Okurkový salát třikrát jinak

Sdílet článek

Reklama
Reklama

V srpnu konečně zažíváme léto, jak ho poznáváme. Parné dny jsou ideální k návštěvě bazénu, osvěžení však můžeme hledat i jinde. A to například v kuchyni, že aktuálně „frčí“ mimo jiné zelenina. Například okurky jsou v tomto počasí poptávaným artiklem, a tak jsme si pro vás připravili tři tipy, jak si připravit oblíbený okurkový salát.

Oblíbená klasika

Ingredience: 260 g salátové okurky, 250 ml vody, 100 g krupicového cukru, 60 g vinného octa, sůl, pepř

Tohle zná asi každý a nutno říct, že se to neomrzí. Salátovou okurku si nejprve oloupeme a nastrouháme. Vezměte si hrnec nebo misku, položte na něj sítko a strouhejte. Kousky okurky zůstanou v sítku a voda ze zeleniny skončí v hrnci. Jakmile máte okurku nastrouhanou, párkrát jí ždímejte, abyste se zbavili co nejvíce vody. Okurkovou šťávu pak můžete klidně vypít.

Do hrnce si přendejte nastrouhanou okurku a mezitím si vedle připravte marinádu. K 250 ml vody přidejte cukr, vinný ocet, osolte a opepřete. Nebojte se marinádu lehce přechutit. Vymíchejte metličkou, aby se cukr rozpustil, zalijte nastrouhanou okurku a dejte ideálně na jednu hodinu vychladnout.

Verze se zakysanou smetanou

Ingredience: 260 g okurky, 1 stroužek česneku, 1 lžička sekaného čerstvého kopru, sůl, pepř, 100 g zakysané smetany

Skvělá verze okurkového salátu, která je podobná řeckému tzatziki. Začátek je stejný, okurku oloupeme, nastrouháme okurku a zbavíme jí vody. Následně kousky okurky nasolte, nechte krátce odpočinout a poté vyždímejte.

Poté okurku dochuťte pepřem a česnekem, a přidejte také nasekaný čerstvý kopr. Teď už stačí jen dílo dokončit zakysanou smetanou a je hotovo. Stejně jako v předchozím případě však nechce vychladnout.

Tzatziki

Ingredience: 140 g salátové okurky, sůl, 250 g řeckého jogurtu, pepř, 1 stroužek česneku, 1 lžíce citronové šťávy, 1 snítka čerstvého kopru, olivový olej

Řecká klasika, kterou si oblíbil snad každý. Okurku si i v tomto receptu oloupejte a nastrouhejte nahrubo. Poté ji posolte a nechte vykapat v sítku, na konci znovu ždímejte. Poté ji smícháme s jogurtem, naředíme citronovou šťávou a zjemníme olivovým olejem. Teď už stačí jen dochutit solí a pepřem, nastrouhat nebo prolisovat česnek a přidat nasekaný kopr. Dobře promíchejte a nechte vychladit.

Zdroj foto: Pixabay

Reklama

Doporučujeme

Ochrana, kterou máte v lednici. Jak pár lžic kvašeného zelí denně nakopne vaši imunitu

Zapomeňte na drahé doplňky stravy a zázračné pilulky. Ten nejlepší osobní trenér pro vaši imunitu se možná skrývá ve vaší lednici. Řeč je o...

Dřív panenka, teď duch. Fanoušci se bojí o Arianu Grande, hubenost prý přehnala

„Vypadá mladě, ale je téměř průhledná, jako duch,“ napsal jeden z fanoušků v reakci na nové fotografie zpěvačky Ariany Grande. Zákulisní snímky z natáčení...

INTIMITY FESTIVAL otevírá dveře do světa naplněné intimity

Grand hotel International v Praze ve dnech 14. a 15. listopadu 2025 přivítá ve svých zdech již 2. ročník Intimity festivalu – barvité přehlídky...

Nevyhazujte staré marmelády! Využijte je chytře a stylově

Zavařovací sezona je už za námi, možná jste ale během ní zjistili, že máte doma ještě sklenice z minulého léta či dokonce starší. Barva...

Zdravé a chutné mlsání na Mikuláše: Vyhrajte balíček plný dobrot od značky Hamánek

Návštěva Mikuláše, čerta a anděla patří v tuzemsku mezi nejoblíbenější předvánoční tradice. Většina dětí se na kouzelnou trojici těší už týdny dopředu, především pak...

Citlivá pleť a sychravé počasí: Jak ji chránit a podpořit její přirozenou obranyschopnost

Podzim a začátek zimy jsou krásné, ale pro naši pokožku představují náročné období. Chlad, vítr, vlhkost a přechody z tepla do zimy mohou citlivou...

12 receptů, jak zpracovat přebytek cuket: Od guláše přes pizzu až po chipsy

Zahrada vám opět nadělila úrodu cuket, jež se zdá být nekonečná, a vám dochází nápady? Nezoufejte. Tato nenápadná zelenina je ve skutečnosti kulinářským chameleónem,...

Teplo domova bez úspor. Jak získat čtvrt milionu na zateplení, i když nemáte ani korunu

Stát vám dá až čtvrt milionu korun na zateplení, a to ještě dříve, než kopnete do země. Program Nová zelená úsporám Light prošel zásadním...

Lesklá, čistá a bez zápachu: Jak na rychlovarnou konvici, aby vám káva chutnala jako z kavárny

Rychlovarná konvice patří k těm spotřebičům, bez kterých si kuchyň jen těžko představíme. Stačí nalít vodu, stisknout páčku a za pár vteřin už slyšíte...

Jakub Trpiš pokřtil svou knihu DUŠE v den, kdy se duševní zdraví stává celosvětovou prioritou

Večer plný emocí se nesl ve znamení naděje. V symbolický den, na Světový den duševního zdraví v ostravském Klubu Atlantik, křtil spisovatel Jakub Trpiš...

Udržujte paměť ve hře

Častější zapomínání jmen. Potíže se soustředěním. Pomalejší hledání těch správných slov. Snížená schopnost dělat více věcí najednou. To jsou přirozené projevy stárnutí mozku. Cíleným...

Útěk před zimou. Sedm sluncem zalitých destinací, kde zapomenete na sychravé počasí

Sychravé počasí, krátké dny a tma. Podzimní realita v Česku svádí k útěku za sluncem. A právě takový čas je ideální na dovolenou, jelikož...

Jak ušetřit tisíce ročně za elektřinu: Pozor na „energetické upíry“ ve vaší domácnosti

Jsou tiší, nenápadní a pomalu vám vysávají peněženku, i když spíte. Řeč je o takzvaných „energetických upírech“... spotřebičích, jež odebírají elektřinu, i když jsou...

Ovocné mušky v kuchyni? Stačí jeden obyčejný trik a zmizí jako mávnutím ruky

Zdá se, že se berou úplně odnikud - jednoho dne si v klidu připravujete snídani a najednou kolem vás poletuje roj malých otravných mušek....

Halloween na úrovni celebrit, který zvládnete i doma

Dušičky už dávno nejsou jen o sladkostech. Halloween se proměnil v celosvětový fenomén, který na sociálních sítích i v médiích překonává dokonce Valentýn. Je...
Reklama
Reklama
300 x 600 desktop – reklama 3