Tipnete si 3 nezdravější rostliny světa podle vědců? Výběr vás možná překvapí

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Dopřáváte si každý den obilné klíčky a myslíte si, že jsou nejzdravější? Pravděpodobně budete překvapení, ale na seznamu jsou jiní favoriti. Co bychom si měli podle odborníků dopřávat každý den?

Profesorka Di Noia se svým týmem před časem vytvořila tabulku 41 potravin podle toho, jak jsou prospěšné pro naše zdraví.

Záměrem bylo přesně určit procento a množství nejrůznějších živin na 100 gramů konkrétní potraviny. Jednalo se o vitaminy, minerály, vlákninu i bílkoviny. „Nejhůře“ se umístil grapefruit, batáty, pomeranč, limetka a citron, ale ani jahody moc neoslnily.

Uprostřed tabulky se situovaly dýně, červená paprika a kapusta. Prakticky nahoře se vyskytla řepa, špenát, čekanka, petržel a salát. A komu patří vítězství pro nejzdravější rostliny na světě? Jedna z nich se těší velké oblibě a pěstovat ji můžete i doma na parapetu!

Tři nejzdravější rostliny na světě

  1. Řeřicha
    Na prvním místě se umístila řeřicha. Je jednoduchá na vypěstování, přesto ji v lednici každý nemá. Má lehce nahořklou chuť (osobně mi připomíná trochu rukolu) a perfektně doplní každý salát. Povzbuzuje imunitu, pročišťuje játra, zkvalitňuje zažívání (díky vláknině) a má účinky na hladinu cukru v krvi, a mimo to pomůže i při únavě.
  2. Čínské zelí (bok choy)
    Říkáte si, že vás tento druh nenapadl? Ale na seznamu dokonce mírně převyšuje třetího konkurenta – Mangold. Mimořádně výborné jsou mladé lístky, protože jsou skvěle křupavé.
    Má vysoký obsah vitamínu A, C a K, vápníku a draslíku. Napomáhá k zdravým kostem i srdci. Zrovna draslík podporuje udržovat hodnoty krevního tlaku v normě. Pro svůj nízkokalorický obsah a bohatou vlákninu se skvěle hodí při hubnutí. Taky chrání i oči, a to zásluhou betakarotenu. Jedna porce (1 šálek) vám dodá více než polovinu doporučené denní dávky vitaminu A.
  3. Mangold
    Na tuto rostlinu tak trochu zapomínáme. Přitom je příbuzná špenátu a červené řepě a obdobně jako řepa pochází ze Středomoří. Dříve mangold patřil mezi nejrozšířenější druh zeleniny, přesto tak populární jako řepa není. Je lahodný a svěží, a kromě toho obsahuje taky spoustu vitaminů a minerálů. Prospívá nám na nervy, uvolňuje stres a zlepšuje náladu. Velmi ho oceňují i diabetici, jelikož reguluje hladinu glukózy v krvi. Pomáhá i při zácpě, a to díky vláknině. Doporučujeme ho konzumovat spolu s mléčnými výrobky, protože v listech obsažená kyselina šťavelová brání vstřebávání vápníku.

Zdroj foto: Pixabay

Reklama

Doporučujeme

Zapomeň na Řím a Benátky. Objev místa Itálie, o nichž se moc nemluví

Když se řekne Itálie, mnozí si hned představí Řím, Florencii či Benátky. Jenže mezi horami, vinicemi a mořem se skrývají místa, kde stále vládne...

Francouzský slaný koláč quiche: Jídlo, které zachrání večeři, brunch i nečekanou návštěvu

Křehké těsto, lahodná náplň a zlatavá kůrka, která voní po domově. Quiche je elegantní odpovědí na otázku, co uvařit, když nemáš čas, ale chceš,...

Papírové utěrky jsou podceňovaným pomocníkem v naší domácnosti. K čemu všemu je lze využít?

Na první pohled to zní trochu bizarně. Přece jen - proč dávat obyčejnou papírovou utěrku do lednice? Jenže tenhle jednoduchý trik se v praxi...

Slíbili chytrý telefon, doručili chytré dluhy: Senioři v pasti falešných nabídek

Telefon zazvoní, hlas na druhé straně je příjemný, nabídka neodolatelná. „Chytrý telefon nové generace za pár korun,“ říkají. Realita však často končí změtí složitých...

Málo kalorií, hodně benefitů. Proč by banán neměl chybět ve vaší kuchyni

Sladký, jednoduchý, všestranný. Banán možná nepůsobí jako výživový zázrak, ale tělo ho miluje víc, než tušíme. V jediné porci ukrývá víc síly, než si...

Trápí vás povislá kůže na pažích? Zatočte s ní přírodní cestou

Břicho, stehna a zadek. Tři hlavní partie, na které se při cvičení zaměřuje většina žen. Ale co ruce? Právě paže bývají často největším „zrádcem“,...

Na co myslet při tvorbě dětského pokoje? Tipy od designérky Jany Pařízkové

Na konci léta řeší mnoho rodičů úpravu dětského pokoje. Nový školní rok je totiž pro všechny pomyslný zlom. A právě zařizování dětského pokoje je...

Správná výživa je základem dlouhého a spokojeného života každé kočky

3X balíček superprémiového krmiva Shelma Kočky jsou od přírody šelmy a maso je pro ně nezbytnou součástí stravy. Proto jim dopřejte superprémiové krmivo Shelma, které...

Poslouchej vnitřní hlas: Intuice není magie, ale tichá moudrost, kterou jsme se odnaučily slyšet

Někdy stačí jen na chvilku ztichnout, aby ses znovu spojila se sebou. Intuice není žádná ezoterika, ale přirozená moudrost, která v nás vždy byla....

Průzkum: české děti se naučily svačit – devět z deseti svačí každý den

Většina českých školáků pravidelně svačí a sportuje, ukázal aktuální průzkum společnosti Nestlé zaměřený na stravovací návyky žáků základních škol. Dle průzkumu svačí každý den...

Polévka, která obejme: Proč je vývar víc než jídlo a jak ho připravit srdcem

Miska vývaru je víc než kalorie. Je to objetí v lžíci, návrat ke klidu a tiché gesto lásky. Když jsi nemocná, vyčerpaná nebo jen...

Máte rádi ovocné knedlíky? Připravte si tyto tři verze, výsledek vás dostane

Kdo by neměl rád ovocné knedlíky? Ať už použijeme tvarohové, kynuté či bramborové těsto, je to vždy fenomenální záležitost. Navíc tento pokrm zbožňuje většina...

Toxická pozitivita: Když úsměv zakrývá bolest a „všechno je fajn“ přestává platit

Tlak na optimismus se v posledních letech proměnil v novodobý společenský požadavek. Úsměv, lehkost, vděčnost. Věty, které měly léčit, se však stávají maskou. A...

Slovo „ne“ jako akt péče o sebe: Nauč se odmítat bez viny a bez výčitek

Od dětství jsme vedeny k tomu, abychom byly přizpůsobivé, ochotné a vstřícné. Odmítání bývá spojováno s nelaskavostí. Právě v něm ovšem často leží ochrana...

Večeře z jedné pánve: Zapečené gnocchi

Když se vracíš domů hladová, s hlavou plnou práce a s otázkou „Co dnes zase uvařit?“, může být odpovědí právě tohle jídlo. Voňavé, teplé,...
Reklama
Reklama