Dopřáváte si každý den obilné klíčky a myslíte si, že jsou nejzdravější? Pravděpodobně budete překvapení, ale na seznamu jsou jiní favoriti. Co bychom si měli podle odborníků dopřávat každý den?
Profesorka Di Noia se svým týmem před časem vytvořila tabulku 41 potravin podle toho, jak jsou prospěšné pro naše zdraví.
Záměrem bylo přesně určit procento a množství nejrůznějších živin na 100 gramů konkrétní potraviny. Jednalo se o vitaminy, minerály, vlákninu i bílkoviny. „Nejhůře“ se umístil grapefruit, batáty, pomeranč, limetka a citron, ale ani jahody moc neoslnily.
Uprostřed tabulky se situovaly dýně, červená paprika a kapusta. Prakticky nahoře se vyskytla řepa, špenát, čekanka, petržel a salát. A komu patří vítězství pro nejzdravější rostliny na světě? Jedna z nich se těší velké oblibě a pěstovat ji můžete i doma na parapetu!
Tři nejzdravější rostliny na světě
- Řeřicha
Na prvním místě se umístila řeřicha. Je jednoduchá na vypěstování, přesto ji v lednici každý nemá. Má lehce nahořklou chuť (osobně mi připomíná trochu rukolu) a perfektně doplní každý salát. Povzbuzuje imunitu, pročišťuje játra, zkvalitňuje zažívání (díky vláknině) a má účinky na hladinu cukru v krvi, a mimo to pomůže i při únavě. - Čínské zelí (bok choy)
Říkáte si, že vás tento druh nenapadl? Ale na seznamu dokonce mírně převyšuje třetího konkurenta – Mangold. Mimořádně výborné jsou mladé lístky, protože jsou skvěle křupavé.
Má vysoký obsah vitamínu A, C a K, vápníku a draslíku. Napomáhá k zdravým kostem i srdci. Zrovna draslík podporuje udržovat hodnoty krevního tlaku v normě. Pro svůj nízkokalorický obsah a bohatou vlákninu se skvěle hodí při hubnutí. Taky chrání i oči, a to zásluhou betakarotenu. Jedna porce (1 šálek) vám dodá více než polovinu doporučené denní dávky vitaminu A. - Mangold
Na tuto rostlinu tak trochu zapomínáme. Přitom je příbuzná špenátu a červené řepě a obdobně jako řepa pochází ze Středomoří. Dříve mangold patřil mezi nejrozšířenější druh zeleniny, přesto tak populární jako řepa není. Je lahodný a svěží, a kromě toho obsahuje taky spoustu vitaminů a minerálů. Prospívá nám na nervy, uvolňuje stres a zlepšuje náladu. Velmi ho oceňují i diabetici, jelikož reguluje hladinu glukózy v krvi. Pomáhá i při zácpě, a to díky vláknině. Doporučujeme ho konzumovat spolu s mléčnými výrobky, protože v listech obsažená kyselina šťavelová brání vstřebávání vápníku.
Zdroj foto: Pixabay