Zázračné plody pepřovníku. Barevné varianty, zdravotní benefity a nejlepší pepř na světě

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Málokdo si umí představit vaření bez skvělých pomocníků, jakými jsou sůl a pepř. Už od pradávna se říká,
že sůl je nad zlato, ale takový pepř můžeme právem nazvat králem koření. Dá totiž nejrůznějším pokrmům pořádný šmrnc. Cesta z rostliny až k nám do kuchyně není jednoduchá, na jejím konci nás ale čeká chuťový zážitek, který navíc prospívá našemu zdraví. Jaké existují varianty pepřů, v čem se liší a který pepř je nejkvalitnější?

Pepř pochází z keře pepřovníku a znali ho již staří Římané. Z jihovýchodní Indie se díky rozvoji mořeplavby rozšířil v 15. a 16. století i do dalších míst. Dnes tuto rostlinu nalezneme zvláště v tropických částech světa
a nezřídka na čajových či kávových plantážích. Jediný keř může mít na sobě hned několik druhů pepře, záleží pouze na tom, v jaké fázi dozrávání se sklidí a usuší. Poté putuje do našich kuchyní tak, jak ho známe – celý, drcený či mletý.

Kromě skvělých dochucovacích schopností má také příznivý vliv na naše zdraví. Prokazatelně podporuje trávení a srdeční činnost, zrychluje metabolismus, pomáhá při nadýmání, menstruačních obtížích či nechutenství.
A působí také jako afrodiziakum.

Černá klasika i barevné varianty

Černý pepř patří k nejznámějším a také nepoužívanějším druhům, zároveň je také nejlevnější. Jedná se
o nedozrálý plod pepřovníku, který se nejprve nechá zapařit a následně usušit na slunci, dokud neztmavne. Jeho výrazná štiplavá chuť si skvěle rozumí především s tmavým masem, polévkami, omáčkami či guláši.

Nezralé plody pepřovníků lze zpracovat i jinak. Usušením nebo zmrazením vzniká zelený pepř, který zpravidla využijeme při přípravě paštik, mletých mas či steaků nebo z něj můžeme udělat falešné kapary. Stačí kuličky naložit do nálevu z octa či soli, čímž si zachovají svou barvu. Chuť zeleného pepře je výrazná a nepříliš pálivá, nicméně jeho cena je poněkud vyšší.

Výraznou, avšak ne tak palčivou chutí, vyniká pepř bílý. V tomto případě jde o již zralý plod pepřovníku, který se po sklizni namáčí, loupe a následně vysušuje. Ideálně se používá k drůbežímu masu, rybám či sýrům, případně do smetanových omáček.

Červený pepř jsou zcela zralá pepřová zrnka po sběru vysoušená na slunci. Má peprnou chuť a nasládle voní po ovoci. Je ideální na steaky, grilovaná masa, burgery, ryby a plody moře, drůbež i zvěřinu. Hodí se do dresinků, omáček, těstovin, zeleninových a vaječných jídel. Používá se ale také při výrobě dezertů a nápojů.

Prémiový pepř z Kambodži

Za vůbec nejkvalitnější pepř na světě je považován Kampotský, který roste v provincii Kampot v jižní Kambodži. Pěstování není vůbec snadné, proto je tato odrůda málo rozšířená a dražší než ostatní. Z rostliny se opět získává pepř zelený, černý, bílý, červený i tmavě červený.

Do České republiky a na Slovensko ho jako první u nás začala v roce 2018 dovážet česká značka .pepper..field. Jejich Kampotský pepř pochází přímo od kambodžských farmářů, díky čemuž značka také přispívá 
k ekonomickému růstu, soběstačnosti a technologickému rozvoji Kambodže. Pepř je 100% fair trade a podporuje místní malé farmáře, kterým zvyšuje životní úroveň. Tito farmáři pěstují pepř již od 13. století, takže jejich know-how je opravdu jedinečné a léty ověřené.

Chuť tohoto pravého Kampotského pepře nyní můžete okusit v Bageterii Boulevard, kde jeho nezaměnitelnou chuť zakomponoval kuchař Ondřej Hutnik do receptury omáčky určené k bramborovým patatas a dalším produktům. Ta je složena z majonézy, medu, hořčice, konfitovaného česneku, zelené petržele a nakládaného zeleného kampotského pepře, který získal prestižní ocenění – tři hvězdičky Great Taste.

Tajemstvím tohoto naloženého zeleného pepře je fermentace, která zachovává jeho čerstvost. Té je dosaženo pomocí přírodní mořské soli ručně získávané na salinách u kampotských břehů, kde solné květy vytahuje z mořské vody síla slunce. Takto získávaná sůl dokáže čerstvě sklizený pepř zakonzervovat natolik, že vydrží transport až do našich končin. Díky tomu si tak můžete vychutnat lehce palčivou chuť, kterou milují i samotní farmáři, kteří pepř pěstují.

 

 

Reklama

Doporučujeme

Udělejte si čistku v mrazáku! Co radí odborníci vyhodit, abyste si neohrozili zdraví?

Mrazničku používáme doma snad všichni. Je to skvělý pomocník pro úschovu potravin, které by za jiných okolností neměly takovou trvanlivost. Ruku však na srdce,...

Dřevěné vařečky a prkénka bývají záslužnými pomocníky v kuchyni. Co však na jejich používání říká odborník?

Ačkoliv by se mohlo zdát, že s nástupem plastových výrobků se stanou dřevěné vařečky a lžíce pouhým přežitkem, opak je však pradou. Tyto nástroje...

Čtyři flašky ve skříni, tři v botníku. Manžel s pitím přestat nedokázal, bohužel

Kdo se v životě potýkal s nějakou závislostí, tak ví, že je to běh na dlouhou trať. Týká-li se problém přímo někoho z vaší rodiny, situace bývá o to bolestnější. Někdo vyhraje, někdo to vzdá. Můj manžel bohužel přestat pít nedokázal.

Trápí vás neustálý boj s černými tečkami? Zkuste domácí masky, výsledky vás překvapí

Černé tečky nás dokážou potrápit v každém věku bez ohledu na typ pleti. Jestliže i vy se s nimi potýkáte, určitě víte, že je...

Znáte skvělou japonskou vychytávku se zubní pastou? Dejte ji do mrazáku a v domácnosti s ní vyčistíte všechno možné

Zubní pastu potřebujeme všichni pro čištění zubů, to je jasná věc. Využijeme ji taky jako univerzálníčistidlo v domácnosti, které si poradí se špinavými tenisky...

Bezkontaktní platby a duševní klid: Jak platit bezpečně

V dnešním rychle se vyvíjejícím světě technologií se bezkontaktní platby staly běžnou součástí našeho každodenního života. Nabízejí pohodlí, rychlost a v mnoha ohledech i...

Jak se dobře vyspat, i když vás trápí bolesti zad

„Pravdou je, že pouze odpočinuté tělo může regenerovat. A u bolestí zad to platí dvojnásob. Kvalita spánku je proto zcela zásadní věcí, na kterou...

Víte, jak funguje multilíčidlo?

Přírodní oleje a vosky spolu s výtažkem z brusinek vyživují a regenerují pokožku, udržují její přirozenou hydrataci a brání jejímu vysoušení. Výrobek má pouze...

Dámská jízda – nový trend dovolených

„Čím dál více žen k nám přijíždí ve dvojicích či malých skupinkách a stále častěji k nám míří také maminky s dospívajícími dcerami, aby...

Léto plné chutí v Tchibo

Letní sezóna je ideálním časem na nové zážitky – a ty chuťové nejsou výjimkou. V kavárnách Tchibo proto právě teď najdete originální novinky, které osvěží i potěší. 

Plavání je zdravé, ale dělejte to správně!

Léto přímo nahrává pobytu ve vodě, který navíc udělá nevídaně dobře nejen vašemu tělu,
ale i hlavě. “S přibývajícím věkem se může stát, že nás sem tam zabolí v kříži, dají o sobě vědět kolena nebo kyčle. Voda je pak ten nejlepší kamarád.

Exkluzívní autobiografie herecké ikony – Al Pacino: SONNY BOY – PAMĚTI

K fanouškům filmu se právě dostává exkluzivní autobiografie jedné z největších hereckých ikon minulého století.

5 tipů, proč se vydat s dětmi na nezapomenutelný výlet do Zlína

Přemýšlíte, kam se s dětmi vydat za zábavou, při které se zároveň něco naučí? Vydejte se na výlet (nebo třeba rovnou na dovolenou) do Zlína. V Baťově městě si na své přijde každý člen rodiny a v červnu tady navíc začíná jedinečná výstava kostek s unikátními stavbami a hernou, ze které děti nebudou chtít odejít.

Dokonalá ochrana před sluncem s matujícím efektem

Ochrana před slunečními paprsky by měla být součástí každodenní péče o pleť. Mnoho žen se však obává, že krémy s vysokým ochranným faktorem udělají jejich pleť mastnou nebo lesklou. Česká kosmetická značka Essenté tak přichází s ideálním řešením – Ochranný krém SPF 30 poskytuje vysokou ochranu, ale zanechává pleť matnou a svěží.

NOVINKY 100% přírodní směsi esencí

Pro každodenní osvěžení domova
Reklama
Reklama