MAKOVÝ DORT S JOGURTOVÝM KRÉMEM, MALINAMI A MERUŇKAMI

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Potěšte svého školáčka při začátku školního roku, nebo oživte posezení s přáteli a naservírujte jim nadýchaný makový dort. Do pater lahodného dezertu schováte ovoce, co jste sklidili třeba i na zahrádce.
A hlavu si lámat nemusíte ani s krémem, čerstvé plody totiž dokonale doplní jednoduché spojení mascarpone, vanilkového cukru a bílého jogurtu na zjemnění.

 

Doba přípravy: 180 minut                                                                                  

Počet porcí: 15

Na dortový korpus budete potřebovat:

500 gramů másla

800 gramů cukru krupice

12 vajec

2 hrnky mléka

1 kilo polohrubé mouky

2 prášky do pečiva

200 gramů mletého máku

Trochu másla a hrubé mouky na vysypání formy

 

Na krém a náplň budete potřebovat:

950 gramů mascarpone (můžete nahradit jiným čerstvým sýrem)

500 gramů bílého Selského jogurtu Hollandia (pro ještě lehčí variantu použijte Hollandia s 0,01 % laktózy)

1 žloutek

130 gramů moučkového cukru

3 lžíce vanilkového cukru

200 gramů malin

500 gramů meruněk

 

Postup:

Začíneme těstem na korpus. Máslo, cukr a vaječné žloutky vyšleháme mixérem do pěny. Přidáme mouku, prášek do pečiva a mléko. Následně vypracujeme z bílků sníh a opatrně vmícháme do těsta. Nakonec vsypeme mák. Abychom získali čtyři kusy korpusu na jednotlivá patra, vymažeme a vysypeme dvě dortové formy o průměru 28 centimetrů a rovnoměrně naplníme těstem. Pečeme zhruba 30–40 minut v troubě předehřáté na 180°C. Mezitím si připravíme krém. Do misky vložíme mascarpone, jogurt, žloutek a oba cukry a vyšleháme do hladka. Hotové korpusy necháme vychladnout a oba vodorovně rozřízneme tak, aby nám vznikly čtyři stejné pláty. Ty pak promažeme krémem, plníme ovocem a postupně vrstvíme na sebe, až vznikne dort. Výsledný dezert ozdobíme zbylým mákem a těmi nejhezčími kusy meruněk a malin.

 

Tip: Meruňky a maliny jednoduše nahradíte jiným ovocem, na které máte zrovna chuť. Makový dort chutná skvěle také s jahodami a nektarinkami. Pro lehčí trávení můžete použít jogurt se sníženým obsahem laktózy, například Hollandia s pouhým 0,01 % laktózy.

Reklama

Doporučujeme

Zář jako hvězda: Umění péče o pleť v horkých letních dnech

Když slunce líbá tvář, pleť vypráví příběh. Jak ji udržet svěží a plnou života i v parném létě? Odhalte triky, které promění péči v...

Chuť léta: Recepty, které roztančí vaše chuťové pohárky

Když letní vánek nese vůni ovoce a bylinek, kuchyně se mění v umělecké plátno. Jak připravit pokrmy, které oslavují léto 2025? Ponořte se do...

Rizoto třikrát jinak. Zkuste tento oblíbený pokrm v různých variantách

Rizoto patří mezi pokrmy, které jsou na první pohled jednoduché, ale když se udělají správně, promění se v lahodnou delikatesu. Základem je kvalitní rýže...

Láska v drobnostech. Naučte se, jak správně prohloubit vztah 

Když letní slunce roztápí starosti, láska kvete v drobnostech. Jak prohloubit svůj vztah v létě 2025? Objevte gesta, která spojují srdce. Malá gesta, velké příběhy Léto...

Zapomeňte na zničené konečky. Jak přežít léto s krásnými vlasy?

Léto je krásné období, ale vlasy v něm dostávají pořádně zabrat. Slunce, chlor, mořská voda… všechno to, co milujeme, může naše vlasy ničit. Naučte...

Jak skladovat vejce, aby vydržela čerstvá klidně i rok? Trik našich babiček funguje dodnes

Vejce patří k nejvděčnějším potravinám. Jsou plná kvalitních bílkovin, minerálů i vitaminů, mají málo kalorií a v kuchyni se dají použít na tisíc způsobů....

Kouzlo letních večerů: Jak proměnit noc v oslavu lásky

Když hvězdy rozsvítí oblohu, letní večery zvu k romantice. Jak proměnit noc v nezapomenutelný příběh lásky? Objevte tipy pro rok 2025 plné vášně. Večery, které...

Tři pokrmy k pivu, které sklidí úspěch u drahé polovičky či návštěvy

Jak je známo, pivo si nejlépe vychutnáme s dobrým jídlem. Ideálně s něčím pořádným, co má říz a ladí k hořkému moku. Pokud hledáte...

Zdraví v pohybu: Jak objevit radost z cvičení (nejen) v létě

Když slunce volá k pohybu, tělo odpovídá radostí. Jak objevit kouzlo cvičení v létě 2025? Ponořte se do aktivit, které posilují tělo i duši. Pohyb...

Objevte chutě maďarské kuchyně

Maďarská kuchyně je proslulá svou vydatností, výraznými chutěmi a samozřejmě mletou paprikou, bez které se tamní pokrmy neobejdou. Pokud hledáte inspiraci, co si uvařit...

Jak na zatuchlé ručníky? Přinášíme triky, po nichž budou voňavé a nadýchané

Kdo někdy rozvěsil vyprané ručníky v bytě bez sušičky, zajisté ví, že místo měkkých a svěže voňavých osušek se z nich stane těžká, vlhká...

Zůstaňte svěží: Kohoutková jako (nejen) letní superhrdina

Léto je v plném proudu, slunce svítí, teploty stoupají, a proto je potřeba dodržovat pitný režim. A to nejlépe v podobě vody. Na tu byste však...

Přišli jsme o našeho milovaného pejska. Manžel se s jeho ztrátou vyrovnává pomocí umělé hračky

Každý se se smrtí svého zvířecího miláčka vyrovnává po svém. Někdo truchlí déle, jiný zase bere smrt jako součást života a věří, že už...

Dárky zdarma a Xiaomi produkty za zlomek ceny: Od fotomobilu až po robotický vysavač

Předškolní výprodej: Nenechte si ujít Redmi Pad 2 s velkým 11″ displejem a masivní baterií, prémiový smartphone Xiaomi 15 s fotoaparáty Leica, oblíbený Redmi...

Putování za kávou: Etiopie kolébkou lahodného moku

Etiopie je považována za kolébku kávy. Podle legendy zde pasáček koz jménem Kaldi objevil povzbuzující účinky kávových bobulí, když si všiml, že jeho kozy...
Reklama
Reklama