x 600 desktop – reklama 3