Na vaření ho používá skoro každý. Někdo si ho oblíbil v salátu, jiný si s ním dochutí rybu nebo zeleninu. Věděli jste však, že se dá i pít? Jedna lžíce denně může mít překvapivý vliv na naše zdraví.
A nejedná se o žádný výstřelek, nýbrž o rutinu, na kterou nedají dopustit lidé z celého Středomoří. Olivový olej toho zkrátka umí mnohem víc, než jen dochutit jídlo. Jaké jsou tedy jeho zdravotní benefity?
Ochrana proti rakovině
Dopřejete-li si stravu bohatou na olivový olej, nejenže si pochutnáte, ale také prokazatelně snižíte riziko rakoviny prsu. Jak uvádí vědci, kteří publikovali svou studii v JAMA Internal Medicine, měly ženy dodržující středomořskou dietu doplněnou o extra panenský olivový olej nižší vyhlídky, že touto nemocí onemocní. Takže až si budete příště chystat váš oblíbený salát nebo péct zeleninu, nezapomeňte přidat tu skvělou ingredienci.
Prospívá srdci
Možná znáte někoho, kdo si každé ráno dává panáka olivového oleje místo citronové vody. Jakkoliv vám tento zvyk může připadat zvláštní, dává z hlediska zdraví logiku. Podle studie, jenž byly zveřejněné v Annals of Internal Medicine, může pravidelná konzumace olivového oleje výrazně přispět k snížení rizika srdečních chorob. Vděčíme za to vysokému obsahu mononenasycených tuků, které pomáhají regulovat hladinu škodlivého cholesterolu a záněty v těle. A pokud v jídelníčku nahradíte nasycené tuky (například máslo) zrovna olivovým olejem, vaše srdce vám poděkuje.
Podpora štíhlé linie
Pít olej a hubnout? Možná se vám to zdá jako nesmysl, ale není. Vysvětlení je jednoduché. Zdravé tuky v olivovém oleji dokážou zasytit a snížit chuť k přejídání. Jak ale připomíná nutriční specialista Benjamin Knight Fuchs – všeho s mírou. Jedna lžíce olivového oleje má přibližně 120 kalorií. Takže není nutné vypít půl láhve, stačí jedna až dvě lžíce denně. V případě, že to nepřeženete, může se právě olivový olej stát vaší tajnou zbraní v boji s mlsnou a zbytečnými kilogramy.
Pomocník při zažívání
Trápí vás nafouklé břicho nebo bojujete se zácpou? Dopřejte si každé ráno na lačno lžičku olivového oleje. Tím podpoříte tvorbu žluči, která pomáhá rozkládat tuky a zlepšuje trávení. Kromě toho funguje i jako přírodní lubrikant pro střeva, takže vše běží doslova hladčeji. Pokud jste oleji nepřišli na chuť, klidně ho smíchejte s trochou citronové šťávy. Tento jednoduchý rituál může mít opravdu znatelné výsledky.
Pozitivní vliv na mozek
Olivový olej má vliv nejen na tělo, ale i na náš mozek. Výživová specialistka Lauren Manaker prozradil, že látky v extra panenském olivovém oleji pomáhají ochraňovat mozek před neurodegenerativními onemocněními, jako je Alzheimer nebo Parkinson. Možná i proto se lidé ve Středomoří dožívají vysokého věku. Tedy nejen díky jídlu, ale i celkovému životnímu stylu. A olivový olej v tom hraje jednu z klíčových rolí.
Jaký olivový olej vybrat?
Lámete si hlavu s tím, jak vybrat správný olivový olej? Jestli si ho chcete dopřávat i vnitřně, sáhněte po extra panenském. A to z prostého důvodu – je nejméně zpracovaný a zachovává si maximum prospěšných látek. Nejlépe uděláte, když ho koupíte v tmavě skleněné lahvi a uchováte ho mimo světlo. Olivový olej každopádně nepoužívejte na smažení, neboť vysoké teploty jeho účinky degradují.
Zdroj foto: Pixabay