Chystáte se zhřešit? Tyto dezerty budou mít zaručený úspěch

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Tiramisu

Co budeme potřebovat?

60g cukru krystal, 63g žloutků, 375g mascarpone, 250ml čerstvé smetany ke šlehání (33% tuku), 200ml silné kávy, 88ml amaretta, 175g cukrářských piškotů kakao

Ještě než se vrhnete do přípravy samotného tiramisu, vyšlehejte si smetanu. Měla by mít alespoň 33% tuku a je nutné dávat pozor, aby nedošlo k přešlehání. Následně si dejte do mísy od robota žloutky a 50g cukru, a ke zbylých 10g cukru přidejte lžíci vlažné vody a před nalitím ke žloutkům s cukrem dobře rozmíchejte, aby se cukr rozpustil. Poté utřete do pěny.

K takto ušlehaným žloutkům přidejte mascarpone, které už zapracujte raději ručně. Důkladně promíchejte se žloutky, a jakmile je krém dostatečně rozmíchaný, přidávejte po částech ušlehanou šlehačku. Opět pořádně promíchejte, dbejte na to, ať jsou jednotlivé komponenty rovnoměrně rozprostřené, a krém máme hotový. Teď už jen zbývá dezert zkompletovat.

Vyberte si vhodnou nádobu či skleničky, pokud chcete dělat porce po jednom, do kterých budete tiramisu dávat. Ve vedlejší nádobce si smíchejte kávu s amarettem, namáčejte v ní krátce z obou stran cukrářské piškoty a skládejte do nádoby. Jakmile máte dno vyskládané, dejte na piškoty část krému. Takto vrstvěte až po horní část doby, nebo dokud vám nedojdou ingredience. Na závěr posypte kakaem a nechte chvíli vychladit v lednici. Kvůli žloutkům je dobré s konzumací příliš neotálet.

Creme brulée

Co budeme potřebovat?

250ml čerstvé smetany ke šlehání (33% tuku), 200ml žloutků, 75g cukru krystal, 1 vanilkový lusk, třtinový cukr

Druhý recept je snadný, budeme na něj ovšem potřebovat i troubu. Do mísy postupně nalijte smetanu a žloutky, k nimž přidejte cukr a dužinu z vanilkového lusku. Důkladně rozmíchejte a poté hotovou směsí naplňte malé zapékací misky. Vložte na plech, na který potom přilijte vodu tak, aby byly misky ve vodní lázni. Připravený plech vložte do rozehřáté trouby a pečte na 120 stupňů po dobu 40 minut. Záleží ovšem na velikosti misek. Když je creme brulée dopečené, na jeho povrchu rovnoměrně rozprostřete třtinový cukr a zapečte cukrářskou pistolí tak, aby se vytvořila karamelová krusta. Můžete dozdobit ovocem.

Čokoládová pěna

Co budeme potřebovat?

4 plátky želatiny, 550g čerstvé smetany ke šlehání (33% tuku), 1 vejce, 30g cukru, 250g bílé čokolády

Také v tomto případě si jako první vyšlehejte šlehačku. Pak dejte do misky vejce s cukrem a šlehejte nad vodní lázní do pěny. Když je pěna dostatečně hustá, přidejte rozpuštěnou bílou čokoládu a důkladně rozmíchejte. Jakmile je krém dobře promíchaný, přidejte ušlehanou šlehačku. Tu dávejte na dvě části. Po prvním dílu dobře rozmíchejte, po druhém už to s mícháním raději moc nepřidávejte, ale zapracujte zlehka k pěně. Poté si namočte plátky želatiny ve studené vodě, dobře vyždímejte. Část krému si odeberte do menší nádoby, přidejte vyždímanou želatinu a za stálého míchání metličkou ohřívejte tak dlouho, dokud se želatina neroztaví. Poté rozpuštěnou hmotu s želatinou přilijte ke zbytku krému, rozmíchejte a nalijte do nádob, ve kterých chcete dezert podávat. Ideální jsou skleničky, aby měl každý svojí porci. Takto připravenou pěnu nechte v lednici vychladnout. Podávejte s čerstvým ovocem.

Reklama

Doporučujeme

„Sleva“ 80 % a prázdná peněženka. Senioři snadno naletí falešným obchodům

Barevné obrázky, vymyšlené recenze a sliby o zázračné úlevě. Podvodní e-shopy cílí hlavně na seniory a prodávají jim bezcenné pomůcky za tisíce korun. Internetové pasti...

Teenageři a vlasy. Co doporučují odborníci z kadeřnictví Klier?

Období dospívání je o objevování sebe sama a vlastního stylu. Vlasy jsou často prvním místem, kde mladí dají najevo, kým chtějí být. Jsou pro...

Káva a alkohol nejsou jako voda. Proč to funguje jinak

Dvě sklenice vody ráno a káva po obědě? V teplých dnech to nestačí. Naše tělo potřebuje nejen tekutiny, ale i minerály. Kdo na to...

Praní bez drobných nečistot? Tento zaručený pomocník mnohé překvapí

Vypadá to jako hloupost, ale funguje to. Obyčejný plastový sáček, který většina z nás automaticky vyhazuje nebo schovává "na horší časy", se dá totiž...

Stát přidá důchodcům stokoruny. Někteří ale za zprávu o navýšení zaplatí

O kolik přesně se mi v lednu 2026 zvedne důchod? Ministerstvo práce a sociálních věcí konečně odtajnilo finální čísla a odpověď není pro každého...

Ticho, voda, klid. Neznámé přehrady a rybníky, kde si opravdu odpočineš

Některá zákoutí Česka nejsou vidět na Instagramu, ale slyšíš tam šum vody a ticho. Vodní perly, kde nepotkáš davy a místo hotelových resortů tě...

Co připravit na rodinné posezení? Zkuste retro sýrovou roládu

Pamatujete si na klasickou sýrovou roládu, která nesměla chybět na žádné oslavě? Tahle retro pochoutka se vrací do módy a stále boduje. Je jednoduchá...

Jóga, keramika i tanec za babku: Senioři objevují kouzlo slevových kurzů

Stáří není konec. Je to kapitola, která si žádá pozornost, možnosti a respekt. Senior Pas je tichým, ale mocným nástrojem, který dokazuje, že aktivní...

Nízký plat celý život? Přesto můžete mít slušný důchod

Důchod v Česku se nevypočítává jen podle výše výdělků. Rozhodují hlavně odpracované roky a systém redukčních hranic, který zajišťuje solidaritu mezi lidmi. Rovnostářský systém V Česku...

Tři recepty na pomazánky, které nadchnou vaše chuťové pohárky

Pomazánky jsou v naší zemi mezi strávníky velmi oblíbené. Ať už se jedná o svačinu nebo pohoštění pro návštěvu, mají spoustu příznivců. Navíc jsou...

Saxofonista Slováček naletěl pyramidě. Zklamání, hněv a mizivá šance na návrat úspor

Felix Slováček patří mezi tisíce poškozených, kteří vložili peníze do podvodného investičního plánu firmy Glocin. O své úspory nejspíš už nikdy neuvidí. Zhodnocení, které nikdy...

Pigmentové skvrny po letech na slunci. Mýtus o játrech už neplatí

Tmavé skvrny na kůži nejsou známkou nemocných jater, ale následkem let strávených na slunci. Jak je rozeznat a proč je dobré chodit na pravidelné...

Češi je milují, ale měli by si dát pozor! Kaktusy do bytu nepatří, zvlášť ne do ložnice

Kaktus je na první pohled nenáročná a moderní rostlina, která je ideální i pro ty, kterým jinak pokojovky dlouho nevydrží. V českých domácnostech se...

Zdravé svačinky po celý školní rok

S nástupem nového školního roku se klasicky otevírá téma rychlých, zdravých a chutných svačinek. Usnadněte si každodenní přípravu a zároveň potěšte i ty nejvybíravější...

Dáda Patrasová truchlí. Dceru ztratila v náručí, poslední slova ji zasáhla do srdce

Byla to bolest, která neměla slova. Dáda Patrasová držela svou dceru Aničku v náručí, když vydechla naposledy. Až teď po měsících mlčení našla odvahu...
Reklama
Reklama
300 x 600 desktop – reklama 3