Okurkový salát třikrát jinak

Sdílet článek

Reklama
Reklama

V srpnu konečně zažíváme léto, jak ho poznáváme. Parné dny jsou ideální k návštěvě bazénu, osvěžení však můžeme hledat i jinde. A to například v kuchyni, že aktuálně „frčí“ mimo jiné zelenina. Například okurky jsou v tomto počasí poptávaným artiklem, a tak jsme si pro vás připravili tři tipy, jak si připravit oblíbený okurkový salát.

Oblíbená klasika

Ingredience: 260 g salátové okurky, 250 ml vody, 100 g krupicového cukru, 60 g vinného octa, sůl, pepř

Tohle zná asi každý a nutno říct, že se to neomrzí. Salátovou okurku si nejprve oloupeme a nastrouháme. Vezměte si hrnec nebo misku, položte na něj sítko a strouhejte. Kousky okurky zůstanou v sítku a voda ze zeleniny skončí v hrnci. Jakmile máte okurku nastrouhanou, párkrát jí ždímejte, abyste se zbavili co nejvíce vody. Okurkovou šťávu pak můžete klidně vypít.

Do hrnce si přendejte nastrouhanou okurku a mezitím si vedle připravte marinádu. K 250 ml vody přidejte cukr, vinný ocet, osolte a opepřete. Nebojte se marinádu lehce přechutit. Vymíchejte metličkou, aby se cukr rozpustil, zalijte nastrouhanou okurku a dejte ideálně na jednu hodinu vychladnout.

Verze se zakysanou smetanou

Ingredience: 260 g okurky, 1 stroužek česneku, 1 lžička sekaného čerstvého kopru, sůl, pepř, 100 g zakysané smetany

Skvělá verze okurkového salátu, která je podobná řeckému tzatziki. Začátek je stejný, okurku oloupeme, nastrouháme okurku a zbavíme jí vody. Následně kousky okurky nasolte, nechte krátce odpočinout a poté vyždímejte.

Poté okurku dochuťte pepřem a česnekem, a přidejte také nasekaný čerstvý kopr. Teď už stačí jen dílo dokončit zakysanou smetanou a je hotovo. Stejně jako v předchozím případě však nechce vychladnout.

Tzatziki

Ingredience: 140 g salátové okurky, sůl, 250 g řeckého jogurtu, pepř, 1 stroužek česneku, 1 lžíce citronové šťávy, 1 snítka čerstvého kopru, olivový olej

Řecká klasika, kterou si oblíbil snad každý. Okurku si i v tomto receptu oloupejte a nastrouhejte nahrubo. Poté ji posolte a nechte vykapat v sítku, na konci znovu ždímejte. Poté ji smícháme s jogurtem, naředíme citronovou šťávou a zjemníme olivovým olejem. Teď už stačí jen dochutit solí a pepřem, nastrouhat nebo prolisovat česnek a přidat nasekaný kopr. Dobře promíchejte a nechte vychladit.

Zdroj foto: Pixabay

Reklama

Doporučujeme

Jak stárneme, běží čas jinak. Mozek mění tok reality

Dětské dny měly šířku oceánu, dnešní týdny připomínají záblesk světla. Čas se nezměnil, ale naše mysl ano. Vědci hledají odpověď, proč se s přibývajícím...

Kolik hodin denně prospat, abyste žili déle? Nová studie má odpověď

Pravidelný spánek není jen otázkou pohodlí, ale podle nové studie přímo rozhoduje o délce života. Vědci zjistili, že rytmus noci a dne má zásadní...

Jak dosáhnout lepšího trávení a štíhlejšího pasu? Vyměňte ranní kávu za vlákninu

Chcete nastartovat metabolismus, podpořit trávení a ještě se cítit lehčí? Nemusíte držet drastické diety ani pít zázračné koktejly z reklamy. Někdy stačí maličkost, jako...

Lékaři mají jasno. Pokud chceš žít déle, zvedni se ze židle a choď

Stačí pohodlné boty a chuť vyrazit. Chůze patří k nejjednodušším a zároveň nejúčinnějším způsobům, jak posílit zdraví a zlepšit náladu. Nemusí to být magických...

Trauma, které nezmizelo: zpěvačka vzpomíná na začátky školního roku

Bára Basiková otevřeně přiznala, že začátky školního roku v ní vyvolávají úzkost i po letech. Vzpomínky na konec prázdnin označila za celoživotní trauma. Školní lavice...

Nejlepší hnojivo na okurky? Najdete ho v příkopu, sklizeň bude díky němu bohatá

Okurky patří k nejoblíbenější letní zelenině, ale zároveň patří mezi nejnáročnější. Pokud jim nedodáte dostatek živin, úroda nebude stát za moc. Plody budou malé,...

Zapomeň na Řím a Benátky. Objev místa Itálie, o nichž se moc nemluví

Když se řekne Itálie, mnozí si hned představí Řím, Florencii či Benátky. Jenže mezi horami, vinicemi a mořem se skrývají místa, kde stále vládne...

Francouzský slaný koláč quiche: Jídlo, které zachrání večeři, brunch i nečekanou návštěvu

Křehké těsto, lahodná náplň a zlatavá kůrka, která voní po domově. Quiche je elegantní odpovědí na otázku, co uvařit, když nemáš čas, ale chceš,...

Papírové utěrky jsou podceňovaným pomocníkem v naší domácnosti. K čemu všemu je lze využít?

Na první pohled to zní trochu bizarně. Přece jen - proč dávat obyčejnou papírovou utěrku do lednice? Jenže tenhle jednoduchý trik se v praxi...

Slíbili chytrý telefon, doručili chytré dluhy: Senioři v pasti falešných nabídek

Telefon zazvoní, hlas na druhé straně je příjemný, nabídka neodolatelná. „Chytrý telefon nové generace za pár korun,“ říkají. Realita však často končí změtí složitých...

Málo kalorií, hodně benefitů. Proč by banán neměl chybět ve vaší kuchyni

Sladký, jednoduchý, všestranný. Banán možná nepůsobí jako výživový zázrak, ale tělo ho miluje víc, než tušíme. V jediné porci ukrývá víc síly, než si...

Trápí vás povislá kůže na pažích? Zatočte s ní přírodní cestou

Břicho, stehna a zadek. Tři hlavní partie, na které se při cvičení zaměřuje většina žen. Ale co ruce? Právě paže bývají často největším „zrádcem“,...

Na co myslet při tvorbě dětského pokoje? Tipy od designérky Jany Pařízkové

Na konci léta řeší mnoho rodičů úpravu dětského pokoje. Nový školní rok je totiž pro všechny pomyslný zlom. A právě zařizování dětského pokoje je...

Správná výživa je základem dlouhého a spokojeného života každé kočky

3X balíček superprémiového krmiva Shelma Kočky jsou od přírody šelmy a maso je pro ně nezbytnou součástí stravy. Proto jim dopřejte superprémiové krmivo Shelma, které...

Poslouchej vnitřní hlas: Intuice není magie, ale tichá moudrost, kterou jsme se odnaučily slyšet

Někdy stačí jen na chvilku ztichnout, aby ses znovu spojila se sebou. Intuice není žádná ezoterika, ale přirozená moudrost, která v nás vždy byla....
Reklama
Reklama