V parných letních není nic lepšího než sklenice studené a osvěžující limonády. Ať už hledáte něco na zahradní párty, k obědu na balkoně nebo jen tak ke knížce, domácí limonády jsou rychlé, levné a hlavně přesně víte, co v nich je. A my jsme se rozhodli vám ukázat hned tři recepty, u kterých se můžete přesvědčit nejen o jednoduchosti jejich přípravy, ale také o skvělé chuti.
Citrónovo-mátová limonáda
Ingredience: 2 větší citrony, hrst čerstvé máty, med, 1 litr studené vody, led
Tak tohle je asi největší klasika, kterou zaručeně zná každý. Citron s mátou spolu prostě velmi dobře hraje. Příprava je opravdu snad, citrony si nejprve důkladně omyjte a poté z jednoho vymačkejte šťávu a druhý nakrájejte na plátky.
Následně si připravte džbán, do kterého limonádu uděláte. Vložte do něj lístky máty, které krátce promněte v rukách, aby uvolnily vůni. Přidejte citronovou šťávu i plátky citrony a kyselou chuť vyvažte medem dle libosti. Teď už zbývá jen zalít vodou, nechat chvíli odpočinout v lednici a při servírování nezapomenout na led. Ať si říká kdo chce co chce, tato limonáda zkrátka neomrzí.
Okurková limonáda s limetkou
Ingredience: 1/2 salátové okurky, 1 limetka, 2 lžíce třtinového cukru, 1 litr studené perlivé vody, led
Pokud pěstujete doma okurky a nevíte co s nimi, nebo jste si tuto zeleninu koupili a přemýšlíte, jak ji zpracovat, vyzkoušejte z ní tuto zajímavou verzi limonády. Okurku si nastrouhejte nahrubo a vložte do džbánu, následně k ní vymačkejte limetku.
Stejně jako v předchozím případě by kyselá a sladká chuť měla být vyvážená, proto tak trochu po vzoru mojita přidejte třtinový cukr a dobře promíchejte, aby se sladidlo rozpustilo. Takto připravený základ limonády zalijte vodou a přidejte led. Pokud preferuje hladkou limonádu bez kousků okurky, můžete ji před podáváním ještě přecedit. A skvělý osvěžující nápoj je na světě.
Jahodová limonáda s bazalkou
Ingredience: 200 g čerstvých jahod, 1–2 lžíce medu, 1 citron, lístky čerstvé bazalky, 1 litr studené vody, led
Přiznám se, že tato limonáda mě díky kombinaci jahod s bazalkou zaujala asi nejvíce. Budete překvapeni, jak si tyto dvě ingredience náramně rozumí. I v tomto případě není samotná příprava žádná atomová věda.
Jahody rozmixujte s medem a citronovou šťávou. Výslednou směs pak přelijte do džbánu, přidejte lístky bazalky a zalijte vodou. Promíchejte, případně přeceďte a přidejte kostky ledu. Nápoj je hotový a věřím, že po jeho ochutnání už nebudete jahody používat jen na marmeládu nebo v osvědčené verzi se šlehačkou.
Zdroj foto: Pixabay