Moje babička je snad odpradávna mistryní ve výrobě koláčů. Peče jich tolik druhů, že je nikdy nevyjmenuji všechny z paměti. Jedny ale patří mezi mé favority. Které to jsou? Výborné, nadýchané moravské koláče, na které dnes přináším i recept!
Suroviny:
- 30 g droždí
 - 200 ml mléka
 - 110 g krupicového cukru
 - 400 g hladké mouky
 - 4 žloutky
 - 1 vanilkový cukr
 - kůra z 1 citronu
 - špetka nastrouhaného muškátového oříšku
 - 100 g Hery
 - vejce na potření
 - 50 g Hery
 - 50 g krupicového cukru
 - 70 g hrubé mouky
 - 150 g švestkových povidel
 - 1 lžíce slivovice
 - špetka mleté skořice
 - 300 g měkkého tvarohu
 - 100 g moučkového cukru
 - 1 vanilkový cukr
 - 2 lžíce vanilkového pudinku.
 - kůra z 1 citronu
 
Příprava:
Droždí rozmícháme s polovinou vlažného mléka, lžící cukru a lžící mouky. Kvásek necháme na teplém místě vykynout.
Zbylý cukr, prosátou hladkou mouku, žloutky, vanilkový cukr, nastrouhanou kůru z dobře omytého citronu, špetku nastrouhaného muškátového oříšku, zbylé vlažné mléko a vykynutý kvásek částečně promícháme a pak přidáme rozpuštěnou vlažnou Heru.
Vypracujeme vláčné řidší těsto, které necháme na teplém místě asi 30 minut kynout. Poté ho zlehka propracujeme a necháme znovu 30 minut kynout.
Mezitím si připravíme náplně. Povidlovou náplň získáme smícháním povidel se slivovicí a špetkou mleté skořice. Smícháním tvarohu s cukrem, vanilkovým cukrem, vanilkovým pudinkem a nastrouhanou citronovou kůrou připravíme tvarohovou náplň.
Po vykynutí těsto rozdělíme přibližně na 30 dílků a každý naplníme lžící tvarohové náplně, povidly a drobenkou. Rozložíme na vymazaný plech dostatečně daleko od sebe. Necháme je 20 minut odpočinout.
Následně je potřeme rozšlehaným vejcem.
Vložíme do trouby předehřáté na 180 °C. Koláče pečeme asi 15 minut. Po upečení je necháme na drátěné podložce vychladnout.
Vyzkoušeli jste? Jak vám chutnali?
Markét ,)

