Jak správně skladovat ovoce

Sdílet článek

Reklama
Reklama

 

Při uskladnění ovoce jde především o to, aby se neznehodnotilo, aby nebylo poškozeno chuťově, ani pokud jde
o cenné vitamíny a látky, které obsahuje.

Skladování přizpůsobte možnostem

Je zřejmé, že jinak se skladuje ovoce v rodinném domě, ještě k tomu se sklepem, a nebo v bytě v nové zástavbě, kde mnohé z bytů nemají ani naprosto běžný, takzvaný špajz. Ty dnes tak nahradily velké lednice, které pojmou mnoho z toho, co bylo dříve uskladněno v malých chladných místnůstkách plných regálů, na nichž byly uskladněny zavařeniny, sádlo, kde visely uzeniny, a kde se také skladovalo ovoce. Druhou náhradou za špajzy jsou potravinové skříně, které jsou součástí kuchyňské linky. V nich však obvykle není optimální teplota, tedy je příliš vysoká, zejména pro ovoce.

Ovoci svědčí především chladná, suchá a dobře větraná místa. Tedy sklep, již zmíněný špajz, ale třeba i garáž, nebo balkon. U balkonu však pozor na teplo a sluneční svit. V zimě pak na mráz. Zatímco špajzy byly budovány s orientací pokud možno na severní stranu, rozhodně se to samé nedá říci o balkonech, kde je tak nezbytné vytvořit stín. Při optimální teplotě mezi 5 až 10 stupni Celsia totiž nedochází skoro k žádnému odpařování vody ze skladovaného ovoce.

Jak na jednotlivá ovoce

Ovoce obecně skladujte čisté a bez případných obalů, zjistíte – li nahnilý nebo jinak vadný kus, odstraňte jej,
ať se hniloba nerozšíří na ostatní zdravé kusy. Asi nejčastěji a nejběžněji skladovaným ovocem jsou v našich podmínkách jablka. Skladujte je při teplotě do 6 °C. Nevršte je příliš na sebe, nejlepší je jedna, maximálně dvě vrstvy, aby se ke všem kusům dostal vzduch. Jablka a hrušky by se neměly sklízet přezrálé, ale spíše pár dnů před tím, než plně dozrají. Jablka neskladujte spolu se zeleninou. Podobně jako jablka se skladují i hrušky.

Citrusy vydrží při pokojové teplotě jen omezenou dobu, nekupujte jich tedy zbytečně mnoho, nebo se je snažte skladovat na chladnějších místech. Naopak banánům nedělá dobře uskladnění ve větším chladu, proto je neukládejte do ledničky. Optimum pro banány je někde mezi 12 až 15°C. Ovoce by nemělo být uskladněno společně se zeleninou, zejména pak s bramborami. Ovoce, zejména jablka a hrušky, totiž přejímá pachy
od zeleniny. Při skladování dejte pozor, aby ovoce nepřemrzlo, neboť tím přichází o vitamíny.

 

 

 

 

Text: (miž)  

Reklama

Doporučujeme

„Měl by to přece vědět“: Jak nevyřčená očekávání tiše podrývají blízkost

Ve vztazích často netrpíme nedostatkem lásky, ale nadbytkem nevyřčených očekávání. Doufáme, že druhý pozná, co potřebujeme. A když nepozná, cítíme se zraněně, i když...

Zdravé sladkosti: Letní dezerty, které hýčkají tělo i duši

Když ovoce zpívá na talíři, léto chutná ještě lépe. Jak si dopřát sladké bez výčitek? Objevte recepty, které spojují zdraví s radostí. Ovocné symfonie na...

Největší pasti na bakterie u vás doma. Na tyhle věci raději sahejte s rozmyslem

Možná si myslíte, že největší semeniště bacilů je vaše toaleta. Jenže opak je pravdou. Koupelnu většina z nás pravidelně čistí, zatímco jiné předměty bereme...

Simona Stašová jako studnice energie: Dědictví Bohdalové i vlastní vášeň

Simona Stašová je důkazem, že vitalita může být nejen otázkou genetiky, ale především disciplíny, vášně a neochvějné oddanosti řemeslu. Na jevišti srší silou připomínající...

Unavená, nikoli líná: O ženské únavě, která si zaslouží být vyslyšena

Mnoho žen prožívá každý den s pocitem, že chvíle klidu musí být vykoupena výkonem. V okamžiku, kdy se zastaví, přichází neklid. Vina. Hlasy v...

Šikland uzavře léto velkolepou derniérou – akční divadla, poslední ohňová show a netradičně i móda

Tradiční derniéra v největším přírodním zábavním parku v Česku Šikland se letos ponese ve výjimečném duchu. Poslední prázdninový víkend, 30. a 31. srpna, nabídne Šikland to nejlepší...

Retro citrusové želé je zpátky na scéně. Udělejte si ho doma a vraťte se do dětství

Pamatujete na ty barevné, cukrem obalené půlměsíčky, které voněly po citronech a pomerančích? Citrusové želé patřilo mezi sladkosti, které znala snad každá rodina. Bylo...

Design, výkon a technologie: to je letní MUST HAVE od Niceboye. Zasoutěžte si o tuhle stylovku!

Léto je ideální čas na aktivní životní styl! Ať už holdujete běhání, cyklistice nebo trávíte dovolenou horskými túrami, chytré hodinky jsou rozhodně MUST HAVE....

Zář jako hvězda: Umění péče o pleť v horkých letních dnech

Když slunce líbá tvář, pleť vypráví příběh. Jak ji udržet svěží a plnou života i v parném létě? Odhalte triky, které promění péči v...

Chuť léta: Recepty, které roztančí vaše chuťové pohárky

Když letní vánek nese vůni ovoce a bylinek, kuchyně se mění v umělecké plátno. Jak připravit pokrmy, které oslavují léto 2025? Ponořte se do...

Rizoto třikrát jinak. Zkuste tento oblíbený pokrm v různých variantách

Rizoto patří mezi pokrmy, které jsou na první pohled jednoduché, ale když se udělají správně, promění se v lahodnou delikatesu. Základem je kvalitní rýže...

Láska v drobnostech. Naučte se, jak správně prohloubit vztah 

Když letní slunce roztápí starosti, láska kvete v drobnostech. Jak prohloubit svůj vztah v létě 2025? Objevte gesta, která spojují srdce. Malá gesta, velké příběhy Léto...

Zapomeňte na zničené konečky. Jak přežít léto s krásnými vlasy?

Léto je krásné období, ale vlasy v něm dostávají pořádně zabrat. Slunce, chlor, mořská voda… všechno to, co milujeme, může naše vlasy ničit. Naučte...

Jak skladovat vejce, aby vydržela čerstvá klidně i rok? Trik našich babiček funguje dodnes

Vejce patří k nejvděčnějším potravinám. Jsou plná kvalitních bílkovin, minerálů i vitaminů, mají málo kalorií a v kuchyni se dají použít na tisíc způsobů....

Venku léto, uvnitř zima: jak si s touhle kombinací poradit, a přitom být stylová?

Léto nás, co do výběru outfitu, umí pěkně potrápit. Zvlášť, chodíte-li do kanceláře. Ráno po cestě se pečete v halence jako v sauně, a pak vás...
Reklama
Reklama