Připravte si doma skvělé kari jako z indické restaurace

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Tak proč si ji nepřipravit i doma? Nemusíte strávit hodiny hledáním surovin ve specializovaných obchodech ani přípravou. S indickými omáčkami od Živiny vytvoříte skvělé autentické jídlo během chvíle. A protože Indové servírují na stůl vždy více jídel najednou, připravil pro vás i šéfkuchař Ondřej Dufek hned několik receptů, jak omáčky od Živiny v kuchyni využít.

 

Slavná Tikka Masala s tofu

Tikka Masala je pálivá kari omáčka, která se nejčastěji připravuje s jogurtem nebo smetanou. Je známá svou výraznou a bohatou chutí, za kterou se skrývá spousta zeleniny a voňavého koření – hlavně garam masala a rajčata.

Servírování (2-3 porce)
Marináda
200 g tofu Živina
2 stroužky česneku
1 cm zázvoru
2 lžíce jogurtu

Na omáčku
špetka soli
garam masala
1x Živina Tikka Masala indické kari pálivé
2 lžíce Ghí
75 ml smetany
citrón a cukr na dochucení
maldon sůl
černý pepř (Pepper Field)

K omáčce
200 g rýže vařené 1:1 s vodou

Na ozdobu
5 g koriandr

Postup

1. Nejprve si připravíme marinádu. Do misky nakrájíme tofu na větší kostky, přidáme

nastrouhaný česnek, zázvor, koření a jogurt. Necháme odpočinout v lednici.

2. Následuje rýže. Nejprve ji v misce pečlivě propláchneme (do té doby, dokud voda nebude čirá) a scedíme. Vaříme v rýžovaru nebo v hrnci na plotně asi v poměru 1:1. To znamená na jeden hrnek rýže jeden hrnek vody. Než se uvaří rýže, uděláme omáčku s tofu.

3. Na pánvi rozehřejeme ghí a přidáme marinované tofu. To pečlivě dozlatova orestujeme z obou stran. Ale pozor, bude mít tendenci se připalovat!

4. Pak přidáme Živina Tikka Masala indické kari pálivé, povaříme a přidáme smetanu.

5. Vaříme 5 minut, poté dochutíme dle libosti a ozdobíme nasekaným koriandrem.

 

Indická klasika butter chicken neboli máslové kuře

Dá se připravit super butter chicken i doma? Samozřejmě! Však také vzniklo vlastně “podomácku”. Dle legendy ho objevil indický šéfkuchař v Dillí, když se snažil zpracovat zbylé kuřecí maso, které mu v restauraci zbylo. Ze směsi másla a všemožného koření pak vznikla světoznámá pochoutka. Vy ale už experimentovat nemusíte – s nepálivou omáčkou Tikka Masala indické kari od Živiny si ho připravíte během chvilky.

Servírování (2-3 porce)

Marináda
200 g kuřecí maso
2 stroužky česneku
1 cm zázvoru
2 lžíce jogurtu
špetka soli
garam masala, hřebíček, kardamom, skořice

Na omáčku
1x Živina Tikka Masala indické kari nepálivé
2 lžíce Ghí
75 ml smetana
citrón a cukr na dochucení
maldon sůl
černý pepř (Pepper Field)

K omáčce
200 g rýže vařené 1:1 s vodou

Na ozdobu
5 g koriandru

 

Postup

1. Nejprve si připravíme marinádu. Do misky nakrájíme maso na kostky, přidáme nastrouhaný česnek, zázvor, koření a jogurt. Necháme odležet v lednici. Ideálně přes noc.

2. Následuje rýže. Nejprve ji v misce pečlivě propláchneme (do té doby, dokud voda nebude čirá) a scedíme. Vaříme v rýžovaru nebo v hrnci na plotně asi v poměru 1:1. To znamená na jeden hrnek rýže jeden hrnek vody.

3. Než se nám uvaří rýže, uděláme omáčku s masem. Na pánvi si rozehřejeme ghí a přidáme kuřecí maso. To pečlivě dozlatova orestujeme z obou stran. Ale pozor, bude mít tendenci se připalovat.

4. Poté přidáme omáčku Živina Tikka Masala indické kari, povaříme a přidáme smetanu.

6. Vaříme 5 minut, následně už jen dochutíme dle libosti, ozdobíme nasekaným koriandrem a podáváme.

 

 

Květáková korma kari s cizrnou

Korma kari patří mezi nejoblíbenější jídla, která má ve své nabídce snad každá indická restaurace. Je ideální hlavně pro ty, kteří si chtějí užít indickou kuchyni, ale vyhýbají se ostrým nebo masitým jídlům.

Servírování (2-3 porce)

Na omáčku
200 g květáku
100 g vařené cizrny
200 g rýže vařené 1:1 s vodou
1x Živina Korma indické kari
1 lžíce kokosového oleje
130 ml kokosového mléka
citrón a cukr na dochucení
maldon sůl
černý pepř (Pepper Field)

K omáčce
200 g rýže vařené 1:1 s vodou

Na ozdobu
5 g koriandru

 

Postup

1. Nejprve si připravíme cizrnu. Tu si buď koupíme vařenou nebo den předem dáme do hluboké misky a zalijeme studenou vodou. Necháme v lednici přes noc.

2. Následuje rýže. Tu si v misce pečlivě omyjeme (do té doby, dokud voda nebude čirá) a scedíme. Vaříme v rýžovaru nebo v hrnci na plotně v poměru zhruba 1:1. To znamená na jeden hrnek rýže jeden hrnek vody.

3. Než se uvaří rýže, uděláme omáčku s květákem. Na pánvi si rozehřejeme kokosový olej a přidáme květák. Pečlivě orestujeme dozlatova.

4. Poté přidáme cizrnu, omáčku Živina Korma indické kari, povaříme a následně přidáme kokosové mléko.

5. Povaříme 5 minut, poté dle libosti dochutíme, ozdobíme nasekaným koriandrem a podáváme.

 

 

 

zdroj/foto: Živina.cz

 

 

Reklama

Doporučujeme

Soutěž o tělovou kosmetiku Onclé, která Vám zpevní postavu

Zapojte se do naší soutěže. Čeká na Vás Dámská řada Onclé obsahující 3 výjimečné tělové produkty pro tvarování postavy a potlačení celulitidy, strií i...

Hubnutí po 35 letech není nemožné, jen vyžaduje jiný přístup

Říká se, že po třicítce je hubnutí těžší než kdy dřív. Vědecké studie ale ukazují, že metabolismus za to nemůže, hlavní roli hraje náš...

Sedm jídel z dětství, která dokazují vynalézavost českých maminek

Vzpomínáte si na tu vůni? Na kuchyni s linoleem, kde maminka z pár surovin dokázala vykouzlit večeři pro celou rodinu. Nebyl to luxus, ale...

Ricotta jako spasitel pro seniory: posílí kosti, chrání před chudokrevností a dodá tělu bílkoviny

Stárnutí s sebou přináší spoustu drobných nepříjemností, jako například bolavé klouby, pomalejší metabolismus nebo zažívání, které si občas dělá, co chce. Naštěstí to ale...

Politické strany chtějí více pracujících důchodců, rozdíly jsou jen v detailech

Motivace k práci v důchodovém věku se stala jedním z hlavních volebních témat. Většina stran plánuje rozšíření podpory pro seniory, kteří se rozhodnou zůstat...

Vůně, která spojuje. Objevte kouzlo poctivých masových pekáčků

Existuje něco víc než jen vůně linoucí se z trouby, kde se maso, zelenina a sýr pomalu spojují v dokonalou harmonii? Pekáček není jen...

Zapomeňte na drahé superpotraviny. Řeřicha setá je malý zázrak přímo z vaší zahrádky

Někdy hledáme zázračné potraviny na opačném konci světa, a přitom máme jednu z těch nejlepších doslova po ruce. Řeřicha setá je na první pohled...

Válka o peněženky seniorů: Predátorské firmy proti zranitelným důchodcům

Slibují úlevu od bolesti a spánek jako v bavlnce, místo toho ale zanechají jen prázdný účet a pocit studu. Podvodníci s takzvanými zázračnými polštáři...

Telecí řízek? Chutnější a zdravější volba než kuřecí nebo krůtí

Řízek patří k nejoblíbenějším jídlům v Česku. Většina lidí volí kuřecí nebo krůtí maso, protože je lehčí než vepřové. Jenže existuje varianta, která je...

Návrat do starých časů. Ceny v Penny připomínají dobu před zdražováním

Nákupní horečka zachvátila Česko. Nový leták obchodního řetězce Penny odstartoval cenovou bitvu, v níž se zákazníci přetahují o zlevněné maso a máslo. Akce platná...

Podzim je nejlepším obdobím pro biohacking pleti

Právě teď začíná jedinečné období, kdy můžete svoji pleť zahrnout péčí. Zklidnit ji a vyživit, nechat ji odpočinou a celkově omladit. V létě si Vaše...

„Co mě nezabije, to mě posílí.“ Čtyři cesty, jak proměnit kritiky ve spojence

Slova mohou zranit, ale i posunout dál. Kritici nám nastavují zrcadlo, ve kterém někdy nechceme vidět svůj odraz. Pokud se naučíme číst mezi řádky,...

Čeští důchodci objevují nečekaný trik. Levnější menu stačí vyjednat úsměvem

V některých restauracích v Česku mohou senioři dostat levnější menu nebo drobný bonus, aniž by o tom visela jediná cedule. Stačí se zeptat a...

Tři recepty z jehněčího masa, které si zamilujete

Jehněčí maso je v mnoha zemích považováno za delikatesu. Je jemné, šťavnaté a má lehce nasládlou chuť, která se krásně doplňuje s bylinkami, česnekem...

Jak se po létě dostat zpět do formy: 10 tipů pro efektivní návrat ke cvičení

Léto plné grilování, zmrzliny a odpočinku je u konce a s ním i pocit, že pravidelný trénink je vzdálenou vzpomínkou. Cítíte se bez energie...
Reklama
Reklama
300 x 600 desktop – reklama 3