Zelňačka podle Pet

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Zelňačka se sójovým párkem

Léto je takové nevyzpytatelné, až se člověk potřebuje občas i zahřát anebo si můžete dát tuhle polévku jednoduše k večeři s nějakým čerstvým voňavým chlebem a na počasí se ohlížet ani nemusíte ????

SUROVINY

1 střední cibule
4 lžíce slunečnicového nebo řepkového oleje
sklenice kysaného zelí (já měla zelí ve sladkokyselém nálevu a tak jsem nemusela doslazovat)
2 poctivé lžíce sladké papriky
1 menší lžička pálivé papriky
2 – 3 poctivé lžíce kukuřičné či jakékoliv oblíbené bezlepkové mouky vhodné k zahušťování
lžíce kmínu
lžička himalájské soli
3 střední brambory
3 nožičky veganského párku či klobásy

 

Nejdříve si oloupeme brambory a pokrájíme na malé kostičky, které pak uvaříme v osolené vodě do měkka. Brambory vařené přímo v polívce by díky kyselému zelí dlouho měkly. Cibuli zpěníme na oleji, přidáme mouku, sladkou i pálivou papriku, kmín, společně zarestujeme, ale dáváme pozor, aby se nám základ jíšky nepřichytil, zalijeme cca 0,75 – 0,75 litrem studené vody (teplá voda by udělala s moukou žmolky), pořádně rozmícháme
a přidáme pokrájené zelí, které je od nálevu mokré, čili podle potřeby pak přidáme vodu na požadovanou oblíbenou hustotu. Přivedeme k varu, osolíme a po cca 15-20 minutách přidáme dle své chuti případně trochu cukru, pokud zelí bylo kysané. Na závěr vmícháme uvařené brambory a na troše oleje opečený, na kolečka nakrájený párek.

 

Dobrou chuť s dobrým jídlem přeje Pet 🙂 

 

Reklama

Doporučujeme

Největší pasti na bakterie u vás doma. Na tyhle věci raději sahejte s rozmyslem

Možná si myslíte, že největší semeniště bacilů je vaše toaleta. Jenže opak je pravdou. Koupelnu většina z nás pravidelně čistí, zatímco jiné předměty bereme...

Simona Stašová jako studnice energie: Dědictví Bohdalové i vlastní vášeň

Simona Stašová je důkazem, že vitalita může být nejen otázkou genetiky, ale především disciplíny, vášně a neochvějné oddanosti řemeslu. Na jevišti srší silou připomínající...

Unavená, nikoli líná: O ženské únavě, která si zaslouží být vyslyšena

Mnoho žen prožívá každý den s pocitem, že chvíle klidu musí být vykoupena výkonem. V okamžiku, kdy se zastaví, přichází neklid. Vina. Hlasy v...

Šikland uzavře léto velkolepou derniérou – akční divadla, poslední ohňová show a netradičně i móda

Tradiční derniéra v největším přírodním zábavním parku v Česku Šikland se letos ponese ve výjimečném duchu. Poslední prázdninový víkend, 30. a 31. srpna, nabídne Šikland to nejlepší...

Retro citrusové želé je zpátky na scéně. Udělejte si ho doma a vraťte se do dětství

Pamatujete na ty barevné, cukrem obalené půlměsíčky, které voněly po citronech a pomerančích? Citrusové želé patřilo mezi sladkosti, které znala snad každá rodina. Bylo...

Design, výkon a technologie: to je letní MUST HAVE od Niceboye. Zasoutěžte si o tuhle stylovku!

Léto je ideální čas na aktivní životní styl! Ať už holdujete běhání, cyklistice nebo trávíte dovolenou horskými túrami, chytré hodinky jsou rozhodně MUST HAVE....

Zář jako hvězda: Umění péče o pleť v horkých letních dnech

Když slunce líbá tvář, pleť vypráví příběh. Jak ji udržet svěží a plnou života i v parném létě? Odhalte triky, které promění péči v...

Chuť léta: Recepty, které roztančí vaše chuťové pohárky

Když letní vánek nese vůni ovoce a bylinek, kuchyně se mění v umělecké plátno. Jak připravit pokrmy, které oslavují léto 2025? Ponořte se do...

Rizoto třikrát jinak. Zkuste tento oblíbený pokrm v různých variantách

Rizoto patří mezi pokrmy, které jsou na první pohled jednoduché, ale když se udělají správně, promění se v lahodnou delikatesu. Základem je kvalitní rýže...

Láska v drobnostech. Naučte se, jak správně prohloubit vztah 

Když letní slunce roztápí starosti, láska kvete v drobnostech. Jak prohloubit svůj vztah v létě 2025? Objevte gesta, která spojují srdce. Malá gesta, velké příběhy Léto...

Zapomeňte na zničené konečky. Jak přežít léto s krásnými vlasy?

Léto je krásné období, ale vlasy v něm dostávají pořádně zabrat. Slunce, chlor, mořská voda… všechno to, co milujeme, může naše vlasy ničit. Naučte...

Jak skladovat vejce, aby vydržela čerstvá klidně i rok? Trik našich babiček funguje dodnes

Vejce patří k nejvděčnějším potravinám. Jsou plná kvalitních bílkovin, minerálů i vitaminů, mají málo kalorií a v kuchyni se dají použít na tisíc způsobů....

Kouzlo letních večerů: Jak proměnit noc v oslavu lásky

Když hvězdy rozsvítí oblohu, letní večery zvu k romantice. Jak proměnit noc v nezapomenutelný příběh lásky? Objevte tipy pro rok 2025 plné vášně. Večery, které...

Tři pokrmy k pivu, které sklidí úspěch u drahé polovičky či návštěvy

Jak je známo, pivo si nejlépe vychutnáme s dobrým jídlem. Ideálně s něčím pořádným, co má říz a ladí k hořkému moku. Pokud hledáte...

Zdraví v pohybu: Jak objevit radost z cvičení (nejen) v létě

Když slunce volá k pohybu, tělo odpovídá radostí. Jak objevit kouzlo cvičení v létě 2025? Ponořte se do aktivit, které posilují tělo i duši. Pohyb...
Reklama
Reklama