Potraviny, které hřejí: Tyto si dopřejte

Sdílet článek

Reklama
Reklama


Když bychom se podívali na podzimní jídelníček našich babiček, zřejmě bychom v něm mnoho chyb nenašli. Proč? Protože dříve nesezónní potraviny nebyly v obchodech k mání a tak každý musel vyjít s tím, co mu vyrostlo na zahrádce nebo bylo k dispozici na trhu. Neexistovalo si dát na žitný chléb v zimě rajče, nebo si udělat osvěžující salát z okurky, nebo snad rukoly. A možná si říkáte, že to bylo zbytečně omezující období. Jenomže z pohledu čínské medicíny, které potraviny dělí na ochlazující a hřejivé, to bylo jedině dobře. Zrovna tato zelenina totiž primárně organismus ochlazuje, což v chladném období absolutně není potřeba. 
Zcela postačí používat selský rozum a vybírat si z toho, co nám naservírovala sama příroda v našich zeměpisných šířkách.

Maso, tedy bílkoviny

Vzhledem k tomu, že se náš organismus musí poprat s tím, že musí udržovat ideální termoregulaci, což také stojí energii. Proto se nebojte jíst tučnější potraviny. Vybírejte si ale ty zdravé. Zcela ideální jsou tučné mořské ryby. Čas od času si teď na podzim můžete dopřát i pečenou husu či kachnu. Avšak pak si určitě naordinuje procházku.

Kouzlete s pikantní chutí

Do pokrmů si neváhejte přidat trochu toho aromatického koření jako je skořice, hřebíček, vanilka, pepř, kajenský pepř, nebo třeba štiplavé chilli. Skořici si vychutnáte v jablečném závinu, nebo v teplé obilné kaši se lžičkou lesního medu, nebo v domácím pudingu. Skvěle chutná i káva vytuněná trochou vanilky, nebo horká čokoláda se špetkou chilli. To pak každý doušek má zcela jiný říz. Zapomenout nemůžeme ani na česnek, kterému se přezdívá přírodní antibiotikum.

Luštěniny jsou TOP

Taková dušená čočka, polévka, nebo hrachová kaše prostě umí vyšperkovat smutný podzimní den. Delikátní jsou také luštěninové pomazánky, hummus z cizrny, nebo třeba fazolový guláš. Jsou levné, uvařené coby dup, nadopované živinami a hlavně chutnají prostě skvěle.

Zelenina a ovoce

Zamilujte se do zelí (klidně i toho kysaného), připravte rodině salát z červené řepy, nebo si ji dopřejte na způsob vegetariánského carppacia. Dále přijděte na chuť dýním, jsou skvělé a vybírat můžete hned z několika druhů. Ukuchtěte si z ní polévku, upečte si zdravou variantu chipsů, nebo vyzkoušejte oblíbený americký dýňový koláč. Dále chutná božsky v kompotu a jako zdravý džus, který na podzim nahradí ten z citrusových plodů.
Do jídelníčku zařaďte cibuli, česnek a také kořenovou zeleninu. Z ovoce jsou ideální jablka, hrušky či švestky. Nevyhýbejte se ale ani sušené variantě či kompotů.

Vybavíte si ještě ten jablečný se hřebíčkem, který tak ráda vařila vaše bábi?  

 

 

Reklama

Doporučujeme

Simona Stašová jako studnice energie: Dědictví Bohdalové i vlastní vášeň

Simona Stašová je důkazem, že vitalita může být nejen otázkou genetiky, ale především disciplíny, vášně a neochvějné oddanosti řemeslu. Na jevišti srší silou připomínající...

Unavená, nikoli líná: O ženské únavě, která si zaslouží být vyslyšena

Mnoho žen prožívá každý den s pocitem, že chvíle klidu musí být vykoupena výkonem. V okamžiku, kdy se zastaví, přichází neklid. Vina. Hlasy v...

Retro citrusové želé je zpátky na scéně. Udělejte si ho doma a vraťte se do dětství

Pamatujete na ty barevné, cukrem obalené půlměsíčky, které voněly po citronech a pomerančích? Citrusové želé patřilo mezi sladkosti, které znala snad každá rodina. Bylo...

Design, výkon a technologie: to je letní MUST HAVE od Niceboye. Zasoutěžte si o tuhle stylovku!

Léto je ideální čas na aktivní životní styl! Ať už holdujete běhání, cyklistice nebo trávíte dovolenou horskými túrami, chytré hodinky jsou rozhodně MUST HAVE....

Zář jako hvězda: Umění péče o pleť v horkých letních dnech

Když slunce líbá tvář, pleť vypráví příběh. Jak ji udržet svěží a plnou života i v parném létě? Odhalte triky, které promění péči v...

Chuť léta: Recepty, které roztančí vaše chuťové pohárky

Když letní vánek nese vůni ovoce a bylinek, kuchyně se mění v umělecké plátno. Jak připravit pokrmy, které oslavují léto 2025? Ponořte se do...

Rizoto třikrát jinak. Zkuste tento oblíbený pokrm v různých variantách

Rizoto patří mezi pokrmy, které jsou na první pohled jednoduché, ale když se udělají správně, promění se v lahodnou delikatesu. Základem je kvalitní rýže...

Láska v drobnostech. Naučte se, jak správně prohloubit vztah 

Když letní slunce roztápí starosti, láska kvete v drobnostech. Jak prohloubit svůj vztah v létě 2025? Objevte gesta, která spojují srdce. Malá gesta, velké příběhy Léto...

Zapomeňte na zničené konečky. Jak přežít léto s krásnými vlasy?

Léto je krásné období, ale vlasy v něm dostávají pořádně zabrat. Slunce, chlor, mořská voda… všechno to, co milujeme, může naše vlasy ničit. Naučte...

Jak skladovat vejce, aby vydržela čerstvá klidně i rok? Trik našich babiček funguje dodnes

Vejce patří k nejvděčnějším potravinám. Jsou plná kvalitních bílkovin, minerálů i vitaminů, mají málo kalorií a v kuchyni se dají použít na tisíc způsobů....

Kouzlo letních večerů: Jak proměnit noc v oslavu lásky

Když hvězdy rozsvítí oblohu, letní večery zvu k romantice. Jak proměnit noc v nezapomenutelný příběh lásky? Objevte tipy pro rok 2025 plné vášně. Večery, které...

Tři pokrmy k pivu, které sklidí úspěch u drahé polovičky či návštěvy

Jak je známo, pivo si nejlépe vychutnáme s dobrým jídlem. Ideálně s něčím pořádným, co má říz a ladí k hořkému moku. Pokud hledáte...

Zdraví v pohybu: Jak objevit radost z cvičení (nejen) v létě

Když slunce volá k pohybu, tělo odpovídá radostí. Jak objevit kouzlo cvičení v létě 2025? Ponořte se do aktivit, které posilují tělo i duši. Pohyb...

Objevte chutě maďarské kuchyně

Maďarská kuchyně je proslulá svou vydatností, výraznými chutěmi a samozřejmě mletou paprikou, bez které se tamní pokrmy neobejdou. Pokud hledáte inspiraci, co si uvařit...

Jak na zatuchlé ručníky? Přinášíme triky, po nichž budou voňavé a nadýchané

Kdo někdy rozvěsil vyprané ručníky v bytě bez sušičky, zajisté ví, že místo měkkých a svěže voňavých osušek se z nich stane těžká, vlhká...
Reklama
Reklama