Papírové utěrky jsou podceňovaným pomocníkem v naší domácnosti. K čemu všemu je lze využít?

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Na první pohled to zní trochu bizarně. Přece jen – proč dávat obyčejnou papírovou utěrku do lednice? Jenže tenhle jednoduchý trik se v praxi ukázal jako naprosto geniální. Nejen že pomůže udržet potraviny déle čerstvé, ale navíc vás zbaví zápachů a ušetří peníze.

Proč fungují lépe než drahé vychytávky

Papírové utěrky známe hlavně jako rychlou záchranu při rozlití jakékoliv tekutiny nebo úklidu. Jenže když je umístíte do lednice, odvedou práci, kterou byste čekali spíš od speciálních filtrů. Utěrky totiž pohlcují přebytečnou vlhkost i pachy. A právě vlhkost je největší nepřítel ovoce a zeleniny.

Čerstvá zelenina bez slizu

Salát, špenát nebo rukola. Přinesete je domů krásně křupavé, ale znáte to. Už za den či dva se mění v nevábnou hmotu. Řešení je přitom směšně jednoduché – vyndejte zeleninu z původního obalu, vložte ji do krabičky vyložené papírovou utěrkou a mezi listy přidejte ještě jeden kousek. Ten nasaje vlhkost a listy zůstanou čerstvé i několik dní.

Jak na vlhkost a zápach v lednici

Stačí vyložit dno přihrádky nebo zásuvky na zeleninu několika vrstvami utěrek. Pohlcují nejen vlhkost, ale i silné pachy – třeba od cibule, česneku nebo zbytků jídla. Aby systém fungoval, vyměňujte utěrky každé dva až tři dny.

Osvěžení nejen v kuchyni

Možná vás to překvapí, ale vychlazené papírové utěrky se skvěle hodí i pro první pomoc. V létě poslouží jako chladivý obklad na čelo nebo krk, uleví i spálené kůži od slunce nebo unaveným očím po probuzení.

Další vychytávky, které stojí za vyzkoušení

Papírová utěrka v lednici má víc využití, než byste čekali. Například zachytí drobné nehody, pod čím si můžete představit třeba rozlitou omáčku. Dále ochrání zeleninu před otlaky v plastových boxech, oddělí ovoce náchylné k plesnivění či poslouží jako bariéra proti vysušení potravin u zadní stěny lednice. Je to zkrátka velmi užitečný pomocník v naší domácnosti.

Zdroj foto: Pixabay

Reklama

Doporučujeme

Zapomeň na Řím a Benátky. Objev místa Itálie, o nichž se moc nemluví

Když se řekne Itálie, mnozí si hned představí Řím, Florencii či Benátky. Jenže mezi horami, vinicemi a mořem se skrývají místa, kde stále vládne...

Francouzský slaný koláč quiche: Jídlo, které zachrání večeři, brunch i nečekanou návštěvu

Křehké těsto, lahodná náplň a zlatavá kůrka, která voní po domově. Quiche je elegantní odpovědí na otázku, co uvařit, když nemáš čas, ale chceš,...

Slíbili chytrý telefon, doručili chytré dluhy: Senioři v pasti falešných nabídek

Telefon zazvoní, hlas na druhé straně je příjemný, nabídka neodolatelná. „Chytrý telefon nové generace za pár korun,“ říkají. Realita však často končí změtí složitých...

Málo kalorií, hodně benefitů. Proč by banán neměl chybět ve vaší kuchyni

Sladký, jednoduchý, všestranný. Banán možná nepůsobí jako výživový zázrak, ale tělo ho miluje víc, než tušíme. V jediné porci ukrývá víc síly, než si...

Trápí vás povislá kůže na pažích? Zatočte s ní přírodní cestou

Břicho, stehna a zadek. Tři hlavní partie, na které se při cvičení zaměřuje většina žen. Ale co ruce? Právě paže bývají často největším „zrádcem“,...

Na co myslet při tvorbě dětského pokoje? Tipy od designérky Jany Pařízkové

Na konci léta řeší mnoho rodičů úpravu dětského pokoje. Nový školní rok je totiž pro všechny pomyslný zlom. A právě zařizování dětského pokoje je...

Správná výživa je základem dlouhého a spokojeného života každé kočky

3X balíček superprémiového krmiva Shelma Kočky jsou od přírody šelmy a maso je pro ně nezbytnou součástí stravy. Proto jim dopřejte superprémiové krmivo Shelma, které...

Poslouchej vnitřní hlas: Intuice není magie, ale tichá moudrost, kterou jsme se odnaučily slyšet

Někdy stačí jen na chvilku ztichnout, aby ses znovu spojila se sebou. Intuice není žádná ezoterika, ale přirozená moudrost, která v nás vždy byla....

Průzkum: české děti se naučily svačit – devět z deseti svačí každý den

Většina českých školáků pravidelně svačí a sportuje, ukázal aktuální průzkum společnosti Nestlé zaměřený na stravovací návyky žáků základních škol. Dle průzkumu svačí každý den...

Polévka, která obejme: Proč je vývar víc než jídlo a jak ho připravit srdcem

Miska vývaru je víc než kalorie. Je to objetí v lžíci, návrat ke klidu a tiché gesto lásky. Když jsi nemocná, vyčerpaná nebo jen...

Máte rádi ovocné knedlíky? Připravte si tyto tři verze, výsledek vás dostane

Kdo by neměl rád ovocné knedlíky? Ať už použijeme tvarohové, kynuté či bramborové těsto, je to vždy fenomenální záležitost. Navíc tento pokrm zbožňuje většina...

Toxická pozitivita: Když úsměv zakrývá bolest a „všechno je fajn“ přestává platit

Tlak na optimismus se v posledních letech proměnil v novodobý společenský požadavek. Úsměv, lehkost, vděčnost. Věty, které měly léčit, se však stávají maskou. A...

Slovo „ne“ jako akt péče o sebe: Nauč se odmítat bez viny a bez výčitek

Od dětství jsme vedeny k tomu, abychom byly přizpůsobivé, ochotné a vstřícné. Odmítání bývá spojováno s nelaskavostí. Právě v něm ovšem často leží ochrana...

Večeře z jedné pánve: Zapečené gnocchi

Když se vracíš domů hladová, s hlavou plnou práce a s otázkou „Co dnes zase uvařit?“, může být odpovědí právě tohle jídlo. Voňavé, teplé,...

Návrat po flámu do kondice: Co se děje v těle a které recepty nás postaví na nohy?

Každý to někdy zažil – skvělý večírek, spousta zábavy, pár skleniček navíc. A pak přichází střih - ráno, kdy člověk cítí, že hlava i...
Reklama
Reklama