Mrazničku používáme doma snad všichni. Je to skvělý pomocník pro úschovu potravin, které by za jiných okolností neměly takovou trvanlivost. Ruku však na srdce, víte co všechno by jste neměli dlouhodobě skladovat?
Ani sebelepší mraznička zázraky neumí. A jestliže do ní ukládáte skoro vše co vám přijde pod ruku, protože vám v lednici nezbylo už místo, není to zrovna nejšťastnější nápad. Dejte na rady odborníků a podívejte se s námi na to, co byste z mrazáku měli ihned vyhodit.
1. Opětovné zmražené potraviny
Taky se vám někdy stalo, že jste rozmrazili balíček kuřecího masa nebo zeleniny, ale nestačili jste ho spotřebovat a dali jste ho zpátky do mrazáku? To je ale velmi častá a velká chyba!
Kdykoliv rozmrazíte a znovu zamrazíte potraviny, docílíte pravděpodobnému množení bakterií, což vám může v lepším případě způsobit střevní potíže. Jestliže něco rozmrazujete, učiňte tak v lednici a ne venku při pokojové teplotě. Vyvarujte se opětovnému zmražování potravin, které jste nechali venku déle než 2 hodiny.
2. Potraviny obalené ledem
Už jste viděli v mrazáku obalené potraviny, které jsou doslova obalené ledovými krystalky? Tak je raději nejezte a nekompromisně je vyhoďte. Sice nejsou nebezpečné pro konzumaci, ale kvalita bude značně pokulhávat. Často můžete cítit nepříjemný zápach, který mnohdy vzniká po „spálení“ mrazem, odradit vás může i nepřitažlivá barva.
Ideální je před zmražením potraviny zavakuovat, aby v nich nebyl žádný vzduch. Jestli je vám líto potraviny s ledem vyhodit, máme pro vás tip! Nejlépe je uplatníte v krémové polévce nebo smoothie.
3. Staré zbytky jídla
Dostali jste od maminky nebo babičky zbytky dobrot, které jste nestačili snít na obědě? Jistě, že některé můžete na krátkou dobu uložit do mrazáku, ale ne na dlouho.
Chystáte-li se tedy mražené zbytky potravin a hotových pokrmů uložit do mrazničky, tak podle Úřadu pro bezpečnost a kontrolu potravin USDA, byste je měly sníst do 3–4 měsíců, pak velice rychle klesá jejich kvalita.
4. Dlouho skladovaná zmrzlina
Nanuky se většinou v mrazničce dlouho neohřejou, ale velká rodinná balení vaničkových zmrzlin v ní můžou přetrvávat delší dobu, protože je nestihneme sníst.
Bohužel zmrzlina po několika měsících už moc dobrá není. Zpravidla se udává, že vydrží čerstvá a chutná asi 3 měsíce, stejně tak jako ostatní mražené mléčné výrobky.
5. Pečivo se smetanovou nebo tvarohovou náplní
Máte rádi koláče, buchty, které mají tvarohovou nebo smetanovou náplň? Jestli to přeženete s pečením, pamatujte na to, že zmražené pochoutky se sýrem, smetanou nebo tvarohem je nutné sníst do měsíce. V opačném případě by sýr, smetana a tvaroh začaly měnit svou strukturu.
6. Zapáchající kostky ledu
Ještě jste o tom neslyšeli? Vždyť kostky ledu přece nesmrdí ani nevoní. Je sice pravda, že čerstvě vyrobený led nemá jinou vůni ani chuť, ale postupem času i led absorbuje vůně a chutě z potravin okolo něho. Přesvědčit se o tom můžete sami. Jestli máte okolo zásobníku, rybu, pizzu nebo koláč, je dost možné, že led voní a chutná podobně.
Jak jednou led nasaje tyto vůně, řešení je jediné – vyhodit led a vyrobit ho znovu čerstvý. Příště zainvestujte do ledových zásobníků s víčky a budete mít po problému.
Zdroj foto: Pixabay.com