Velikonoční výzdoba s ozdobami Koulier

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Proč se některé zvyky a tradice uchytí a oslavují po staletí a jiné zanikají? Ať už se jedná o zažité, striktně
a dogmaticky dodržované rituály nebo o lidmi milované lidové krajové oslavy, řadu z nich přebíráme do svých domovů a neotřese s nimi ani pohnutá doba. Některé zvyky na nás zapůsobí tak, že je pojímáme za své
a přebíráme do svých rodin napříč kraji. Tak jsme si například nenechali vzít pomlázku. Prostřednictvím čerstvě natrhaných vrbových proutků do žen vstupuje mládí a krása.
Na Českomoravské vysočině se zase například na Velikonoce napekla tak zvaná Hlavička z telecího a uzeného, nadrobno nasekaného masa
s krupičkou a vejci a mladými kopřivami. Napeklo se jí třeba několik pekáčů a jedla se i studená po celé svátky. Krajově se odlišují nejenom pokrmy, ale i kraslice, které připravují dívky na Velikonoční pondělí, jako symbol jara, života a plodnosti. Podle významu barev jimi obdarovávají koledující muže.

Český výrobce skleněných ozdob Koulier na rozhraní regionu Vysočina a Chrudimsko není na trhu sice dlouho, ale již v loňském roce se pokusil o rozšíření tradice jarního zdobení skleněnými foukanými a malovanými ozdobami. Jarní kolekci barevných ptáčků doplnil skleněnými malovanými kraslicemi a zájem o ně byl obrovský. Jednat se přitom může o velice decentní dekoraci nebo naopak hodně barevnou, jako jsou Velikonoce samy. Stačí ale například i jedna ozdoba na právě rozkvétající větvičce a jarní nálada je zaručena. A kdo ví, zda za pár desítek let, podobně jako je tomu u stromečků vánočních, nevytvoří Koulier za pomoci nás všech tradici jarního zdobení. Protože každá radost a osvěžení našich domovů jsou vítané. Navíc se jedná o originální český rukodělný výrobek, který může udělat radost všem. Sklárna Koulier na Oflendě na Chrudimsku rovněž zahájila sezonu tvořivých dílniček spojených s exkurzemi do výroby. Vítané jsou nejenom rodiny s dětmi, ale všichni, kdo milují tvořivost a krásu. Koulier je připraven i na školní výlety. Na Oflendě na Chrudimsku vítají všechny s otevřenou náručí a novými dekory jarní kolekce.  

„Rovněž letošní jaro bychom si přáli do co nejvíce domovů přinést jarní osvěžení a krásu. Na odekorování není zapotřebí mnoho času ani talentu. Skutečně stačí pár větviček nebo jarních kytiček a několik ptáčků a máte hotovo,“ uvádí Kateřina Šrámková, obchodní ředitelka značky Koulier. „Nově nabídneme již celkem sedmnáct dekorů pestrobarevných porcelánových ptáčků, Velikonoční srdíčka ve dvou dekorech a osmi barvách, jarní jednobarevné ptáčky v pěti dekorech po osmi barvách nebo Veselé kraslice v devíti dekorech a až dvanácti barvách. Připravujeme rovněž rozšíření skleněných kytic o nové druhy a barvy,“ dodává Kateřina Šrámková.

Ozdoby značky Koulier naleznou zákazníci na e-shopu www.koulier.cz, dále v podnikové prodejně na Vysočině na Oflendě, v zámecké prodejně zámku Loučeň ve Středních Čechách a u dalších partnerů, jako například ve sklárně Tasice u Kutné hory.

Velikonoční sortiment značky Koulier zahrnuje celkem:
  • 17 dekorů pestrobarevných porcelánových ptáčků – jeden za 150 Kč
  • Velikonoční srdíčka ve 2 dekorech a 8 barvách – jedno za 140 Kč
  • Jarní jednobarevné ptáčky v 5ti dekorech po 9 barvách  – jeden za 130 Kč
  • Veselé kraslice v 9ti dekorech a až 12 barvách -jedna za cenu od 120 – 150 Kč dle druhu
  • A dále bude rozšířen o nové druhy a barvy skleněných kytic

 

 

Značka českých vánočních ozdob Koulier se vyrábí na Oflendě na Vysočině. Majitelé-manželé Šrámkovi tak navazují na dlouholetou tradici výroby vánočních ozdob v České republice a její založení považují za důležitý krok v uchování rukodělné tradice výroby a malování foukaných skleněných českých vánočních ozdob u nás. Rozhodujícím aspektem pro toto rozhodnutí bylo uzavření jiné provozovny na Chrudimsku, ze které bylo na jaře 2021 propuštěno přes 20 kvalifikovaných sklářů. Šrámkovi jim nabídli pracovní uplatnění. A dále také skutečnost, že současný majitel podniku má rodinné kořeny právě na Vysočině a jednu výrobu již vlastní. Nově založený podnik na výrobu vánočních ozdob Koulier se zaměřuje na nové trendy i tradiční výrobu.  

 

 

Reklama

Doporučujeme

Zář jako hvězda: Umění péče o pleť v horkých letních dnech

Když slunce líbá tvář, pleť vypráví příběh. Jak ji udržet svěží a plnou života i v parném létě? Odhalte triky, které promění péči v...

Chuť léta: Recepty, které roztančí vaše chuťové pohárky

Když letní vánek nese vůni ovoce a bylinek, kuchyně se mění v umělecké plátno. Jak připravit pokrmy, které oslavují léto 2025? Ponořte se do...

Rizoto třikrát jinak. Zkuste tento oblíbený pokrm v různých variantách

Rizoto patří mezi pokrmy, které jsou na první pohled jednoduché, ale když se udělají správně, promění se v lahodnou delikatesu. Základem je kvalitní rýže...

Láska v drobnostech. Naučte se, jak správně prohloubit vztah 

Když letní slunce roztápí starosti, láska kvete v drobnostech. Jak prohloubit svůj vztah v létě 2025? Objevte gesta, která spojují srdce. Malá gesta, velké příběhy Léto...

Zapomeňte na zničené konečky. Jak přežít léto s krásnými vlasy?

Léto je krásné období, ale vlasy v něm dostávají pořádně zabrat. Slunce, chlor, mořská voda… všechno to, co milujeme, může naše vlasy ničit. Naučte...

Jak skladovat vejce, aby vydržela čerstvá klidně i rok? Trik našich babiček funguje dodnes

Vejce patří k nejvděčnějším potravinám. Jsou plná kvalitních bílkovin, minerálů i vitaminů, mají málo kalorií a v kuchyni se dají použít na tisíc způsobů....

Kouzlo letních večerů: Jak proměnit noc v oslavu lásky

Když hvězdy rozsvítí oblohu, letní večery zvu k romantice. Jak proměnit noc v nezapomenutelný příběh lásky? Objevte tipy pro rok 2025 plné vášně. Večery, které...

Tři pokrmy k pivu, které sklidí úspěch u drahé polovičky či návštěvy

Jak je známo, pivo si nejlépe vychutnáme s dobrým jídlem. Ideálně s něčím pořádným, co má říz a ladí k hořkému moku. Pokud hledáte...

Zdraví v pohybu: Jak objevit radost z cvičení (nejen) v létě

Když slunce volá k pohybu, tělo odpovídá radostí. Jak objevit kouzlo cvičení v létě 2025? Ponořte se do aktivit, které posilují tělo i duši. Pohyb...

Objevte chutě maďarské kuchyně

Maďarská kuchyně je proslulá svou vydatností, výraznými chutěmi a samozřejmě mletou paprikou, bez které se tamní pokrmy neobejdou. Pokud hledáte inspiraci, co si uvařit...

Jak na zatuchlé ručníky? Přinášíme triky, po nichž budou voňavé a nadýchané

Kdo někdy rozvěsil vyprané ručníky v bytě bez sušičky, zajisté ví, že místo měkkých a svěže voňavých osušek se z nich stane těžká, vlhká...

Zůstaňte svěží: Kohoutková jako (nejen) letní superhrdina

Léto je v plném proudu, slunce svítí, teploty stoupají, a proto je potřeba dodržovat pitný režim. A to nejlépe v podobě vody. Na tu byste však...

Přišli jsme o našeho milovaného pejska. Manžel se s jeho ztrátou vyrovnává pomocí umělé hračky

Každý se se smrtí svého zvířecího miláčka vyrovnává po svém. Někdo truchlí déle, jiný zase bere smrt jako součást života a věří, že už...

Dárky zdarma a Xiaomi produkty za zlomek ceny: Od fotomobilu až po robotický vysavač

Předškolní výprodej: Nenechte si ujít Redmi Pad 2 s velkým 11″ displejem a masivní baterií, prémiový smartphone Xiaomi 15 s fotoaparáty Leica, oblíbený Redmi...

Putování za kávou: Etiopie kolébkou lahodného moku

Etiopie je považována za kolébku kávy. Podle legendy zde pasáček koz jménem Kaldi objevil povzbuzující účinky kávových bobulí, když si všiml, že jeho kozy...
Reklama
Reklama