Výčepní zdolali Pinkasovu noční můru. Vyběhli 41 schodů s 10 půllitry piva

Sdílet článek

Reklama
Reklama

Vyběhnout s deseti perfektně načepovanými půllitry piva Pilsner Urquell po jednačtyřiceti schodech do prvního patra. Úkol, který se může zdát bláznivý, ale ve skutečnosti navazuje na historickou praxi v pražské Restauraci
U Pinkasů. Tehdy se pivo čepovalo ve sklepě a obsluha ho po schodech nosila nahoru hostům. Právě na této tradici stojí závod Pinkasova noční můra, kterého se letos zúčastnilo 30 výčepních z Česka i zahraničí a který oslavil už svůj jubilejní patnáctý ročník. 

V roce 1843, pouhý rok po uvaření první várky piva Pilsner Urquell, se v Praze odehrála malá pivní revoluce. Krejčí Jakub Pinkas si nechal od svého přítele obchodníka Martina Salzmanna dovézt z Plzně dvě vědra nového ležáku. Ochutnal a okamžitě tomuto pivu propadl.
S krejčovským řemeslem byl v tu ránu konec a hned vzápětí Jakub Pinkas otevřel hostinec. „Současně zavedl zcela nový způsob servírování. Pivo čepoval rovnou do sklenic přímo
ve sklepě, aby hosté dostali čerstvý ležák v nejlepší kondici. Do té doby se totiž pivo servírovalo ve velkých korbelích a do sklenic se přelívalo až u stolu,”
vysvětluje Karel Doubek, ředitel společnosti Adria – Neptun provozující Restauraci U Pinkasů. Mělo to jen malou nevýhodu – obsluha musela absolvovat nekonečné výšlapy s půllitry ze sklepa do prvního patra. Náročná práce, která byla zárukou kvality, se stala inspirací i pro současné klání.

Jde o rychlost. A také preciznost

Pinkasova noční můra je považována za jedno z nejtěžších výčepních klání na světě. Soutěžící musí nejdřív projít kvalifikací, při níž se šesti plnými půllitry obíhají Restauraci U Pinkasů.
Do finále postoupí jen patnáct nejrychlejších z celkových třiceti přihlášených výčepních. Letos soutěžili výčepní z devíti zemí, vedle Česka a Slovenska, také z Polska, Maďarska, Německa, Itálie, Švédska, Rumunska a Velké Británie.

Ve finále už je čekala opravdová zkouška: načepovat deset dokonalých hladinek, vyběhnout strmé schodiště čítající 41 schodů a piva naservírovat přísné porotě. V ní letos zasedl emeritní vrchní sládek Plzeňského Prazdroje Václav Berka, Tomáš Babica za Restauraci U Pinkasů, Martin „Tuši“ Tušek, letošní vítěz Pilsner Urquell Master Bartender. Společně hodnotili nejen rychlost, ale i preciznost čepování a stav donesených hladinek. 

Výčepní jsou pro nás ti, kdo stojí v pomyslné první linii. Právě oni rozhodují o tom, v jaké podobě host dostane výsledné pivo. Proto jejich práci věnujeme velkou pozornost a předáváme jim zkušenosti, jak se o pivo správně starat. Soutěž U Pinkasů připomíná, že tradice péče o kvalitu sahá až do 19. století. Současně je to závod, který staví výčepní pod velký tlak. Adrenalin, běžící čas a do toho ještě náročný výstup po schodech. Musím před všemi účastníky smeknout, jejich výkony byli letos skvělé,“ říká Václav Berka, emeritní vrchní sládek Plzeňského Prazdroje 

Sláva vítězům, čest poraženým

První místo v letošní Pinkasově noční můře si již potřetí zaslouženě odnesl Jacek Maliszewski z restaurace RESTAURACJA ČESKA v polské Varšavě s časem 1:33:62. K fenomenálnímu výkonu přidává i svůj osobní trik, jak přilákat k českému pivu co nejvíce zákazníků: „Žádný kompromis v tom, co děláte, nikdy. Buďte autentičtí a vždy se usmívejte.“

Druhý skončil Daniel Slanec (Restaurace U Pinkasů) v čase 1:45:09 a bronzovou příčku obsadil Daniel Hrdý (restaurace U Bansethu) s výkonem 1:46:29. Hlavní odměnou je voucher
v symbolické hodnotě 1842 korun, připomínající rok uvaření první várky plzeňského ležáku,
a 50litrový sud piva Pilsner Urquell. Jméno nového šampiona se zároveň zapíše na koženou výčepní zástěru, která nese jména všech dosavadních vítězů.

Reklama

Doporučujeme

Zapomeňte na Alpy. Světové hlavní město mléka leží v prachu a horku

Zelené pastviny a cinkání zvonů ve Švýcarsku jsou sice romantickou představou, avšak realita globálního mléčného byznysu vypadá diametrálně odlišně. Skutečný vládce trhu se ukrývá...

Přírodní péče k Vánocům? Ano, darujte kosmetiku plnou kozího mléka

Také přemýšlíte, jak udělat radost svým blízkým  dárkem, který má opravdový smysl? Přírodní kosmetika plná kozího mléka v sobě spojuje mnohé. Kozí mléko bylo...

Banánová slupka a čaj. Trik za pár korun, který rozsvítí Vánoce

Máte doma zelený keřík, který zarputile odmítá vykvést, zatímco v obchodech vidíte rostliny obalené poupaty? Čas se krátí, ale ještě není vše ztraceno, neboť...

Manželství není Disneyovka: 5 krutých pravd, které zjistíte až po svatbě

Vstupujeme do toho s růžovými brýlemi a pocitem, že láska hory přenáší, jenže realita všedních dnů nás často profackuje dřív, než stihneme vybalit svatební...

Pracoval s Pittem i DiCapriem. Martin Hub v pořadu Popojedem odhaluje zákulisí kaskadérského řemesla

Známý český herec a kaskadér, který se představil i ve světových filmech jako Titanic, Gladiátor nebo Troja. To není nikdo jiný než Martin Hub....

Jak využít slupky z brambor a jablek pro zdravější vaření

Automaticky saháme po škrabce a bezmyšlenkovitě házíme kusy zeleniny do koše, aniž bychom tušili, že se zbavujeme toho nejcennějšího pokladu. Slupky totiž nejsou odpadem...

5 nejčastějších chyb při třídění odpadu: i malé změny vedou k velkým úspěchům

Třídění odpadu se u nás již stalo standardem, podle nejnovějších statistik třídí pravidelně své odpady na 75 % obyvatel ČR. Řadíme se tak mezi...

Ženy o Vánocích touží po klidu, muži po hračkách. Jak se trefit do vkusu úplně každému

Zase stojíš bezradně v obchodě a máš okno, protože vůbec netušíš, čím potěšit své blízké? Neboj, letos to zvládneme bez ponožek z nouze a...

Vánoční soutěž o jedinečnou kosmetiku Onclé

Přejete si k Vánocům něco, co potěší tělo i duši? Připravili jsme pro Vás luxusní balíček přírodní tělové kosmetiky, která podporuje zpevnění, vyhlazení a tvarování...

Darujte o letošních svátcích svým blízkým dárek, který jim přinese smysluplný odpočinek

Vánoční svátky jsou obdobím radosti, setkávání a vytváření trvalých vzpomínek. Jakmile však sváteční období skončí, mnoho dospělých čelí obvyklé výzvě – povánočnímu útlumu. Místo...

Slatiňany: Šlechtické sídlo, kde se psaly dějiny koní

Hledáte-li tip na výlet, kde se snoubí šlechtická elegance s unikátním příběhem koňského světa, vydejte se do Slatiňan. Toto malebné městečko, rozkládající se na...

První město světa nebylo v Egyptě, ale na Ukrajině. V Taliankách žilo 15 000 lidí

Šest tisíc let před naším letopočtem, dávno předtím, než v Egyptě stála jediná pyramida, kypěl na území dnešní Ukrajiny městský život. Vznikala zde sídla...

TIP redakce na zdravé vánoční cukroví

Připravte si zdravé vánoční cukroví. Níže naleznete několik tipů, jak si ho během chvíle vykouzlit. Linecké s chia marmeládou Na cukroví:250 g celozrnné špaldové mouky1 vejce150 g...

Za divokou krásou Šumavy: Naučná stezka Povydří

Pokud hledáte místo, kde se snoubí nespoutaná horská příroda s historií a kde se energie vody stává hlavním průvodcem, vydejte se na Šumavu do...

Vyhazov na hodinu kvůli jediné fotce s přítelem. Nevinný vtip ji stál vysněnou roli v animáku

Představte si situaci, kdy přijdete o kšeft za miliony dolarů jen proto, že chcete pobavit svého kluka k narozeninám. Přesně to se stalo jedné...
Reklama
Reklama
300 x 600 desktop – reklama 3